Connect with us

Genel

Ali İhsan Özdemir: Ak Partili meclis üyeleri proje getirirse hayata geçirilir

Published

on

blank

Sarıyer siyasetinin son dönemde önde gelen isimlerinden, Sarıyer Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali İhsan Özdemir, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Çetin Ali Aytaç’ın sorularını yanıtladı.

2015 yılında mevcut ilçe başkanı Mehmet Deniz’in karşısında CHP Sarıyer İlçe Başkan Adayı olan ve seçimi kaybeden, 2017 yılında CHP Sarıyer İlçe Kongresi’nin ana unsur isimlerinden olan ve Mart 2019 yerel seçimlerinde Sarıyer Belediyesi CHP Meclis Üyesi olan Ali İhsan Özdemir, gazetemizin sorularını yanıtladı. Özdemir, “Sadece bir ilçede olanlardan siyaseti anlamaya çalışmak, gelecekte olacak birçok meseleyi ıskalamakla beraber hiçbir işe yaramaz.” ifadelerini kullandı.

CHP Sarıyer’in 2017 yılı ilçe kongresinde önce muhalefet adaylarından Erdal Sarıgöl’ü desteklemiştiniz. Ancak seçime kısa bir süre kala o dönem meclis üyesi olan Sevim Yalınkılıç’ı destekleme kararı aldınız. O gün aldığınız bu karardan ötürü hiç pişmanlık duydunuz mu?

Dünyanın ve ülkemizin hayati sorunları var!

Dünyanın bir numaralı gündemi olan salgınla iyice daralan ekonomiden yıkıcı işsizliğe, artan açlığa; dış politik sıkışıklıktan iç politikadaki yapay, irrasyonel kamplaşmalara kadar, parlamenter demokrasi yerine tercih edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nedeniyle sağlıkta, eğitimde ve gelir dağılımında artan eşitsizliklere kadar nice sorunlar varken!

Toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından 153 ülkenin değerlendirildiği raporda 130. sıradayken…

Kamu kaynaklarının kullanımında ve kamu sağlığı verilerinde şeffaflıktan bu kadar uzaklaşılmışken; atanamayan öğretmenlerden, Emeklilikte Yaşa Takılanlara kadar yığınla sorunlarımız varken üç yıl önceki kongreyi aydınlatmak hangi ihtiyacı karşılayacak bilemedim!

Yine de anlatmak gerekirse: Seçilen delegelerin motivasyonu belliydi, adaylar teke düşerse kongre kazanılacaktı. Bu ‘motivasyon’ istismar edildi! Aday olmamış arkadaşlardan genç, kadın, ileri yaşlı alternatifler önerdiysek de işe yaramadı, delegeyi davet ederek mini kongre yapmayı önerdik, kabul görmedi; bütün seçenekler teklif edildi; fakat adayların hiçbiri feragat etmedi, anlaşamadılar!

Akıl yolundan uzaklaşıldığını, makul sürenin aşıldığını, görüşmelerin tıkandığını teşhis ettik. İşlerin yoluna girmesi sadece mucizeye bağlı hâle gelmişti, olanaklı görünmüyordu…

Zira o mucize de gerçekleşemedi!

“TARTIŞILMAK HER ZAMAN KÖTÜ DEĞİLDİR”

Meclis üyesi aday adayı değilken, kontenjandan meclis üyesi adayı oldunuz. Bize bu süreci anlatabilir misiniz?

2019 yerel seçimlerinde aday olmadıkları halde, İstanbul’un diğer ilçelerinde meclis üyesi olmuş çok arkadaşım var. Ayrıca Şükrü başkan da, 94-99 arası meclis üyesiydi. Gökan Bey 2004’de Belediye Başkan adayımızdı, seçimleri kaybettik. 2009’da belediye başkan aday adayıydı olmadı, meclis üyesi oldu. 2014’te de adaylığı yoktu; lazım oldu ki meclis listesine yazıldı, şimdi PM Üyesi ve Milletvekili. Yani Sarıyer’de de çok emsal var!

Bu gibi durumlarda tartışmalar olur mu, olur; ve bana inanın tartışılmak her zaman kötü değildir!

Ayrıca sadece bir dönemde olanlardan, sadece bir ilçede olanlardan siyaseti anlamaya çalışmak gelecekte olacak birçok meseleyi ıskalamakla beraber hiçbir işe yaramaz!

Sarıyer’deki siyasi yapıyı nasıl görüyorsunuz?

Siyasi yapı hedef birliği olanlarla, ortak yön duygusu olanlarla, aynı oranda istekli olanlarla, disiplin içinde tam zamanlı çalışabilenlerle, plan-program yapabilip hedefe kadar en az sapmayla ilerleyebileceklerle, kesintisiz iletişim kurabilenlerle teşekkül edilebilir ve yenilerle, yeniliklerle sürdürülebilir.

Eksik bile söyledim; ama bu tarife uyanlar siyasi yapı olarak anılmaya yakındır, uymayanlar ise ister parti olsun ister ekip her şey olabilirler; fakat siyasi yapı değillerdir, sonuç da alamazlar!

“SEVİM HANIM DA BİZ DE ALIŞAMADIK”

İki dönem boyunca desteklediğiniz Sevim Yalınkılıç’ı başarılı buluyor musunuz?

Sarıyer insanı naif ve kucak açıcıdır, sosyal demokratlar bakımından da oldu olası fırsatlar ilçesidir. Bu nedenlerle çok siyasi göç alır, bilirkişisi de çoktur.

2017-2019 dönemi Sevim Hanım için de, bizim için de, Sarıyer için de yeni bir durumdu; kendisi de biz de alışamadık. 2019’da yapılan kongrede bir kez daha destekleme kararı aldığımızda seçime kısa bir süre kalmıştı.

İlçe kongresini il kongresi hazırlıkları takip etti ve bütün süreç alışık olmadığımız derecede şaşırtıcı ve onur kırıcı bir deneyim oldu bizim için!

Yeni normal dönemde adet edindiğimiz, alışık olduğumuz neredeyse her şey değişti. Salgın biraz daha sürecek olsa, görücü usulü ile yapılacak evliliklerin selameti sadece internet hızına bağlı!

Başarı bildiğimizden de görecelidir artık!

Sarıyer belediye meclis üyesi olarak gelecekle ilgili planlarınız nedir?

2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Genel Başkanın çağrısıyla Şırnak’ta çalıştım. Silopi’de, Cizre’de ve İdil’de bulundum. O dönemin Şırnak il başkanı, ilçe başkanları ve partililerle tanıştım. Hiçbirisinin İstanbul’daki gibi havalı, birbirine bilgiçlik taslayan insanlar olmadığını söyleyebilirim!

Bir ilçeden diğerine giderken, kısa aralıklarla 220 cm’lik beton blokların arkasından güvenlik kuvvetlerince yapılan uygulamalarda aracımız her durdurulduğunda, CHP’li olduğum için kolaylık gördüğüm kadar ‘bu seçimleri alın artık’ diyen görevlilerle de karşılaştım!

İster istemez birbirimizle partililik yarıştırdığımız, bazen emek yarıştırdığımız, bazen solculuk bazen de sağcılık yarıştıranlarımız, bazen vatanseverlik yarıştıranlarımız, bazen inanç yarıştıranlarımız hasılı hepimiz aklıma geldi.

Herkese ve her şeye olan bakış açım değişti.

Genel Başkanla konuşmak için 2 saat vaktim olsa tekrarlanan İstanbul seçimlerinde olduğu gibi seferberlik ilan edilmesi gerektiğini anlatırdım. Eskisi-yenisi seçim kazanmış ilçe başkanlarına 3., 4. parti olduğumuz ilçeler için görev yazılmasını, eskisi-yenisi seçim kazanmış il başkanlarına 3., 4. parti olduğumuz iller için görev yazılmasını önerirdim, ayrıca milletvekilleri ve belediye başkanları için de, üstelik daha bugünden…

Mız mızlanan, her durumda ağlamak için bir sebep bulan ne kadar kolaycı, ne kadar çok bilmiş varsa İç Anadolu’da 2., 3. parti olduğumuz illere, ilçelere görev yazılmasını önerirdim…

Samimi olduklarını iyice bildiklerim var, giderler. Gitmeyenler de zaten bizimle değildir!…

Meclis üyesi olarak gelecekle ilgili planlarım değil mi? İlk Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde güneydoğu illerinden herhangi birinde müşahit olarak çalışmaya hazırım.

Belediye olarak pandemi sürecinde yeterli çalışmayı yaptığınızı söyleyebilir misiniz?

Modern dünya bir yıldır salgınla mücadele ediyor.

1.4 milyar nüfusuna rağmen günlük vaka sayısı sadece 19 olan Çin (24Aralık2020, NCH resmi verisi), yalnızca beni mi düşündürüyor?

Aşı geliştirerek üzerine düşeni yapan bilim dünyası, insanlığı aşılanmaya ikna etmek için aynı mahareti göstermekte ne kadar da çaresiz kalıyor!

Aşılamanın ne zaman başlayacağı, kimlerin aşılanacağı hiç değilse ülkemiz için belirsizliğini koruyor üstelik.

Bu şartlarda ne Sarıyer Belediyesi’nin ne de başka bir belediyenin birbirinden geri kalmadığını ya da birbirinden ileriye gidemediğini söylemek belki üzücü; ancak hakkaniyetli olacaktır. Bununla birlikte emek veren, kişisel olarak yoğun çabası olan herkese teşekkür ederiz.

Sarıyer’de AKP’li meclis üyeleri, belediyenin yeterli projeleri olmadığını iddia ediyor. Bu iddiayla ilgili neler söylemek istersiniz?

Bizim garip olduğumuz, eski hallerimiz… CHP’nin muhalefet etme gailesiyle her şeyi reddettiği, nasıl yapılabileceği hakkında öneride bulunmadığı halleri gibi! Biz bu hastalıktan kurtulduk reddettiğimiz ne varsa çözüm önerilerimizle birlikte dile getiriyoruz artık. Aynı hastalığa onlar tutuldu bu kez!

Ak Partili meclis üyeleri de, Sarıyer Belediyesi’nin meclis üyeleridir, Sarıyer’in yararına olacak öneri-proje getirirlerse Şükrü Başkan da yardımcıları da can kulağıyla dinlerler ve hayata geçirirler.