Genel
Koronavirüs salgınında yaşlı olmak kadar erkek olmak da risk mi?
Published
5 yıl agoon
İtalyan Ulusal Sağlık Servisi’nin önde gelen teknik-bilimsel organı Istituto Superiore di Sanità’nın yayımladığı raporda, koronavirüs salgının erkek ve kadın yurttaşları aynı oranda etkilemediği ortaya çıktı. Rapordaki verilere göre virüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı erkekleri kadınlardan daha kötü etkiliyor.
Salgın yüzünden ölen kadınların yaşının da erkeklerden fazla olduğu ortaya çıktı. Kadınların ortanca yaşı 82’yken, erkeklerinse 79 olduğu görüldü. Raporda yer verilen cinsiyet grafiği de neredeyse tüm yaş gruplarında ölen kişilerin çoğunu erkeklerin oluşturduğu ortaya çıktı.
50 yaş altı ölümlerdeki cinsiyet dağılımı ise çok şaşırtıcıydı. Mart 2020 verilerine göre ölen 3 bin 200 kişinin 36’sı 50 yaş altındaydı. Bunlardan 9’u 40 yaşından küçük, 8’i erkek ve 1’i kadındı. Yaşları 31 ile 39 arasında değişiyordu.
Ölüm oranlarının yanı sıra İtalya’da erkeklerin kadınlardan daha fazla enfekte olduğu belirtiliyor. 25 bin 58 vakadan oluşan Roma Yüksek Sağlık Enstitüsü analizine göre, erkek hastaların yüzde 8’i kadın hastalarınsa yüzde 5’i hayatını kaybetti. Analizde erkeklerin 25 bin 58 vakanın yüzde 58’ini oluşturduğu görüldü. Bin 697 ölümün yer aldığı analizde erkekler, koronavirüs yüzünden ölen nüfusun da yüzde 70’ini temsil ediyor.
Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’ndan Sabra Klein, New York Times’a konuştu ve, “Erkek olmak, koronavirüs açısından yaşlı olmak kadar risk faktörüdür” dedi.
Viral enfeksiyonlarda cinsiyet farkını inceleyen bilim insanı, sözlerine şöyle devam etti:
İnsanlar bu örüntünün farkında olmalı. Yaşlı olmak, daha yüksek risk altında olduğunuz anlamına gelir; erkek olmak da öyle. Bu bir risk faktörü.
Bu risk farkının biyolojik ya da davranışsal olabileceğini söyleyen Klein’e göre kadınların bağışıklığı daha sağlam ve çalışmalar, daha fazla erkeğin sigara içtiğini, ellerini yıkama eğiliminin de daha düşük olduğunu gösteriyor.
Klein, “Bir şeyin neden risk faktörü olduğunu her zaman anlayamayız ve muhtemelen bir şeyi de tam olarak saptayamayacağız” dedi ve ekledi:
Ancak bunu İtalya ve Çin gibi sosyal ve kültürel açıdan farklı ülkelerde de görüyoruz. Bunun üzerinde daha fazla durmak gerek.
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapılan vaka analizine göre Çin’de erkeklerin ölüm oranı yüzde 2,8 olarak belirlendi. Bu oranın kadınlarda yüzde 1,7 olduğu görüldü.
Erkeklerin diğer koronavirüslerin yol açtığı Sars ve Mers salgınlarından da orantısız etkilendiği belirtiliyor. The Annals of Internal Medicine adlı dergide yayımlanan bir makaleye göre 2003’te Hong Kong’ta erkeklere göre daha fazla kadın enfekte olmuştu ama erkekler arasındaki ölüm oranı kadınlara göre yüzde 50 fazlaydı.
Kaynak: Independent Türkçe, New York Times
You may like
-
Ayazağa’da kadın sürücü ile servis şoförü arasında yol verme kavgası
-
Sarıyer Akademi, YZF ödülüne aday oldu
-
Sarıyer’in tabutunda yine yangın çıktı
-
Sarıyer Belediyesi 2025 yılı mali bütçesi İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi
-
İmamoğlu, Büyükdere Atatürk Fidanlığı’nı ziyaret etti
-
CHP’de delege ağasının oğlu olan İstanbul İl Başkan Yardımcısı tüzüğü yok saydı! Belediyede işe girdi!