Connect with us

Genel

Başkan Genç İzmir’deki deprem bölgesinde

Published

on

blank

İzmir’de meydana gelen 6,9’luk depremin ardından bölgeye giden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, afet alanında incelemelerde bulundu. Başkan Genç yaptığı açıklamada, “Bugün rahat ve çabuk para kazanayım hesabının geldiği nokta bu” dedi.

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve 100 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin ardından İstanbullu belediye başkanlarıyla bölgeye giden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yıkılan binaların enkazında yapılan arama – kurtarma çalışmalarını yakından izledi. Depremden en çok etkilenen Bayraklı’da incelemelerde bulunan Başkan Genç, daha sonra AFAD’ın depremzedeler için kurduğu çadırları ziyaret etti. İzmirli vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Genç, ihtiyaç halinde Sarıyer Belediyesi olarak her türlü desteği verebileceklerini belirtti. Başkan Genç’in danışmanları da deprem bölgesindeki ihtiyaçlarla ilgili rapor hazırladı. Sarıyer Belediyesi’ne bağlı görev yapan 6 mühendisin de önümüzdeki günlerde İzmir’e giderek teknik incelemelerde bulunacağını belirten Genç, “20-25 yıllık bina inşaatçılıkta yeni bina demektir. Malzemeye baktım, içinden çıkan demire baktım çok fena, beton diye bir şey yok” dedi.

BİNALAR MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ

Afet bölgesinden Ege TV yayınına katılan Başkan Şükrü Genç, yaşanan depremin mühendislik açısından değerlendirmesini yaptı. Binaların mühendislik hizmeti almadığını söyleyen Başkan Genç şöyle konuştu; “Türkiye gerçeği; yine hüsran, yine sıkıntı, yine ağlama duvarları… Ben korkuyorum ki yine bir kaç gün sonra unutulacak, yine önlem alınmayacak, yine ders çıkarılmayacak, yine ağır bedeller ödenecek. Bir gerçek var ki Türkiye deprem kuşağında ve bunun kaçışı yok. Bu yüzden zemin etüdünü ona göre yapacaksın, binanı ona göre yapacaksın. Burada binalar ruhsatlı ama mühendislik hizmeti almamış. Olay başladığından itibaren herkesin söylediği bir şey var ki bu bölge eski bostanların ve alüvyon zeminin olduğu bölgeler. Bu bölgede yaşayanlar biliyorlar ama bugün rahat ve çabuk para kazanayım hesabının geldiği nokta bu. Bu hatalar sonucunda bedel ödeniyor.

HEPİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Bu binalar çok eski binalar değil. 20-25 yıllık bina inşaatçılıkta yeni bina demektir. Malzemeye baktım, içinden çıkan demire baktım çok fena, beton diye bir şey yok. Yandaki binalarda aynı şekilde. Esas bundan sonrası zor. Hepimize büyük görevler düşüyor. Özellikle yerel yönetimler daha fazla işin içerisinde olmalı. Bütün belediyeler İzmir halkına destek olma noktasında ellerinden geleni yapıyor. Sarıyer Belediyesi’nden 6 mühendis geliyor teknik tespitleri yapmak için. Hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başlamalıyız. Bu depremin İstanbul’da olduğunu düşünemiyorum. Burası bize bir başlangıç olmalı. İstanbul için  de çalışmaya başlamamız gerekiyor.

BURADAKİ DAYANIŞMA BENİ GURURLANDIRIYOR

Deprem konusunda hala çok eğitimsiziz. Biz deprem kuşağındayız bu nedenle eğitim çok önemli. Eğitime çocuklardan başlamalı. Reklamlarda, dizi aralarından mutlaka insanlara depremle alakalı videolar gösterilmeli. Her an deprem olabilir. Bu eğitimi herkes almalı. Deprem öldürmez, insanların ihmalkârlığı öldürür. İnsanların cehaleti, yapılan binalarda hatalar, kullanılan malzemelerdeki kepazelikler olayı bu noktaya getirmiştir. Bizim insanımız bu günlerde büyük dayanışma gösteriyor. Bu dayanışmayı normal zamana taşımalıyız. Buradaki dayanışmayı görünce çok gururlandım. Herkes gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Türkiye’nin her yerinden inanılmaz yardımlar geliyor. Ciddi bir zayiat var. Neye ihtiyaç olduğu bilinmeli, araştırılmalı, Tunç Soyer başkanın söylediği uyku tulumu, mat ve battaniyeye ihtiyaç var.  Şu an pandemi sürecimiz devam ediyor. Deprem bu süreci unutturmamalı. Hepimiz burada maskeliyiz, kurtarma ekiplerimiz maskeli. Herkes bu konuda da üzerine düşeni yapmalı.”