Connect with us

Genel

Kimya Çiftçi Dumlu: Teşekkür etmenin dinamiği

Published

on

blank

“Teşekkür ederim”…
Mevlana’nın bir sözü vardır: “Keser gibi olma; hep bana, hep bana. Rende gibi olma; hep sana, hep sana. Testere gibi ol; hem sana, hem bana.”

***

İlişkilerde bazı insanlar rende gibidir, hep teşekkür bekler. Bazıları ise keser gibidir, hep teşekkür sunar. Oysa sağlıklı bir ilişkide olması gereken, testere gibi olmaktır yani iki taraf içinde karşılıklı olmasıdır. İlişkilerde hep teşekkür beklemek ilişkinin sağlıklı ilerlemesi açısından bir şey kazandırmaz ya da teşekkür etmek ilişkilerde bir şey kaybettirmez. Karşılıklı teşekkür etme sorumluluğu paylaşmak sadece çiftleri mutlu edecektir. Çünkü teşekkür etmek de edilmek de insanı mutlu eder.

***

Peki bir teşekkür size hangi kapıları açar? Hangisini açmaz ki!

***

Georgia Üniversitesi’nin mutlu birliktelikler üzerine yapılan bir araştırmasında, minnet duygusunun uzun ömürlü evliliğin anahtarı olduğu ortaya konmuştu. Çünkü karşılıklı olarak minnettarlık duygusu besleyen çiftler, birbirlerine daha saygılı, sabırlı ve daha yapıcı hale geliyor. Bu, çiftlerin kendini değerli ve çekici hissetmesini sağlıyor. Ayrıca teşekkür, kötü bir seyir izleyen ilişkilerde kaosa sebep olan meseleleri de iyileştirebiliyor. Çiftlerin hatalarını kabul etmeleri veyahut beğenilerini eşlerine gösterme ifadeleri ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlıyor.

***

Sadece aşk hayatında da değil ayrıca; ikili ilişkilerinizde bağınızı güçlendirmek isterseniz karşınızdaki kişiye yeri geldiğinde teşekkür etmeyi bilmelisiniz. Teşekkürün gücünü asla küçümsememenin önemine dikkat çeken isimlerden ABD’li yazar Harvey Mackay, “Bir teşekkür edemeyecek kadar meşgul olanların günden güne bunu söyleyecek daha az fırsat bulması kaçınılmaz” diye ifade etmektedir. Yani sosyal ilişkilerinizin de bozulabileceği sinyalini veriyor. Teşekkür etmeyi bilmeyen kişilerin ilişkilerini geliştirmesi ve karşısındakinin güvenini kazanması mümkün olmuyor.
Tüm bunlara ek olarak “Şükran” duygusunu dile getirmek zaman zaman zor olsa da hem kendiniz hem de sosyal alandaki olan ilişkinizde hayati öneme sahiptir. Teşekkür ederek kendiniz hakkında bilmediğiniz yönleri de keşfeder ve teşekkür etmenin verdiği ruhsal doyumu hissedersiniz.

***

Teşekkür ettikten çok uzun zaman sonra bile yararlarını kendinizde göreceksiniz. Çünkü içtenlikle teşekkür etmek, duygusal dengenizi korumaya aktif olarak katkı sağlar.

***
Nasıl Teşekkür Etmeliyiz?

***
Karşınızdakine ismiyle hitap edin.Bu onun değerli olduğunu hissettirecektir. Anlayışlı ve kibar olun. Unutmayın, içtenlik ve samimiyet çok önemlidir. Empati kurun. Göz iletişimi kurmaktan çekinmeyin. İletişim karşınızdaki kişiyi gördüğünüz an başlar bunu unutmayın.

***

Karşıdaki kişiye ben dili ile değerli olduğunu hissettirin. Size teşekkür edenlere karşı sessiz kalmayın. Gülümseyin ve geri dönüş yapın. Her zaman, her yerde, teşekkür edilir bunu unutmayın. Ne için teşekkür ettiğinizi belirtin.
Utanmadan, sıkılmadan teşekkür edin. Coşkulu bir sesle teşekkür etmeyi ve duymayı kendinize çok görmeyin. Beden diliniz teşekkürünüzü destekler nitelikte olmasına özen gösterin.

***

Teşekkür Etmek Bize Ne Kazandırır?

***

Yapılan araştırmalar, minnet duygusunun uzun süreli ilişkilerin kilit noktası olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü karşılıklı minnet duygusu, bireylerin birbirlerine karşı daha saygılı, sabırlı ve anlayışlı olmalarını sağlıyor.

***

Teşekkür etmek aslında memnuniyet göstergesidir. Hayattan daha fazla şey istiyorsan teşekkür edebilme alışkanlığa sahip olmalısın. Daha fazla mutluluk, daha sağlıklı bir hayat, daha iyi ilişkiler ve daha üretken bir yaşam için memnuniyete ihtiyacın olacaktır. Teşekkür etmeyi başardığın zaman mutluluk için yolu yarılamış olursun.

***

Duygusal Açıdan

Daha iyi hisler. Daha fazla rahatlık. Daha fazla içsel huzur. Daha az kıskançlık. Daha mutlu anılar.

***

Kişisel Açıdan

Daha az materyalistlik. Daha az ben merkezcilik. Daha fazla iyimser yaklaşım. Daha fazla kendine saygı. Daha fazla maneviyat.

***

Sosyal Açıdan

Daha fazla sosyallik. Daha mutlu evlilik. Daha fazla yardımseverlik. Daha fazla arkadaşlık. Daha derin ilişkiler. Daha sağlıklı iletişim.

***

Sağlık Açısından

Daha iyi uyku. Daha az hastalık. Daha enerjik hayat. Daha fazla egzersiz.

***

Kariyer Açısından

Daha iyi yönetim. Daha iyi ağ oluşturma. Daha iyi hedefe ulaşma. Daha iyi karar alma. Daha yüksek üretkenlik.

***
Söylemesi kolay olmasına rağmen etkisi oldukça güçlü olan bu iki sihirli kelimeyi dillendirmek ne kadar zor olabilir ki?

***
Düşünün en son ne zaman birine teşekkür ettiniz.. Teşekkür etmenin faydalarını bildikten sonra artık hayatınıza dolu dolu “Teşekkür Ederim” kelimesinin eşlik etmesine ne dersiniz?

Click to comment

Bir Cevap Yazın