Genel
SARIYER FSM’DE MOTOSİKLET HIRSIZLIĞI…
Published
7 sene agoon

İstanbul Sarıyer’de yaşanan motosiklet hırsızlığı kameralara yansıdı.Motosikleti çalınan mağdurlar sosyal medya üzerinden örgütlendi.
Motosikleti çalınan mağdurlar sosyal medya üzerinden örgütlendi. Kurdukları sayfa ile çalınan motosikletlerinin peşine düşüyor. Çalınan motorlarının görüntülerini ve fotoğraflarını paylaşan onlarca mağdur, kendi çabalarıyla motosikletlerini bulmaya çalışıyor.
Motosikletleri çalışan vatandaşlar internet ortamında örgütlenerek, çalınan motorlarını bulmak için harekete geçti. Bu mağdurlardan biri İstanbul Sarıyer’de yaşayan Şener Altun. Elleri sopalı, bıçaklı hırsızlar Şener’in motosikletini çaldı. Bu anlar da güvenlik kameralarına yansıdı. Şener Altun’un 10 bin TL değerindeki motoruyla beraber aynı mahallede bir ayda 20 tane motorun çalındığını ifade eden mahalle sakinleri tedirgin olduklarını ifade etti.
Edinilen bilgilere göre, İstanbul Sarıyer’in Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde ellerinde sopalarla sokağa giren 3 hırsız sokak üzerindeki motosikletleri tek tek kontrol etti. Beğendikleri motorları çalarak yokuş aşağı düz kontak yaptı. Ellerinde bıçaklı ve sopalı hırsızların görüntüleri güvenlik kameralarına yansıdı. Mahalle sakinleri hırsızları gördükleri halde müdahale edemediklerini ifade etti. İddialara göre, mahalle sakinlerinden Şener Altun’un yaklaşık 1 ay önce motosikletinin çalındığı gece 4 motosiklet daha aynı mahalleden çalındı. Mahalle sakinleri 1 ay içerisinde 20 tane motor daha çalındığını ifade ederken, hırsızların evlere de girdiğini söyledi.
ELLERİ SOPALI HIRSIZLAR EMEĞİMİ ÇALDI
Çalınan motosikletiyle genellikle iş yaptığını belirten Altun, “Kapımın önünden garajın önünden motoru çaldılar. 3 kişi mahallenin başından giriyor. Birinin elinde sopalı. Biri de çaldığı motorla yavaş yavaş getiriyorlar buraya. Başka motorlara bakıyorlar. Zaten son zamanda çalınan bir ay içinde 15-20 motor çalındı bu mahalleden. Bir çete oluştu herhalde mahalle hırsızları. Ellerinde sopalar geliyorlar burada motorun direksiyonunu kırıyorlar benim motorumun. Kendi motorum, motorla da iş yapıyordum genelde. Emeğimi çaldılar” ifadelerini kullandı.
Altun hırsızların ellerinde sopalarla bıçaklarla gezdiğini ifade ederken, “Buradan alıyorlar sürükleyerek gidiyorlar. Ellerinde sopalı bu insanlar. Çete şeklinde geziyorlar. Hani karşısına çıksak belki bizi öldürecek. O an onu da göze almış. Bizde karşısına çıkamıyoruz. Elleri sopalı bıçaklı. Bizimde ailemiz var bir motor için canımızdan olmaktansa alıyorlar götürüyorlar” şeklinde konuştu.
O GÜN DÖRT MOTOR DAHA ÇALINMIŞ
Aynı gün 4 motorun çalındığını dile getiren Altun, ”Polis karakoluna gittik tutanak tutulsun diye. Sabah 8 buçukta fark ettim çalındığını. Bana 2’de gel dediler. 2’de gittiğim zaman yoğunuz biraz bekleyin dediler. Tutanaklar tutuldu. Aynı anda çalınan birkaç arkadaş daha vardı. O gün 4 motor daha çalmışlar. Aynı gün 4 motor bir ay içerisinde 20 motor çalınmış. Burası biraz daha Etiler’in altında olduğu için elit mahalle daha lüks motorlar olduğu için herkese dadanıyorlar burada. Benim motorumun değerini 10 bin liraydı. Aynı günde 4 motor çalmışlar hatta birinin çalamayıp yakmışlar” diye konuştu.
Altun, motosikleti çalındıktan sonra motosikletini gördüğünü fakat müdahale edemediğini söyleyerek, ”Ben de araştırıyorum kendi çapımda ama gidipte diyemiyorsun bulaşamıyorsun çünkü. Ben motorumu gördüm. Çete olduğu için elinde sopalı bıçaklı insanlar olduğu için müdahale edemiyorsun bunlara. Karşısına çıksam ya beni sopayla döverlerdi ya da bıçaklayıp öldürür giderlerdi. Sabahın 5’inde kimse yok. Benim size bir ricam var. Plakasız dolaşan motorların yüzde 80’i çalıntı bunların. Plakasız kontağı kurcalanmış motorların. Bu gibi motorları gören arkadaşlar daha duyarlı olursa bunun biraz daha önüne geçebiliriz. Biz bu konuda Facebook’ta sayfalar açtık. Birbirimize atıyoruz. Bir kaç olumlu mesajlarda geri alıyoruz. Bulunan motorlarımız var. Kendi başımıza kendimiz çıkarıyoruz” dedi.
SAĞLAM MOTORLARI BIRAKARAK YEM ATIYORUZ
Facebook üzerinde kurdukları bir grupla sağlam motorları sokağa bırakarak yem attıklarını ve hırsızları yakalamak istediklerini ifade ederken, “Bekliyoruz geceleri artık. Birileri gelsin alsın. Burada bir tane daha motor vardı. Elektrikli motoru bile almışlar. Ertesi gün aldılar bir gün sonra. Bir önlem alıyordum. Alarm filan taktıracaktım. Bu mahallede böyle bir şey olmaz dedim. Facebook sayfamızda özel mesajlar var. Yem atıyoruz. Sağlam motorları sokağın ortasına bırakıyoruz. Geceleri bekliyoruz nöbetleşe. Çalınmasını bekliyoruz. Onlar genelde 3 kişi gelir bu gibi olaylarda. 5-10 kişi her gece sabaha karşı. Özellikle bekliyoruz çalınmasını peşine düşelim diye. Hırsızı biz yakalayalım diye. Çünkü polisler bu konuyla ilgilenmiyorlar bu aralar. Fazla duyarlı değiller. Bir tim oluşturdum. Arkadaşlar bunu söylediğim için kızacaklar ama yapacak bir şey yok. Bunlar bizim 10-15-20 bin liralık motorlarımız ama sonuçta bir emek var. Polis meblağ küçük olduğu zaman uğraşmıyor” diye konuştu.
MOTORU DÜZ KONTAK YAPARAK GÖTÜRÜYORLAR
Motorları sürükleyerek götürdüklerini ve yokuş aşağı düz kontak yaptıklarını belirten Altun, “Motoru buradan sürükleyerek götürüyorlar. Buradan aşağı götürüyorlar. Dik rampadan aşağı indirip düz kontak yapıp götürüyorlar. Elleri sopalı bıçaklı olduğu için müdahale de edemiyoruz. Herkes motorlarını demirlere kitlemiş” diye konuştu.
MOTORLARI KİLİTLİYORUZ
Hırsızlardan şikayetçi bir başka mahalle sakini Orhan Altun, “Kilitliyoruz motoru ne yapalım? Kilitlemezsek alıp götürüyor adamlar. Yapacak bir şey yok. Bunu da keserler. Bu da çok iyi bir örnek değil. Adam gelir bunu makasla keser yine götürür. Kendimize göre makasla dolaşmaz diye kilitledik, bağladık motoru” dedi.
EVLERE DE GİRİYORLAR
Gördüğü hırsızlık anları anlatan bir başka mahalle sakini Yaşar Aksu, “Evde hırsızlık defalarca oluyor. Şimdi tesadüfen komşumun evine giriyorlardı. Gece saat 3’te kalktım ben. 3 Kişi o pencereyi zorluyorlardı. Dedim arkadaşlar kimsiniz siz ne yapıyorsunuz? Ben öyle deyince duvarlardan atlayıp kaçtılar. Eniştemin evine girdiler. Kol saatini aldılar parasını aldılar telefonu aldılar” şeklinde konuştu.
Bir diğer hırsızlık görüntüsü de Dudullu’da bir apartmanın güvenlik kameralarına yansıdı. Kilidi takılı bir şekilde kapının önünde duran motosikleti hırsızlar 30 saniye içerisinde çalarak olay yerinden uzaklaştı.
İHA
You may like
Genel
İBB’nin “Genç Üniversiteli Desteği” için başvurular başladı
Published
1 gün agoon
26 Eylül 2023
İBB’nin ‘Genç Üniversiteli Desteği’ projesinde öğrencilere geri ödemesiz olarak verilecek 6000 TL’lik eğitim desteği için başvurular başladı. Destekten faydalanmak isteyen öğrenciler, 20 Ekim tarihine kadar İBB’nin “İstanbul Senin” mobil uygulaması üzerinden başvuru yapılabilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Genç Üniversiteli Desteği” projesi kapsamında üniversite öğrencilerini ekonomik anlamda desteklemek için 75 bin öğrenciye 6000 TL’lik eğitim yardımında bulunuyor.
Başvurmak isteyen öğrencilerin kendisinin ya da ailesinin İstanbul’da ikamet etmesi, devlet ya da vakıf/özel üniversitelerinde yüzde 100 burslu okuması gerekiyor. Ara sınıf ve son sınıf öğrencilerinin de yılsonu başarı notunun 100 üzerinden en az 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması da istenen kriterler arasında yer alıyor.
“İSTANBUL SENİN” ÜZERİNDEN BAŞVURULACAK
Destekten faydalanmak isteyen öğrencilerin İBB’nin “İstanbul Senin” uygulamasını indirerek, uygulama üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Proje ve kriterler hakkında detaylı bilgiler de “İstanbul Senin” mobil uygulamasında yer alıyor. 26 Eylül’de başlayan başvurular 20 Ekim tarihine sonlanacak.
“Genç Üniversiteli Desteği” projesi kapsamında sağlanan destekler geri ödemesiz ve faizsiz olarak veriliyor. “Genç Üniversiteli Desteği” kapsamında, projenin yapıldığı ilk dönem olan 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 29 bin 423 öğrenciye destek sağlandı. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde 33 bin 763 öğrenciye, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde 51 bin 992 öğrenciye destek verildi. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde ise 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL geri ödemesiz eğitim yardımı sağlandı.
Genç Üniversiteli Başvuru Genel Şartları
-
- T.C. vatandaşı olmak
- Öğrencinin kendisinin veya ailesinin/anne-baba vefat durumunda yakınının İstanbul’da ikamet etmesi
- Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olmak
- Ön lisans – Lisans Öğrencileri için üst yaş sınırı 30
- Yüksek Lisans – Doktora Öğrencileri için üst yaş sınırı 40
- Normal öğrenim süresinin içinde eğitimine devam ediyor olmak
- Devlet üniversitesinde okuyor olmak veya Vakıf / Özel üniversitede yüzde yüz burslu okuyor olmak
- Ara sınıf ve son sınıf öğrencileri için yılsonu başarı notunun en az 100 üzerinden 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması
- Gelir durumu açısından maddi desteğe ihtiyacı olmak
Genç Üniversiteli İstenilen Evraklar
-
- Sabıka kaydı almadığına dair belge
- Disiplin cezası almadığına dair belge
- Aile Vukuatlı Nüfus kayıt örneği belgesi
- Öğrenci belgesi
- Transkript belgesi
- Vakıf/özel okullarda okuyan öğrenciler için %100 bursluluk belgesi
- Ailenin maddi durumunu gösteren belgeler (Gelir belgesi, Maaş bordrosu vb.)
- Varsa kendisinin ya da aile bireylerinin engelli raporu fotokopisi
- Varsa okuyan kardeşleri gösteren belgeler
- Yurtta veya kirada kaldığına dair belge
- Öğrencinin banka hesap bilgilerini içeren belge

Sarıyer Gönüllüleri adı altında bir araya gelen hayvanseverler, sokak hayvanlarının farklı bölgelere taşınmasını sağlayan belediyelere karşı önlemler alınması gerektiğini savundu, kontrolsüz üreme sorunu için kısırlaştırma çağrısında bulundu.
Sarıyer’de buluşan bir grup hayvansever, sokak hayvanlarını başka bölgelere nakleden belediyelere karşı yaptırım uygulanmasını talep ederek, kontrolsüz üreme sorununu önlemek amacıyla tüm belediyelere kısırlaştırma seferberliği başlatılması çağrısında bulundu.
Sarıyer Gönüllüleri olarak adlandırdıkları bu grup, Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk heykeli önünde toplandı ve “Kısırlaştır, Aşılat, Yerinde Yaşat. Sokak Hayvanları Sahipsiz Değildir.” yazılı bir pankart açtı.
Hayvanseverler adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Yağmur Üstündağ Türkeli, sokak hayvanlarının toplatılması ve yok edilmesine yönelik söylemleri eleştirdi.
“HAYVANLARIN YAŞAM HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
Bazı belediyelerin sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gibi görevlerini ihmal ettiğini belirten Türkeli, şöyle devam etti: “Kısırlaştırma görevini yerine getirmeyen, eziyet eden, hayvanları farklı bölgelere atan belediyelere yaptırım uygulanmalı, kontrolsüz üretimin önüne geçilmeli. Konunun çözümü için tüm siyasi partilerin belediyelerine kısırlaştırma seferberliği ve gönüllüler ile beraber koordineli bir şekilde çalışma çağrısında bulunuyoruz. Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara gerekse sokak hayvanlarının toplatılmasının çözüm olacağına inanan kişilere buradan bir kez daha sesleniyoruz. 2004’te çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen birçok belediye, ilgili kanunun ‘kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat’ hükmüne uymamıştır. Hatta bazı belediyeler hala kısırlaştırma merkezi kurmamakta, hayvanları toplarken bir kısmını öldürmekte, kalanları da kırsala atarak çoğalmasına sebep olmaktadır.”

Sarıyer’de direksiyon hakimiyetini kaybeden şoför, kullandığı kamyonetle yol çalışması yapan iş makinasına çarptı. Kazada, kamyonet şoförü ile iş makinasının şoförü yaralandı.
Kaza, saat 10.00 sıralarında Kuzey Marmara Otoyolu Ankara istikameti, Yavuz Sultan Selim Köprüsü girişinde meydana geldi. İddiaya göre, Mustafa Güngör kullandığı 46 ADR 933 plakalı kamyonetin direksiyon hakimiyetini kaybetti. Güngör, kullandığı kamyonetle yol çizgisi çalışması yapan Muammer Yıldızbaş’ın kullandığı 34 EYS 522 plakalı iş makinasına yandan çarptı. Kazada her iki şoför de araçta sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri araçlarının içinde sıkışan her iki şoförü de kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin arından hastaneye kaldırıldı. İki yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.
Kaza nedeniyle Kuzey Marmara Otoyolu Ankara istikametinde trafik yoğunluğu yaşandı. Trafik akışı iki şeritten kontrollü olarak sağlandı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasının ardından trafik akışı normale döndü.
Kaza ile ilgili inceleme devam ediyor.

İBB’nin “Genç Üniversiteli Desteği” için başvurular başladı

Sarıyer Gönüllüleri sokak hayvanları için toplandı

Sarıyer’de trafik kazası: 2 yaralı

İBB Yuvamız İstanbul Kreşlerinin sayısı 65’e yükseldi

Sarıyer’de Edebiyat yolculuğu sona erdi

İYİ Parti Sarıyer, gazilerle kahvaltıda buluştu

10. Sarıyer Edebiyat Günleri’ne ilgi yoğun

Sarıyer’de Edebiyat Şöleni devam ediyor

İSKİ 6 ilçedeki su baskınlarına son verecek

Sarıyer’de Gaziler Günü coşkusu
Popüler
- Genel4 hafta ago
Osman Yıldırım’dan adaylık süreciyle ilgili açıklama (Özel Haber)
- Genel4 hafta ago
İYİ Parti Sarıyer’den Afyon çıkartması
- Genel4 hafta ago
İYİ Parti Sarıyer’den 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
- Genel4 hafta ago
Nur Altunköse’den 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
- Genel4 hafta ago
Görevinden alınan Hüseyin Coşkun’dan flaş basın açıklaması
- Genel4 hafta ago
Balıkçılar istedi, Başkan Genç yaptı
- Genel3 hafta ago
İYİ Parti Sarıyer’den balıkçılara ziyaret
- Genel3 hafta ago
Sarıyer Meydanı yenileniyor