Connect with us

Genel

Mehmet Deniz: Melen! Ne melem şeymiş

Published

on

blank

Dünya salgın hastalıkla uğraşırken, çağımızın en büyük sorunlarından birisi de kuşkusuz susuzluktur. İstanbul’daki barajların doluluk oranı eski yıllara göre bu aylarla karşılaştırılınca alarm vermektedir.
İstanbul su ihtiyacının giderilmesi için sürekli çalışmalar yapılmış olup bunların en büyüğü ve en çok beklentisi yüksek olan projelerin Başında Melen projesi gelmektedir.

***

Size biraz bu projeden bahsetmek istiyorum. 1999-2004 yılları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeligim döneminde de bu çalışma ile yakınen ilgim olmuştu.

***

Melen çayı diye İstanbul için çok önem arzeden meşhur bir projemiz var.
Sakarya’nın Kocaali ilçesindeki melen suyunu toplayıp, baraj yapıp, İstanbul’a getirip, İstanbul’un su sorununu çözmek için yapılan çalışmanın adıdır.

***

Melen projesi, 1990 yılında  bakanlar kurulu kararı ile resmiyet kazanmıştır. Projeyi Devlet Su İşleri(DSİ) gerçekleştirecek, maliyetini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden tahsil edecek.

***
1999-2004 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyeligim döneminde, Veysel Eroğlu İSKİ Genel Müdürlüğü görevi yapıyordu. Projenin sunumları, heyecanı coşkusu hala hafızalarında duruyor. Bu proje yatırım faaliyetlerinde çok gündeme geldi. Birinci etabın yapımına 2001 yılında başlanmıştı. Projenin maliyeti 1,6 milyar Türk lirası ve kapasite olarakta 1 milyar 77 milyon metreküp suyu barajda biriktirip, İstanbul’a taşınacaktı.

PROJE YILAN HIKAYESINE DÖNDÜ

O dönem İSKİ Genel Müdürü olan Veysel Eroğlu, AKP’nin 2002’de iktidar olması nedeni ile DSİ Genel Müdürlüğü’ne atandı. Yıldızı parlayan müdür döneminde aslında İstanbul’un su ihtiyacını en iyi bilen birisi olarak süratle DSİ tarafından çözülmesi gereken Melen Projesi çözülemediği gibi, birçok sorunuda beraberinde getirdi.

***
Son olarak;
Projenin bitiş tarihi 7 aAralık 2016 olarak belirtilmiş bu tarihte bitirilmemiş, devamında 11 Ağustos 2018 tarihinde bitirilecek diye yeni bir ihale yapılmış, bu tarihte de bitmemiş…

***
Üstelik ;
Taşıma gücü hesaplamaları doğru yapılmadığından, risk hesapları iyi yapılmadığından, gerekli ilave sondaj çalışmaları eksik yapıldığından,
veya zemin ıslah edilmediğinden
barajda çatlaklar oluşmuştur.
Yapılan bu hatayı düzeltmek için, 500 milyon liralık tekrar bir ihale yapılmıştır. Şubat 2021’de bu ihalenin yapımına başlanacaktır.

***
Bu tadilat işinin 3,5-4 yıl süreceği öngörülmektedir. Tadilât bitince 1,5 yıl da barajın dolma süresi düşünülmektedir.
Yani Melen’den İstanbul’a en yakın ihtimalle 2025 yılında su gelecektir.
Ayrıca teknik olarak yapılan yanlışlar, çatlaklar önlenecek mi? Önleyemeyecek mi? Belli değil!

***
Daha da vahim olan, bu bölgenin deprem bölgesi olmasıdır. O da ayrı bir konu!

***

Bütün bu olanların yanında projeye 1,5 milyar TL ödenmiş, İSKİ’den 400 milyon TL kamulaştırma için para alınmış ve üstelik oluşan çatlaklar içinde şu an 500 milyon TL yeni ihaleye çıkılmıştır.

***
Şimdi oluşan bu kamu zararını kim ödeyecek?

***
İstanbul’un su sorunu nasıl giderilecek?

***
Yapılan yanlışların hesabını kim verecek?

***
Yarın İstanbul’un çeşmelerinden su yeterince akmayınca bunun sorumlusu kim olacak?

***
Diyorum ki, yağ bu Melen Projesi ne melem bir proje imiş be! Çözümsüzlükler, eşi benzeri olmayan ve belirsizliklerle dolu bir proje!

***
Dilerim ki, bu yanlış işlerinden doğan kamu zararı vatandaşın İSKİ faturalarına yansıtılmasın? Kamuyu zarara uğratanlardan tahsil edilsin.

***
Korkarım ki;
Yarın, bak işte CHP geldi, su sorunu başladı diyerek siyasi faturayı da hiç haketmediği halde, CHP’ye kesmeye çalışmasınlar…

Click to comment

Bir Cevap Yazın