Connect with us

Kültür

EĞİTİM SİSTEMİ YİNE DEĞİŞİYOR ! 100 YIL ÖNCEKİ SİSTEME DÖNÜLÜYOR !

Published

on

blank

Cumhuriyetin eğitim modelinden iyice uzaklaşan AKP, tek parti hükümetinde son 14 yılda 6 milli eğitim bakanı değiştirirken, değişen her bakanla birlikte eğitim modelini de değiştirdi.3+3+3+4 yeni eğitim modeliyle birlikte çocukların okula gitme yaşının 4’e kadar çekilmesinin planlandığı iddia ediliyor.

Tek parti hükümetinde son 14 yılda 6 milli eğitim bakanı değişirken, milli eğitim bakanlarıyla birlikte eğitim sistemi de değiştiriliyor. Son olarak geçen ay değişen milli eğitim bakanıyla birlikle, eğitim sisteminin de değiştirileceği öne sürülüyor. Kısa bir süre önce hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemi yerine 3+3+3+4 eğitim sisteminin getirileceği iddia ediliyor. Yeni sisteme göre, ilk bölüm 0+1+2, ardından 3 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul ve 4 yıl lise öğrenimi olacak.

Hazırlığı yapılan yeni sistemde okula başlama yaşının 4’e indirilerek, Osmanlı dönemindeki sübyan mektepleri sisteminin geri getirileceği iddia ediliyor. Planlanan yeni sisteme göre, çocukların bu dönemdeki eğitimi özel girişimcilere bırakılacak, eğitimi de yetiştirilecek eğitimciler verecek. Bununla birlikte bu alanda çok sayıda vakıf ve derneğin bu alanda faaliyet göstermesi, dini vakıf ve derneklerin bu bölümlere yönelmesi bekleniyor.

Bununla birlikte ana okullarının da kaldırılacağı belirtiliyor. Üniversitelerde de özel düzenlemeler yapılarak okul öncesi eğitim bölümleri kapatılarak yerine Erken Çocukluk Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulacak. Varolan ana sınıfı öğretmenlerine de iki seçenek sunulacak; Ya erken çocukluk okulunda eğitimci ya da ilkokul öğretmeni olabilecekler.

Yeni sistemin ne zaman uygulamaya konulacağı henüz belirlenmezken, 2017’de yeni sistem için eğitimci yetiştirilmeye başlanacak.

Click to comment

Bir Cevap Yazın