Connect with us

Genel

İmamoğlu: İstanbul’u hızlı biçimde tahrip etmeye çalışan zihinle mücadele ediyoruz

Published

on

blank

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Miras tarafından düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Süleymaniye Koruma ve Tasarım Çalışma Grubu’ toplantısında konuştu. Süleymaniye’yi, kentin barındırdığı nitelikli insan kaynağıyla ayağa kaldırma hedefinde olduklarını vurgulayan İmamoğlu, “İstanbul’un acelesi var. Çünkü İstanbul’u, bu akla, bu ortak akla, bu ortak düşünceye, birikime, deneyime güzel işler yapma becerisine sahip insanların tam aksine, çok hızlı bir şekilde yıkmaya, tahrip etmeye, kendi aklıyla süreci kovalamaya çalışan bir zihinle mücadele ediyoruz. Zor bir mücadele bu. ‘Ben en iyisini yaparım’ anlayışıyla yola çıkan bir kısım insan, bir anda burayı belki de yüzyılın tahrip gücünden daha büyük bir tahribatla birkaç sene içerisinde yerle yeksan etti. Geçmişte medreseleri, kütüphaneleriyle ilim yayan bu bölge, şu anda karmaşayla ve yoksullukla, hatta sonrasıyla ilgili de rantla anılır oldu. Bir site tasarlanır gibi, tasarlandı” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İBB Miras, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Süleymaniye bölgesinde yapılacak koruma ve tasarım uygulamalarına katkı sunacak bilim insanlarına yönelik çalışma toplantısı düzenledi. Florya’daki İstanbul Planlama Ajansı (İPA) yerleşkesinde gerçekleştirilen toplantıda, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir konuşma yaptı. Buluşmayı “heyecan verici” olarak niteleyen İmamoğlu, Süleymaniye’nin tüm dünyanın ortak mirası olduğunun altını çizdi. Bölgenin geriye doğru en az 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “İstanbul’un siluetini oluşturan, Roma’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı’ya, hatta Cumhuriyet dönemini görebileceğimiz bir alandan bahsediyoruz. Orada anıları, ayak seslerini hissedebiliriz, duyabiliriz. Fetih öncesi, Fetih sonrası, Osmanlı’dan sonra özellikle Süleymaniye’ye yüklenen özel misyon, kuşkusuz oradaki Süleymaniye Camii, neticede hepimiz için hayal edilen siluet” dedi.

 

 

 

AHMET İSVAN’I ANDI

Söz konusu siluetin, özel bir miras olarak bugüne ulaştığını aktaran İmamoğlu, “Bu ortak miras, sonrasında biraz döküldü, yıkıldı, kırıldı. O tehdidi ve tehlikeyi hisseden insanlar tarafından özel çalışma yapıldı ve bu çalışmayla beraber, 1985 yılında, UNESCO tarafından ‘Üstün evrensel değerler’ gerekçesiyle ‘dünya miras alanı’ olarak belirlendi” bilgisini paylaştı. 70’li yıllarda, dönemin İstanbul Belediye Başkanı merhum Ahmet İsvan ve arkadaşlarının yaptığı çalışmayla Süleymaniye’ye özel ‘koruma planı’ oluşturulduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Arşive dönüp baktığımızda bunları görüyoruz. Ve de ciddi bir kayıt altına alınma süreci var. Bu da bizim için değerli bir arşiv. Çok kıymetli. Ancak ne acı ki, bu zaman diliminden sonra, yine de biraz eskimeler, kırılmalar, yıkılmalar, dökülmeler devam ederken, doğanın ya da ilgisizliğin ya da zamanın yıkıp döktüğü süreci, ‘Ben en iyisini yaparım’ anlayışıyla yola çıkan bir kısım insan, bir anda burayı belki de yüzyılın tahrip gücünden daha büyük bir tahribatla birkaç sene içerisinde yerle yeksan etti. Garip bir sonuca ulaştı. 8-10 yılda geri dönülmesi güç bir sürece bizi yürüttü. Geçmişte medreseleri, kütüphaneleriyle ilim yayan bu bölge, şu anda karmaşayla ve yoksullukla, hatta sonrasıyla ilgili de rantla anılır oldu. Bir site tasarlanır gibi, tasarlandı” şeklinde konuştu.

DOĞRU BİR İŞ YAPMADIKLARINI KABUL ETTİKLERİNİ GÖRDÜK”

“Bu nedenle, ‘Süleymaniye yenileme alanı’ için tüm paydaşlarla bir ortak akıl üretmemiz gerektiğini düşündük” diyen İmamoğlu, yaklaşık 2,5 senelik süreçte, konunun tüm paydaşlarıyla, kurdukları ortak masalarda bir araya geldiklerinin altını çizdi. “Gelinen noktada doğru bir iş yapılmadığının, doğru bir iş yapmadıklarının da açıkçası onlar tarafından masada kabul edildiğini gördük” diyen İmamoğlu, “Bu, bence önemli bir durum tespiti. En azından doğru bir iş yapılmadığını, doğru bir tasarım olup oturtulmadığını ve ne yazık ki orada rantçı bir akılla hareket edilerek, ‘Osmanlı Mahallesi’ diye anılan bu konuma sahip Süleymaniye’yi, böyle çirkinliğe, yıkıma teslim etmeme konusundaki duruşumuzu net gösterince, ‘Beraberce nasıl çözüm bulabiliriz’ anlayışına süreci taşıdık. Bu amaçla, ‘Çağdaş koruma yaklaşımlarıyla hareket edelim’ diye arkadaşlarımın, yol arkadaşlarımın bir yorumu oldu ve bu yorum üzerinde yürüyoruz” diye konuştu.

“BENİM GÜCÜM SİZLERLE BÜYÜK”

Süleymaniye’yi, kentin barındırdığı nitelikli insan kaynağıyla ayağa kaldırma hedefinde olduklarını vurgulayan İmamoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul’un acelesi var. Çünkü İstanbul’u, bu akla, bu ortak akla, bu ortak düşünceye, birikime, deneyime güzel işler yapma becerisine sahip insanların tam aksine, çok hızlı bir şekilde yıkmaya, tahrip etmeye kendi aklıyla süreci kovalamaya çalışan bir zihinle mücadele ediyoruz. Zor bir mücadele bu. Her gün kent adına bir stresle ayağa kalkıyorsunuz ve bir yandan mücadele ederken, bir yandan iyi şeyler yapmak adına bir ortamı yönetiyorsunuz. Sorumluluğumuz çok büyük. Ben, tabii ki bu sorumluluğu taşıyan, milletimizin verdiği yetkiyle bu süreci yöneten bir hemşehrinizim, Belediye Başkanı’nızım. Ama benim gücüm, sizlerle var ve sizlerle büyük. O bakımdan lütfen hep birlikte buradaki deneyimlerimizi, birikimlerimizi, yeteneklerimizi, en güçlü şekilde ortaya koyup, karar verme mekanizmasında her bireyin birbirine destek olduğu bir ortamla bu süreci yöneterek, karşımızdaki aklın aceleciliğini hızlıca, tabiri caizse ‘tuş’ etmeliyiz. Ve esas bu aklın ne kadar faydalı, ne kadar verimli, bu şehri başka süreçlere taşıyabileceğini ortaya koymalıyız. Yani 500 yıllık mirası, bu kadar geniş, hatta tartışmadan, 500 yıllık anıları, duyguları yok sayarak üretmeyi kendine hak gören bir akıl, tabii ki şehrin göbeğindeki 12-13 milyon metrekarelik bir alanı da bir gecede, kendine göre imar etme, imar etme ya da yok etme ya da yıkma, kırma hakkını görür. İnanın yarın bu büyüklükler, daha da büyüyerek devam eder. Bunu bir şekilde artık sona erdirmek zorundayız. Zaten sona erdirmenin aklını, duruşunu insanlarımız ortaya koydu ve koymaya da devam ediyor.”

“İSTANBUL’UN GELECEĞİNE BORÇLUYUZ”

“İstanbul’un geleceğine bu anlamda borçluyuz, bunu yapmalıyız” diyen İmamoğlu, “Geçmişteki Mimar Sinan’a ve İstanbul’un geçmişine de bu anlamda borçluyuz. İnanıyorum ki hep birlikte hem koruma duygusunu hem de gelecek nesillere taşıma duygusuyla hazırlayacağız. Kimseyi de dışlamıyoruz, onu söyleyeyim. Sizlerden aldığımız güçle, inşallah İstanbul’u ve Süleymaniye’yi, Süleymaniye’den başlayarak İstanbul’u geleceğe hep beraber taşırız diye umut ediyorum” diye konuştu.

POLAT: “YİĞİT, DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALKAR”

Toplantıda, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da bir konuşma yaptı. “Süleymaniye gibi bir alanın, bugün içine düştüğü durumdan kurtulabilmesi üzerine bir strateji ve yol haritasının belirlenmesi noktasında bir araya geldiklerini vurgulayan Polat, “Öteki taraftan da bir o kadar da üzücü bir konu” dedi. “Bu bir çalıştay değil. Bu aslında İBB’nin Süleymaniye’yi yenileme alanındaki projelendirme süreçlerinin, proje çalışma ekibinin ilk defa yan yana gelmesi üzerine bir mimari tasarım toplantısı” diyen Polat, kendilerine bu konuda destek veren İmamoğlu’na teşekkürlerini sundu. Polat, “İnşallah biz, bu meseleyi hep iyi fikirlerle aşacağız. Ve Süleymaniye için söylemek gerekirse; ‘Yiğit, düştüğü yerden kalkar. Türkiye ve İstanbul da bu kadar birikimle, bu meseleyi çok kaliteli bir şekilde toparlayacak ve ilham verecek bir proje ortaya koyacak. Buna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

FATİH BELEDİYESİ DE MASADA

İmamoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, geçtiğimiz 6 Mart’ta, kentin simge yapısı Süleymaniye Camii’nin siluetini bozan inşaat gündemiyle bir araya gelmişti. Yaklaşık 2 saatlik toplantının ardından tarihi Süleymaniye sokaklarında gazetecilere değerlendirmelerde bulunan İmamoğlu, “600 yüz yılı aşkın bir tarihe sahip Osmanlı’nın en simgesel, en kadim görüntüsü Süleymaniye’dir. Bu silueti hepimiz hem şehrin bireyleri olarak sahipleniyoruz -bütün tarihini sahiplendiğimiz gibi- hem de manevi olarak inancımızla da sahipleniyoruz bu görüntüyü. Sahiplendiğimiz bu duygunun siyaseti yok. Süleymaniye’yi gerçek anlamda tarihi kimliğine, maksimum oranda kavuşturabilme ve ortak çabayı gösterebilme konusunda ‘maksimum kararlılık’ kararını aldık. Her aşamasını vatandaşımızla paylaşarak, çok güzel bir sonucu İstanbul halkına burada sunmak istiyoruz” demişti.

Genel

Sarıyer’deki Tokat Derneklerinden Şükrü Genç’e tam destek

Published

on

blank

Sarıyer’de yaşayan ve önemli bir seçmen kitlesine sahip Tokat dernekleri, Sarıyer Belediye Başkanı ve Bağımsız Belediye Başkan Adayı Şükrü Genç’e tam destek açıklaması yaptı.

14 derneğin imza altına aldığı açıklamada; Tokatlıların yoğunluk olarak mülkiyet sorunu olan bölgelerde yaşadığı vurgusu yapılarak, ‘Şükrü Genç hemşerilerimizin güvencesidir’ mesajı verildi. ‘Tüm Tokatlı STKlar olarak hemşerilerimizi Şükrü Genç destek için alanlara ve sandığa çağırıyoruz’ denildi.

blank

https://www.facebook.com/share/v/P4XmEn3zUbprBn6b/?mibextid=WC7FNe

Continue Reading

Genel

Celalettin Küçük’ün anne acısı

Published

on

blank

Simas Haber İmtiyaz Sahibi Celalettin Küçük’ün bir süredir rahatsız olan annesi hayattını kaybetti.

Simas Haber İmtiyaz Sahibi Celalettin Küçük’ün acı günü… Küçük’ün bir süredir rahatsız olan annesi, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Celalettin Küçük acı haberi sosyal medya hesabından paylaştı. Hayatını kaybeden Celalettin Küçük’ün annesinin cenazesi, bugün (18 Mart 2024 Pazartesi) öğle namazına müteakiben Çayırbaşı Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii’nden kaldırılacak ve Kilyos Mezarlığı’na defnedilecek.

Meslektaşımız, dostumuz, ağabeyimiz Celalettin Küçük’ün hayatını kaybeden annesine Allah’tan rahmet, Küçük ailesine ise sabır ve baş sağlığı dileriz.

Continue Reading

Genel

Başkan Genç: Sarıyer kazanacak, Sarıyerli kazanacak

Published

on

blank

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, bağımsız belediye başkan adayı olarak çıktığı yol haritasını kendini destekleyen binlerce Sarıyerliye tanıttı. Boğaziçi Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “15+5” lansman programında konuşma yapan Başkan Genç, “En büyük projemizi Sarıyerlilerin birliği, beraberliği, dayanışma, hoşgörü, barış ve huzur içinde yaşaması olarak belirledik” dedi.

Göreve geldiği 2009 yılından bugüne kadar birçok projeyi hayata geçiren Sarıyer Belediye Başkanı ve Bağımsız Belediye Başkan Adayı Şükrü Genç, Sarıyer’e değer katacak yeni projelerin anlattığı lansmanda sahneye en büyük destekçisi olan çocuklarla birlikte çıktı. Sarıyer’i güvenli dönüşüme ve geleceğe hazırlamak, kazanımları korumak için bağımsız belediye başkan adayı olarak çıktığı yol haritasını açıklayan Başkan Genç, Atatürk’ün 1931 yılında CHP 3. Olağan Kurultayı’nda söylediği “Partide bir yanlışı, bir eksikliği gördüğünüz zaman kayıtsız, şartsız eleştireceksiniz. Yapılan herhangi bir yanlışa müsamaha göstermek, son derece yanlıştır; mahsuru faydasından büyük olur” sözüyle konuşmasına başladı.

130 MİLYON BORCU OLAN BELEDİYEMİZ BUGÜN 2 MİLYAR TÜRK LİRASI MAL VARLIĞINA ULAŞTI

“Gecekonduları, yalıları, siteleri, mahalleleri, balıkçıları, çiftçileri, emekçileri, öğrencileriyle en huzurlu ilçe Sarıyer’in ve Sarıyerlilerin hikâyesine hiç halel getirmedik. Çalışma arkadaşlarımla birlikte onurluyum, gururluyum ve huzurluyum” şeklinde konuşan Başkan Genç, çok ağır ve çok zor koşullarla 15 yıl önce göreve başladığının altını çizdi. Toplam varlığı 135 milyon, borcunun ise 130 milyon olduğu, su baskınlarına karşı kum torbaları ile korunan Sarıyer Belediyesi’nin bugün ödüllü bir binası olduğunu ifade eden Başkan Genç, 3 dönem yaptığı çalışmaları anlatırken şunlara değindi; “Tek bir ruhsatlı binası olmayan, dağınık şekilde ve baraka binalarda hizmet vermeye çalışıyordu. Yatırımlarımızın tamamını, ürettiğimiz artı değeri Sarıyerli için kullandık. Bugüne kadar geçirdiğimiz 410 soruşturmadan alnımızın akıyla çıktık. Büyük yatırımların yanı sıra bu sürede Sarıyer Belediyesi ilk kez, geliri giderinden yüksek olan bütçe gösterdi. Ve bugün belediyemiz 2 milyar Türk Lirası mal varlığına ulaştı.

TAPU MÜCADELEMİZDE ZAFER BİZİM

Hassasiyetle üzerinde durduğumuz, 2009 yılından beri her çözüm yolunu denediğimiz bir hikâyemiz de tapu mücadelemizde göç projelerine karşı durduk, kandırmaca dönüşümlere Derbent ve Armutlu’da olduğu gibi izin vermedik. Mahallelerimize yıkım ekiplerinin girmesine izin vermedik. Bugün ilk olarak Rumelihisarı ve Pınar mahallelerimizdeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülklerinin, üzerinde yaşayan komşularımıza satışı için oy birliğiyle karar çıkartmayı başardık. Diğer 15 mahallemizin kararını da geçtiğimiz Şubat ayında yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden çıkarttık. Tapu süreci devam ederken, yerinde dönüşümü gerçekleştirmek için 2,5 yıldır bekleyen Boğaz İmar Planı kararını çıkartmayı da başardık. Böylece, Sarıyerliler Sarıyer’den göç ettirilmeden dönüşümün yolunu açtık. Bu Sarıyerlilerin zaferidir. Karşılıklı güvenimizin ve iş birliğimizin sonucudur. Sarıyerlinin mülkiyet konusunda Sarıyer Belediye Başkanı olarak bana duydukları güven ve destek benim en önemli motivasyonum.

BELEDİYECİLİK YAŞAMIN KENDİSİDİR

Eğitimde fırsat eşitsizliğine karşı büyük bir mücadele başlattık. Eğitim Kurumlarımızda 170 öğretmen ile 25 yardımcı personelin görev yapıyor olmasıyla gurur duyuyoruz. Gündüz bakımevlerimiz, gençlik eğitim merkezlerimiz, Sarıyer Akademi, kız konukevimiz ve 7 bin öğrenciye verdiğimiz burslarla eğitimde fırsat eşitsizliğine karşı büyük bir mücadele başlattık. Yaşamda ki herkes için var olmaya devam etmek adına devlet politikası olması gereken bir proje olan EÇADEM’İ (engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi) hayata geçirdik. Binlerce Sarıyerli engelli yurttaşımız ve ailesinin Kilyos Sosyal Tesislerinde uzun yıllar sonra belki de ilk defa tatil yapma imkânını sağladık.

KIZLARIMIZ SULTANLAR LİGİ’NDE MARKA DEĞERİ

Sarıyer Belediyesi Kadın Voleybol Takımımız bugün dünyanın en zorlu liginde mücadele ediyor. Voleybol altyapımızda 400’ün üstünde Sarıyerli kız çocuğumuz var. Tüm altyapımızda 9 branşta 734 sporcu yetiştirmenin yanı sıra Yaz Spor Okulları ile bugüne kadar 33 bin çocuğa ulaştık. Su sporları merkezimiz boğazda yüzme, dalış, kürek, kano gibi branşlarda hem teorik hem de pratik eğitimler veriyor.

SOSYAL YAŞAM MERKEZLERİ İLE YAŞAMIN İÇİNDE YER ALDIK

Kurduğumuz iki poliklinik ile sağlık kurumlarının yükünü azalttık. Bugün 98 kalemde sağlık hizmeti verir duruma geldik. Beş ambulans alarak hasta nakilde destek veriyoruz. Mahalle sakinlerimiz için yaşam ve semt evleri, sosyal rehabilitasyon merkezleri olarak 15 hizmet merkezi gibi yaşam alanları oluşturmayı sürdüreceğiz.

KÜLTÜR VE SANATTA MARKA İLÇE SARIYER

Bugün 3 yeni kültür merkezi ve modern bir evlendirme dairesine ulaştık. Sarıyer Edebiyat Günleri, Sarıyer TiyatrOda Festivali, Nazım Hikmet Anma etkinlikleri gibi ulusal çapta etkinliklerin ev sahibi bir Sarıyer var. Kursları, tiyatrosu, halk dansları ekibi, koroları ile sanatın birçok dalını vatandaşlarına ulaştıran bir Sarıyer Belediyesi var.

SARIYER, İSTANBUL’UN YEŞİL YÜZÜ

Bugün itibari ile 92 olan park sayısını 182’ye, 208 bin metrekare yeşil alanı 471 bin metrekareye, 0,74 metrekare olan kişi başı yeşil alan miktarını da 1,40 metrekareye çıkardık. Geri dönüşüm ürünleri toplama konusunda en başarılı ilçe olduk. 1. Sınıf Atık Getirme Merkezimizi hizmete açtık. Göreve geldiğimiz günden itibaren hayata geçirdiğimiz projeler daha öncesi olmayan projelerdi ve hepsi sıfırdan yapıldı.”

SARIYER’E DEĞER KATAN PROJELER

Sarıyerlilerin, “Sarıyer için yürü, yürüyelim dediler ve yola çıktık” diyerek sözlerine devam eden Başkan Genç’in önümüzdeki 5 yılda hayata geçireceği projeler şunlar:

  • Yerinde ve adaletli dönüşüm
  • İstinye Öğrenci Yurdu Kütüphane Ve Sosyal Tesis
  • Kilyos Turban Konaklama Ve Kongre Merkezi
  • Uskumruköy Huzurevi
  • Sarıyer Boğaz Müzesi
  • Zekeriyaköy Rekreasyon Ve Spor Merkezi
  • İstinye-Poligon Kapalı Spor Salonu
  • Ferahevler Spor Kompleksi
  • Sarıyer Arena
  • Kireçburnu Spor Salonu
  • Zekeriyaköy – Arıköy Spor Ve Sosyal Tesis Projesi
  • Ayazağa Sabit Pazar Alanı
  • Su Ürünleri Çarşısı
  • Geleneksel Deniz Ürünleri Mutfağı Atölyesi
  • Balıkçılık Mesleki Eğitim Kursu
  • 7 yeni Çocuk Gündüz Bakımevi
  • Çocuk oyun grupları
  • Sarıyer Akademi büyüyecek
  • 5 yeni SAGEM şubesi
  • İhtiyaç sahibi öğrencilere beslenme çantası desteği
  • Uskumruköy’e İlköğretim Okulu
  • Halk Kart desteği devam edecek
  • 3 yeni sosyal tesis
  • Yeşil Dönüşüm Ve İklim Eylem Planı
  • İşaret dili eğitimleri
  • Engelsiz erişim yollarının artırılması
  • Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Gündüz Bakımevi
  • Sarıyer Çarşısı açılacak
  • Mikrokredi’de hedef 5 bin kadın
  • Afet Eğitim Merkezi
  • Smart Sarıyer
  • Tehlikeli yollara sesli uyarı sistemi
  • Eski eser restorasyon çalışmaları
  • Kuru Mama Üretim Tesisi

blank

Continue Reading

Popüler

blank