CHP Sarıyer Kadın Kolları’ndan basın açıklaması

CHP Sarıyer Kadın Kolları, 81 ilde eş zamanlı olarak “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı”nın tanınmasının 88. yılına ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İşte CHP Sarıyer Kadın Kolları’nın basın açıklaması:

Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün “en ileri devrimlerinden” biri gerçekleşti.

Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk. 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde, kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oylarını kullandı. Özellikle büyük şehirlerde, kadınların oy kullanma oranı erkeklere yakındı. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte, kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Böylece Meclis’teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırada yer aldık.

Aradan geçen 88 yıla rağmen; ilerlemek bir yana 129’uncu sıraya geriledik. Örneğin bu oran, 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan’da yüzde 20, 2006’da aynı hakkın tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yüzde 22,5’tur.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste ise Türkiye 156 ülke arasında 133. sıradadır.

Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur.

Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göreTürkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşma için 152 yıla ihtiya var. Oysaki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok!

Değerli Basın Mensupları,

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Peki, ülkemizde durum ne?

1934 yılından bu yana 23 Genel Seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın.

Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın.

1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 37’si, yani yüzde 3’ü kadın.

2019 sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtardan sadece 1.119’u kadın. Yani sadece yüzde 2’si. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi.

Gördüğünüz gibi bu oranlar, dünyaca kabul edilen kritik eşiğin oldukça altında! Kısacası; Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor.

Değerli Basın Mensupları,

Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüğümüzde de kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdik. Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir. Ayrıca partimiz geçen yıl devrim niteliğinde bir adım attı. Kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu yasa teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisine sundu. Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören bu teklifimizle, milletvekilli seçimlerinde, siyasi partilerin aday listelerinde, kadınerkek eşit temsilini sağlamayı hedefledik. Kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasıgaranti altına almak için, listelerin bir kadın bir erkek şeklinde “fermuar yöntemiile yapılmasını istedik. Bu teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiş olsa da bizler eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz! Eşit bir Türkiye’yi kadın-erkek bir arada yeniden inşa edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını demokrasi ile taçlandıracağız!

Değerli Basın Mensupları,

Eşitsizlik sorunumuzun tek nedeni var: ZİHNİYET!

“Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum”,anneliği reddeden kadın eksiktir, yarımdır“, kadının kariyeri çocuk doğurmak” ifadelerini kullanan zihniyetten eşitlik beklenilemez.

Kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkına sahip çıkamayan, koruma altında öldürülmelerine seyirci kalanlardan samimiyet umulamaz. Bu zihniyet; biz kadınların yaşam hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin tek nedenidir. Bukarar alındığından bu yana, yüzlerce kadın katledildi. Katiller, cinayeti işlemeden önce nasıl ceza indirimi alacaklarına dair internet araması yapıyorlar. Yargılanırken bahanelerin arkasına sığınıyorlar.Önceki yargı kararlarından cesaret alıyorlar

Biz yaşam hakkımızı gasp eden bu hukuksuz kararı asla tanımadık ve tanımayacağız!

İstanbul Sözleşmesi’nin hükümleri artık iç hukukumuzun bir parçasıdır. İktidardan tek talebimiz var: YASALARA DOKUNMA, UYGULA!

Zaten en geç 6 ay sonra iktidara gelip, ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız.

Değerli Basın Mensupları,

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın yolu; kadını güçlendirecek eşitlikçi politikalardan geçiyor. Bu amaçla partimiz, kadını güçlendirecek üç önemli projeye imza attı.

İlki; iki yıl önce bugün İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçiren YAŞAMHAK projemizdir. Bilindiği gibi; 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Psikolojik, ekonomik, dijital, cinsel ve fiziksel şiddet mağduru kadınlara mahkemelerde, karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde eşlik ediyoruz. Barolar, Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odaları ile protokoller imzalıyoruz. Cep telefonu uygulamamız sayesinde, şiddet mağduru kadınların bize tek tuşla ulaşmasını sağlıyoruz. Kendini güvende hissetmeyen kadınlara, yürürken ya da yolculuk ederken gideceği yere varıncaya kadar telefonun diğer ucunda eşlik ediyoruz.

İkincisiyoksulluğu bitirecek olan AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI projemizdir. Aile Destekleri Sigortası ile asgari ücret ve altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan tüm hanelerin hayatına dokunacağız. Maddi desteğin yanı sıra yaşam koşullarını iyileştireceğiz. Yoksulluğu yöneten AKP zihniyetine inat, bizler yoksulluğu bitiren olacağız! Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getireceğiz. Yapılacak maddi katkıları kadının banka hesabına yatırarak, kadını güçlendireceğiz.

ÜçüncüsüKADIN İSTİHDAMI projemizdir. Aile içi bakım hizmetlerini kadınların omzuna yükleyen ve kadını istihdam dışına iten bu düzeni değiştirmek için adım attık. İktidarımızda, 5 yılda 6 milyon kişiye istihdam yaratacağız ve bunun 4 milyonu kadınlardan oluşacak. Bu istihdamı güven veren ve istikrar yaratan dört ayaklı bir stratejiyle hayata geçireceğiz. Birincisi; ülkemize yeniden hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi getireceğiz. İkincisi; üreten bir Türkiye tesis edeceğiz. Üçüncüsü; ürettiklerimizi hakça paylaşacağız. Masanın dördüncü ayağını da kalkınmanın ve sürdürülebilirliğin sağlandığı bir ekonomi oluşturuyor. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütüncül politikaları hızla uygulamaya koyacağız!

Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, bugün 81 ilde,973 ilçede tek ses olduk ve haykırıyoruz:

EŞİT TEMSİL HAKTIR!

HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK!

Geliyor Gelmekte Olan!

TBMM Başkanvekili Celal Adan’dan MHP Sarıyer’e ziyaret

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, MHP Sarıyer İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti. İlçe Başkanı Dursun Karabacak ve yönetimine hayırlı olsun dileğinde bulundu.

TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ziyaretinde önümüzdeki başkanlık ve milletvekili seçimlerinin önemine dikkat çekildi. MHP ilçe yönetiminden Sarıyerde ulaşılmayan hane, erişilemeyen kimse kalmayacak şekilde çalışılmasını isteyen Adan, gereken özen ve hassasiyetin gösterilmesini istedi.

KARABACAK’TAN TEŞEKKÜR

TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ın ilçe ziyareti nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Karabacak, “Liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin emir ve direktifleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceklerini belirterek, Sarıyer’de üç hilali hakettiği şekilde dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.

İBB’den Sarıyer’de Hulusi Kentmen seferi

Türk Sineması’nın ‘tonton amcası’ Hulusi Kentmen, doğumunun 111. yıl dönümünde İETT otobüsü ile anılıyor. Rumeli Hisarı’nda bulunan İETT durağındaki Kentmen fotoğrafına atıfta bulunularak, aynı duraktan geçen bir otobüsün dış cephesi, usta sanatçının resimleriyle kaplandı.

İETT, sinema kariyeri boyunca 278 farklı sinema filminde oynayan, özellikle baba ve komiser rolleri ile 7’den 77’ye büyük hayran kitlesine sahip olan usta sanatçı Hulusi Kentmen’i unutmadı. İETT, Kentmen’in doğum günü olan 20 Ocak tarihinde onun ismine özel olarak tasarladığı otobüs ile yolcuları buluşturdu. Sanatçının, Rumeli Hisarı’nda İETT durağındaki fotoğrafına atıfta bulunularak aynı duraktan geçen İstinye Dereiçi – Kabataş / 22 hattındaki bir otobüsün dış cephesi, yeniden tasarlanarak hazırlandı ve doğum gününde sefere başladı.

Kentmen’in fotoğraflarının yer aldığı otobüs, bir hafta yollarda olacak. İstanbullular, İstinye Dereiçi – Kabataş hattından geçen otobüsü kullanabilecek. İETT, ülkemizin kültür ve sanat alanındaki duayen isimlerini çeşitli etkinliklerle anmaya devam edecek.

İstanbul’un taksilerinde yeni dönem

İBB, İstanbul’da boş – dolu taksi tartışmasını bitirecek önemli bir karara imza attı. Yolcuların taksiye erişimini kolaylaştıracak ve taksicilerin yaşadığı olumsuzlukları ortadan kaldıracak Akıllı Tepe Lambası uygulaması, UKOME’de onaylandı.

Ocak ayı UKOME toplantısında, İstanbul’daki boş – dolu taksi tartışmasını bitirecek önemli bir teklif sundu. Buğra Gökçe, Akıllı Tepe Lambası uygulamasının, İstanbul’daki taksi mağduriyetlerini giderecek çok önemli bir uygulama olduğunu söyledi. Gökçe, “İstanbullulardan taksilerin yolcu seçtiği yönünde yoğun şikayetler de alıyoruz. Yolcuların taksiye erişimini kolaylaştıracak ve taksicilerin yaşadığı olumsuzlukları ortadan kaldıracak bu sistem, dünyanın bütün önemli kentlerinde uygulanıyor” diye konuştu.

Teklif, değerlendirmelerin ardından UKOME üyelerinin oy çokluğuyla onaylandı. 3 ay içerisinde uygulamaya konulacak sistemde, şoförlerin korunması için panik butonu da bulunacak.

DOLU / BOŞ / RZV / S.O.S YAZACAK

Taksimetre ile bağlantılı olacak sistemde, yolculuk başladığı andan itibaren tepe lambasında “DOLU” ibaresi yer alacak. Yolculuk sonuna kadar dışarıdan müdahale ile yolculuk sonuna kadar değişiklik yapılamayacak. Yolculuk sonunda ise tepe lambasında “BOS” ibaresi yer alacaktır. Taksi şoförü çağrısını yanıtladığı yolcusunu almaya giderken akıllı tepe lambası “RZV” şeklinde değiştirilecek. Şoförün panik butonuna basması durumunda taksinin kolluk kuvvetleri tarafından görülebilmesi adına tepe lambasında S.O.S ifadesi yer alacak.

İfadelerde farklı ışıklandırma rengi olacak. TAKSİ-Sarı, DOLU-Kırmızı, BOS-Yeşil, RZV-Kırmızı ve S.O.S-Kırmızı renklerde olacak. Akıllı tepe lambaları taksinin önünden ve arkasından okunabilecek ve gün ışığında dahi görünebilecek şekilde çift taraflı ekranlı ve dış müdahalelere karşı korunaklı olacak.

HIRSIZLIK SUÇU İŞLEYEN ŞOFÖR OLAMAYACAK

Yine İBB’nin gündeme getirdiği teklifle, hırsızlık suçunu işleyen kişiler toplu ulaşım şoförü olamayacak. Oy birliğiyle alınan kararla; hırsızlık, nitelikli hırsızlık, gece vakti hırsızlık, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, parada sahtecilik suçlarını işleyen kişilere, İBB artık toplu ulaşım aracı kullanım belgesi vermeyecek.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, daha önceden taciz, şiddet içeren suçları işleyenlere toplu ulaşım kullanım belgesi verildiğini hatırlatarak, “İstanbullulardan gelen talep üzerine buna hırsızlık ve hırsızlığa bağlı suçları da ekledik. Söz konusu suçu işleyenler; taksi, minibüs ve servis gibi toplu ulaşım aracı belgesi alamayacak” dedi.

TOPLU ULAŞIM ARACI REKLAM STANDARDI DA BELİRLENDİ

UKOME’de, ticari araçlara reklam takılması ve bulundurulmasında uyulacak usul ve esaslara yönelik bir standart da getirildi. Taksi ve taksi dolmuş levhasını kapatmayacak ve tavanda bulunan plaka numarasını örtmeyecek şekilde ve yüksekliği 50 santimetreyi aşmayacak reklam panosu takılabilecek.