Genel
İstanbul alarm veriyor! Yoğun bakımlar yetersiz kalabilir…
Published
4 yıl agoon
Mart ayının başından bu yana 386 bin 820 kişiye Covid-19 tanısı konulan Türkiye’de, salgının seyri ağırlaşıyor. Megakent İstanbul en yüksek vaka sayısıyla, salgının merkezi konumunda. İstanbul’daki vaka sayısının yüzde 62 arttığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye’deki hasta sayısının yüzde 40’a yakını İstanbul’da. Ağır hasta sayısı ise yüzde 30 civarında” diyor. Uzmanlar, hızla artan vaka ve ağır hasta sayıları sebebiyle İstanbul’daki yoğun bakımların yetersiz kalabileceğinden endişe ediyor.
Gazete Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre yoğun bakım doluluk oranı, Sağlık Bakanlığı tarafından korona virüsü verilerinin duyurulduğu turkuaz tabloda haftalık olarak açıklanıyor. Oran, hesaplanırken kamu hastaneleri ve özel hastaneler birlikte ele alınıyor ve tek bir veri olarak tabloya yansıtılıyor. Yalnızca ülke bazında paylaşılan yoğun bakım doluluk oranının, illere göre değişimi ise açıklanmıyor.
‘YATIŞ ORANINDA ARTIŞ VAR’
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, yoğun bakım doluluk oranlarında önemli bir artış olduğunu vurguluyor. Saip, “Net bir yüzde vermemiz mümkün değil. Hem ağır hasta sayısında, hem yatış oranında, hem evde izleme düşenlerde ciddi bir artış var” diyor.
Öte yandan 29 Temmuz tarihinden beri turkuaz tabloda entübe hasta sayısı verilmiyor. Bunun yerine ağır hasta sayısı paylaşılıyor. Yoğun bakım süreci ile ilgili en net bilgiyi entübe hasta sayısının verdiğini söyleyen Prof. Dr. Saip, şöyle konuşuyor:
“Sadece tam tanımı mümkün olmayan ağır hasta oranlarını veriyor. Bakanlık verilerinde artık günlük entübe hasta sayısı olmadığı için yoğun bakımdaki gerçek ağır hasta oranını takip etmemiz mümkün olmuyor.”
‘HASTA KABUL EDEMEYEN HASTANELER VAR’
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Yakası Şube Başkanı Erdal Güzel, yoğun bakım servislerindeki üst düzey doluluk sebebiyle bazı hastanelerin hasta kabul edemediğini söylüyor.
“Mesela geçen hafta Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2-3 gün hasta kabul edemediğini öğrendik. Yataklar boşalınca tekrar hasta kabul etmeye başladılar. Tabii bu bilgileri resmi ağızlardan alamıyoruz. Gizliyorlar. Oysa ki bu tür durumlarda tüm bilgileri şeffaf bir şekilde paylaşarak tedbir alabiliriz.”
Yoğun bakım servislerindeki doluluğun, hali hazırda zor koşullar altında görev yapan sağlık çalışanlarının iş yükünü artırdığını belirten Erdal Güzel, “Sağlık çalışanlarının tükendiği artık bir sır değil, tükenmişlik içinde yaşayan insanları zorla çalıştırıyorlar” diyor. Erdal Güzel, artan iş yükü, sayıca yetersizlik, izin haklarının iptali gibi sorunları çözebilmek için atanamayan ya da KHK ile görevden çıkarılan sağlıkçıların salgın süresince kamu hizmetine alınması gerektiğini savunuyor.
‘SIKINTI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA ARTABİLİR’
Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof Dr. Kayıhan Pala, yoğun bakım yatak doluluk oranlarının açıklanandan daha yüksek olduğuna ilişkin sahadan bildirimler aldıklarını belirtiyor.
Gazete Duvar’a konuşan Pala, “Ağır hasta sayısındaki artışın çok ciddi boyutlarda olduğunu bugün artık sayın bakan da kabul etmek zorunda kalıyor. Benim yakından izlediğim Bursa, İstanbul, Ankara ve şimdi depremin de etkisiyle İzmir’deki durum, yoğun bakım yataklarında bir sıkıntının yaşandığını ve bu sıkıntının önümüzdeki haftalarda büyüyebileceğini gösteriyor” diyor.
You may like
-
İstanbul’da korkutan iki koronavirüs manzarası!
-
İstanbul’da cenazeler İBB’nin otobüsüyle taşındı! Durum vahim!
-
İstanbul’da koronavirüsten ölenlerin sayısı açıklandı
-
İstanbul’da koronavirüs alarmı: Gerekmedikçe evden çıkmayın
-
İstanbul’daki koronavirüs vakaları korkutuyor
-
İBB Başkanı İmamoğlu: Böyle bir dönemde ülkenin gündemi beni çileden çıkartıyor