Genel
İBB organik atıklardan enerji üretecek
Published
4 yıl agoon
Atık yönetiminde teknolojik çözümler üreten İBB; organik atıklardan enerji üretmeye hazırlanıyor. Yeni yılda açılacak biyometanizasyon tesisi için restoran, kafe, otel, hastane, yemekhane, pazar yerleri ve catering firmalarının organik atıkları için ön talep alınmaya başlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), depolama sahalarına daha az atık gönderilmesi ve kapasitelerinin daha verimli kullanılması amacıyla organik atıklara yönelik yeni çözümler üretiyor. Yalnızca organik atıkların işleneceği ve bu atıkların enerjiye dönüşeceği Eyüpsultan Kemerburgaz Biyometanizasyon Tesisi’nin yapımı hızla sürüyor. Tesisin, 2021 yılından itibaren faaliyete alınması planlanıyor.
Tesise gelen organik atıkların bertarafı için ön işlemle bu atıkların içerisinden cam, plastik ve metal malzeme ayrıştırılacak. Daha sonra organik atıklar karıştırıcılar ile karıştırılıp küçültülerek koyu kıvamlı pompalanabilir bir karışım haline getirilecek. Fermantasyon tankında organik atıkların havasız ortamda (anaerob) hızlı bir şekilde çürütülmesi ile bertarafı sağlanacak. Atıkların fermantasyon ünitelerinde bekletme süreleri hijyene dikkat edilecek şekilde belirlenecek.
Günlük 130 ton organik atık kapasiteli tesiste organik atıklardan (yemek atıkları, sebze-meyve atıkları v.s.) oksijensiz (anaerobik) fermantasyon yöntemi ile biyogaz üretimi gerçekleştirilecek ve elektrik enerjisi elde edilecek.
Böylelikle İstanbul’da oluşan organik atıklar için yeni bir tesis kurulmasıyla depolama sahalarında bertaraf edilen atık miktarı azaltılacak ve daha fazla atık ekonomiye kazandırılacak. Ayrıca bu tesiste organik atıklar kapalı ortamda bozunduğundan ,koku oluşumu az olmakta ve yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogaz üretiminin yaygınlaşması sağlanacak.
Organik atıkların bertarafı amacıyla kurulan tesiste ortaya çıkan bir diğer yan ürün ise katı ve sıvı gübre olarak kullanılabilen fermente ürünü olacak. Fermantasyon işlemi sonucu oluşan çamur susuzlaştırılarak katı kısım kompostlaştırma işlemiyle gübreye çevrilecek. Sıvı kısım da içerdiği yüksek miktardaki azot nedeniyle sıvı gübre olarak değerlendirilebilecek.
Tesisin yapımı ile mevzuata göre depolanarak bertaraf edilen organik (biyobozunur) atık miktarının 2025 yılına kadar yüzde 35 oranına indirilmesine ve değerlendirilmesine katkı sağlanacak.
Tesis; restoranlar, kafeler, pazar yerleri, oteller, hastaneler, yemekhaneler, catering firmalarındaki gibi içerisinde yüksek oranda organik atık bulunan evsel atıkların ve imha edilmesi gereken gıda maddelerinin bertaraf edilmesine de hizmet edecek. Böylece, depolama sahalarında toplanarak bertaraf edilen bu atıkların, daha teknolojik bir yöntemle bertaraf edilmesi amaçlanıyor.
İBB; bu kapsamda organik atıkların oluştuğu noktalardan organik atıkların bertarafı için talep toplamaya başladı. Organik atık Ön Başvuru Formuna https://atikyonetimi.ibb.istanbul/organik-atik-basvuru-formu/ linkinden ulaşılabilir.
You may like
-
Mahkemeden Uskumruköy için sevindirici haber
-
Sarıyer Belediyesi 2025 yılı mali bütçesi İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi
-
İmamoğlu, Büyükdere Atatürk Fidanlığı’nı ziyaret etti
-
Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul’da toplu ulaşım ücretsiz olacak
-
İBB’den 15 okula yeni spor salonu
-
Türk Kalp Vakfı ve İBB, Yeniköy’de Atatürk Maskı ve kaidesinin açılışını yaptı