Connect with us

Genel

Damla Aytaç Duymaz: Evde eğitim…

Published

on

Eğitimle İlgili Yeni Yazılarıyla Damla Aytaç Duymaz Sarıyer Son Baskı Gazetemizde sizlerle...
Hepimizin öğrendiği üzere okullar 30 Nisan’a kadar uzaktan eğitime devam edecek. Tabi şimdilik 30 Nisan… Sürenin uzayıp uzamayacağı konusu vaka sayısı, virüsün artış hızı gibi sebeplere göre değişecektir. Öngörüm bu sürenin uzayacağı yönünde. Bu süreçte çocuklar ne yapacak peki? Uzaktan eğitim ne kadar gerçekleştirilebiliyor evlerde? Ebeveynler takibini nasıl yapabiliyorlar? Her çocuk televizyonun başına geçip izleyebiliyor mu bu programları? Sorulabilecek onlarca soru silsilesi… Bu ve benzeri birçok soruya cevap bulmaya çalışalım diyorum. Bir de uzaktan eğitimi de biraz masaya yatıralım istiyorum.
***
Evden çıkamıyor olmak hem ebeveynlerin hem de çocukların ruh halini elbet ki etkiliyordur. Tüm aile bireyleri aynı anda evde bu kadar süre birlikte kalmıyordur uzun süredir. Bu sebeple de herkesin kendine ait nefes alacağı zamanları olmalı. Her aile bireyi kendine ait, kendini rahatlatacak, dinlendirecek, geliştirecek zaman dilimleri yaratmalı. Ancak tabi ki aile bireyleri birbirleriyle de keyifli vakit geçirmeye çalışmalı. Yani her iki durum için de bir denge yaratılabilirse herkes için daha sağlıklı bir süreç ilerleyebilir ev içinde.
***
Peki çocukların eğitim programı nasıl ilerlemeli? Bunu nasıl yönetmeliyiz? Ebeveynler çocuklarıyla birlikte haftalık bir program oluşturmalı. Her güne minimum 2 ders seçip ona dair bir çalışma planı yapmalı. Her bir ders için 1 saat ayırıp, sonrasında yaklaşık 15 dakika mola verip mola bitiminde de çalıştıkları konuyla ilgili yaklaşık 20 dakika alıştırmalar yapılabilir. Tabi yaş grubuna göre molalar biraz daha sık yapılabilir. Örneğin ilkokul öğrencisi için yarım saat ders, 10 dakika mola, sonra bir diğer yarım saat 10 dakika mola ve de sonrasında 20 dakika alıştırma şeklinde ilerlemesi çocukların konsantrasyonları açısından daha makul olacaktır. Bu 1 saatlik süre uzatıladabilir, çocukların konuyu anlama durumlarına göre, bunu ölçümlemek size kalmış. Böyle bir programlamanın saatleri, hangi dersin hangi güne verileceği ebeveyn ve çocukla ortak kararlaştırılmalı. Böylelikle çocukların duruma daha dahil ve de adapte olması sağlanabilir.
***
Gelelim bu derslerin nasıl çalışılacağına. Geçtiğimiz günlerde bir uzaktan eğitim programı açıklandı televizyon üzerinden ilerleyen. Açık söylemek gerekirse, bu eğitim paketinin içerisinde canlandırması yapılan birtakım konuların çocukların psikolojisini çok doğru etkilemeyeceğini düşündüğümden bu konuda sizleri biraz internete yönlendireceğim. Hangi konuyu çalışmak istiyorsanız, o konuyu Youtube’a yazmanız yeterli. Birçok profesyonel kanal mevcut her ders ve de konu için. Hangi konuyu çalışmanız gerektiği de zaten kitaplarda mevcut, kitaplardan takip edemiyorsanız hangi sınıf ve ders olduğunu yine internete yazarak o dersin bu yıl için yıllık müfredatını indirerek hangi konu hangi haftaya denk geliyor durumuna bakıp ona göre hareket edebilirsiniz. Bu süreçte ebeveynlerden ricam, çocuklar için en doğru yöntemle, onlara büyük baskılar yapmadan, ders çalışma zamanlarını eğlenceli ve de anlaşılır kılarak hareket etmeniz. Çocukların çalışılan konuyla ilgili soruları olabilir. Her ebeveyn bunu yanıtlayamayabilir. Bu sebeple konuyu başka Youtube kanallarından ya da internette farklı sayfalarda açıklamalarını araştırarak sorulara doğru yanıtlar alması sağlanabilir. Yani aslında şu günlerde teknoloji ve interneti en iyi yönde kullanma zamanı. Hem çocukların da teknoloji ve interneti doğru kullanmasını öğretiyor olacağımız bir zaman olacak bu.
***
Ayrıca bu sırada bu yaşadığımız zamanların çocukların psikolojisine etkisinin ne yönde olduğunu kestiremeyebiliriz. Onlarda yaratacağınız ufacık bir baskı geleceğini olumsuz anlamda etkileyeceği gibi, sizinle ilişkilerinde de tahribata sebebiyet verebilir. O sebeple bu süreci en sağlıklı yürütecek olanlar siz ebeveynler. Haydi bakalım kolaylıklar gelsin.

blank
blank
blank