Connect with us

Genel

İmamoğlu: Olimpiyat ruhunu tüm dünyaya yaşatmak istiyoruz

Published

on

blank

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Olimpianlar Derneği (World Olympians Association/Woa) Başkanı Joel Bouzou ile bir araya geldi. İstanbul’un, bu yıl tarihteki üçüncü Dünya Olimpian Forumu’na (WOF) ev sahipliği yapacağını açıklayan İmamoğlu, “Olimpiyanlar dünyanın dört bir tarafından ülkemize gelecekler. Kendi forumlarını gerçekleştirirken bizlere ilham verecekler. 150 kişilik bu grup, öyle sıradan konuklar değiller. Olimpik sporcular, her yaştan insan için güçlü bir ilham kaynağıdır” dedi. 2036’da çok daha fazla sayıda sporcuyu, bu sefer olimpiyat madalyası kazanmak için mücadele ederken İstanbul’da konuk etmeyi istediklerini kaydeden İmamoğlu, “Olimpiyat ruhunu 16 milyonluk İstanbul’a, Türkiye’ye ve tüm dünyaya yaşatmak istiyoruz. Yolumuzun her olimpik sporcu kadar zorlu olduğunu biliyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “2036 Olimpiyat Oyunları” ve “Paralimpik Oyunları”nı İstanbul’a getirme hedefinde önemli bir buluşma gerçekleştirdi. 16-17 Eylül 2023’de İstanbul ev sahipliğinde gerçekleşecek Dünya Olimpian Forumu (WOF) öncesi, Dünya Olimpianlar Derneği (World Olympians Association/Woa) Başkanı Joel Bouzou, dernek üyeleri ve Olimpik sporcular Ferhat Arıcan ve Nafia Kuş ile bir araya geldi. Buluşmada İmamoğlu ve Bouzou birer konuşma yaptı.

TARİHTEKİ ÜÇÜNCÜ FORUM İSTANBUL’DA

Olimpik sporcu olmanın küçük yaştan itibaren başlayan zorlu bir yolculuk olduğuna değinen İmamoğlu, bu zorlukları aşmış, olimpiyatlarda yarışmış, şampiyonluklar kazanmış, dünyanın en iyileri olarak anılmış insanların çok önemli bir etkinliğini duyurmak için buluştuklarını belirtti. Yıllar boyunca hayranlıkla izlenen eski şampiyonların World Olympians Forum ile  İstanbul’da geleceklerini ifade eden İmamoğlu, “Tarihteki üçüncü forumun İstanbul’da gerçekleşmesini sağlayan olimpik sporcuların tümüne teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün sayesinde burada olduğumuz Dünya Olimpiyanlar Birliği Başkanımız Sayın Joel Bouzou’ya ayrıca teşekkür ediyorum.  Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin değerli başkanı ve aynı zamanda Dünya Olimpiyanlar Birliği’nin onursal başkanı Thomas Bach’a da ülkemize ve İstanbul’a olan yakın ilgisi nedeniyle teşekkür ediyorum. Bir araya geldiğimiz her fırsatta bizi dinliyor, görüşlerini aktarıyor, çalışmalarımızı destekliyor” dedi.

OLİMPİK SPORCULAR GÜÇLÜ BİR İLHAM KAYNAĞIDIR

Olimpik sporcular, şampiyonlar, dünyanın farklı bölgelerinde spor sonrası yaşamlarında çok önemli başarılara, etkinliklere imza atan olimpiyanların İstanbul’a geleceğini kaydeden İmamoğlu, “Forumlarını gerçekleştirirken bizlere ilham verecekler. 150 kişilik bu grup, öyle sıradan konuklar değiller. Olimpik sporcular, her yaştan insan için güçlü bir ilham kaynağıdır. Çocuklarımıza, sadece sporda değil, hayatlarının tümünde örnek gösterebileceğimiz öyküler yarattılar” şeklinde konuştu.

SPOR EVRENSEL DİL

“2036’da çok daha fazla sayıda sporcuyu, olimpiyat madalyası kazanmak için mücadele ederken İstanbul’da konuk etmeyi amaçlıyoruz” diyen İmamoğlu, “Olimpiyat ruhunu 16 milyonluk İstanbul’a, Türkiye’ye ve tüm dünyaya yaşatmak istiyoruz. Yolumuzun her olimpik sporcu kadar zorlu olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sporu, dünyanın dört bir yanında insanları bir araya getiren evrensel bir dil olarak gördüklerini paylaşan İmamoğlu, “Toplumlar üzerindeki etkilerinin yalnızca fiziksel konularla sınırlı kalmadığını biliyor, aynı zamanda sosyal ve kültürel boyutlarını da dikkate alıyoruz. Olimpik hedefleri en başta toplumsal barış ve dayanışma için önümüze koyuyoruz” dedi.

“TEK SEFERLİK BİR ORGANİZASYON OLARAK GÖRMÜYORUZ”

16-17 Eylül’de gerçekleşecek forumun deneyim ve bilgi birikimini arttırmak için büyük önem taşıdığının altını çizen İmamoğlu, “İki gün boyunca düzenlenecek toplantılarla, seminerlerle, workshop’larla sporu ve olimpiyatları ilgilendiren birçok konuda fark yaratan çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu etkinliği tek seferlik bir organizasyon olarak görmüyoruz. Ülkemizdeki olimpik sporcuları bir araya getirmek için de çalışmalarımız olacak. Olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmiş sporcularımızı uluslararası birliğin OLY programının bir parçası yapacağız. Bunun simgesi olan rozetleri ve sertifikaları kendilerine takdim edeceğiz.  Olimpiyatlar için bir yola çıktık ve bu yolda attığımız her adım çok önemli. 150’ye yakın olimpik sporcunun ülkemizde bir araya gelmesi de hedeflerimize ulaşmak açısından çok büyük bir adım” diye konuştu.

BOUZOU : AMAÇ OLİMPİK DEĞERLERİ YAYABİLMEK

Kendisi de eski olimpik sporcu olan WOA Başkanı Joel Bouzou ise düşüncülerini, “Olimpian  Forumunda 100 ülke, bu güzel şehirde bir araya gelecek. Böylece toplulukları nasıl geliştireceklerini ve de ulusal olimpiyat iş birliklerini nasıl ilerleteceklerini konuşacaklar. Üyelerini nasıl güçlendireceklerini birlikte konuşacaklar. Amaç değerleri ve tabii ki olimpik hareketin uygulamalarını yayabilmek” cümleleriyle paylaştı.

ŞAMPİYONLARA ÜYELİK SERTİFİKASI

Konuşmaların ardından Tokyo 2020’de paralel barda bronz madalya kazanarak Türkiye’ye cimnastik tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını getiren Ferhat Arıcan’a ve 2023 Dünya Tekvando ve 2018 Avrupa Tekvando Şampiyonalarında altın madalya kazanan Nafia Kuş’a Dünya Olimpianlar Derneği üyelik sertifikası verildi.

Dünya Olimpian Forumu (WOF) toplantıları 2015’de Moskova’da, 2019’da ise Lozan’da yapıldı. Üçüncüsü gerçekleştirdi. 16-17 Eylül 2023’de İstanbul’da yapılacak.

WOA HAKKINDA

1999 yılında kurulan Dünya Olimpianlar Derneği (WOA), olimpiyatlara katılmış 150 binden fazla sporcuyu destekleyen, hayatlarının her aşamasında onların yararına çalışmayı amaçlıyor.

Dünyada, 5 kıtanın tümüne yayılmış 125’ten fazla Ulusal Olimpiyanlar (Eski olimpik sporcular) Birliği (NOA) bulunuyor. Olimpiyatçılar için etkinlikler düzenleniyor. Yerel topluluklarına yardım eden projeler yürütülüyor.