Genel
Denizde koronavirüs bulaşır mı? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı
Published
5 yıl agoon
Evlerde sıkılıp yaz tatili planları yapmaya başlayanların ortak kaygılarını taşıyan bu soruların yanıtını Habertürk’te Hülya Hökenek’in konuğu olan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yanıtladı.
Türkiye koronavirüs ile mücadelesini ödün vermeden sürdürüyor. Önümüz bayram, sonrasında ise yaz tatili planları başlayacak. Yaz tatili denince de akıllara deniz kıyıları geliyor. Peki, denizden ya da havuzdan, herkesin ortak kullandığı şezlonglardan koronavirüs bulaşma ihtimali var mı? Yemeklerde sosyal mesafe nasıl korunacak? Koronadan bunalıp tatil planı yapmaya başlayanların ortak merakı olan soruların yanıtını Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara verdi.
Mart ayının 16’sından bu yana Türkiye’de nüfusun büyük bir kısmı temel ihtiyaçlarını gidermek dışında evlerinden dışarı çıkmıyor. Özellikle 20 yaş altı ile 65 yaş üstü vatandaşlar bir ayı aşkın süredir evlerde izole durumda. Önümüz ise bayram. Görüşler bayramdan sonra normalleşmenin başlayacağı yönünde. Peki, bu yıl yaz döneminde tatil yapmak mümkün olacak mı? Özellikle yaz tatili denince akla gelen deniz tatilinde riskler var mı? Deniz ya da havuzdan, güneşlenilen şezlongdan virüsün bulaşma ihtimali bulunuyor mu?
“DENİZDEN YA DA HAVUZDAN BULAŞMAZ”
Evlerde sıkılıp yaz tatili planları yapmaya başlayanların ortak kaygılarını taşıyan bu soruların yanıtını Habertürk’te Hülya Hökenek’in konuğu olan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yanıtladı.
Tatil planlarını Türkiye’de başarı ile süren mücadele sürecinin aynen devam etmesi şartına bağlayan Kara, bugün uygulanan sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyularak tatil yapılabileceğini söyledi.
Denizden ya da havuzdan koronavirüsün bulaşmadığının kesinlikle bilindiğinin altını çizen Prof. Kara, ancak burada da sosyal mesafenin korunması gerektiğinin altını çizdi.
Güneşlenmek için kullanılan şezlongu sizden önce kullanan kişiden virüs bulaşma ihtimalini de değerlendiren Kara, virüsün ultraviyole ışıklarından etkilendiğini ve güneş altında en fazla 30 dakika dayanabildiğini hatırlatarak bu 35-40 dakika sonra kullanılmasında hiçbir mahsur olmayacağını söyledi.
Kara, otel ve tatil köyü gibi yerlerdeki ortak kullanım alanlarından restoranlarda da sosyal mesafe kuralına uyulması ve hijyene dikkat edilmesi halinde bir sakınca olmayacağını ifade etti..