Genel
Hayalleri Olan Kadınlar Bir Arada
Published
5 yıl agoon
Daha çok kadının iş hayatında olması için farkındalığı artırmayı hedefleyen ‘Kadın Girişimciliğini Destekleme Zirvesi ve Ödülleri’nin ikincisi Sarıyer Belediyesi Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde yoğun katılım ile gerçekleşti.
Girişimcilikleri ile topluma ilham veren kadınların başarı hikâyelerini ve deneyimlerini paylaştığı Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi, ‘Ekonomide Kadın Eli’ ana teması ile 31 Ekim günü Sarıyer’de yapıldı. İş, siyaset, sivil toplum ve medya dünyasının önde gelen isimleri Sarıyer Belediyesi’nin katkıları ile Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) tarafından düzenlenen Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi ve Ödül Töreni’nde 27 kategoride 27 kadına ödül verildi. Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Kadın Girişimciliğini Destekleme Zirvesi ve Ödül töreni iş hayatında birçok başarıya imza atan ve iş hayatına girmek isteyen kadınları bir araya getirdi. Üreten ekonominin içinde olan, toplumdaki algının değiştirilmesi ve örnek olabilmek adına ödüllendirilen kadınlar güçlerini bir kez daha gösterdi.
YOĞUN KATILIM
Zirve, yapılan açılış konuşmalarının ardından, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Kadın Girişimciliğinde Yeni Arayışlar’ konulu panel ile başladı. Kadınların yoğun ilgisini çeken panele konuşmacı olarak Beko Satış Direktörü Arel Atakol, Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü ve Moleküler Biyolog, Sentromer DNA Teknolojileri Kurucusu, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Alkan’ın yanı sıra (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Teksan Jenaratör Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, Kadın Girişimci/Pasta ve Ekmek Şefi Sevilay Gök katıldı.
“CUMHURİYET BİR KADIN DEVRİMİDİR”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sözlerine “Cumhuriyet ve kadın birbirini tamamlayan çok önemli bir bütündür” diyerek başladı. Genç, konuşmasında şunlara değindi: “Cumhuriyetin kadınlara kattığı değer kadar, kadınların da cumhuriyete çok katkısı olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nın silâhlı mücadele günlerinde yaşlısı, genci, erkeği ile birlikte her türlü zorluklarla baş ederek düşmanın yurttan kovulmasında büyük rol oynayan Türk kadınının toplumsal konumu Cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanacak ve dünyada bir eşi daha olmayan zafere katkı yapacaktır. Halide Edip Adıvar, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı, Erzurumlu Kara Fatma, Halime Çavuş, Hafız Selman İzbeli, Gördesli Makbule, Tayyar Rahime ve daha yüzlercesi cumhuriyete giden yolun kahramanlarıdır. Kısacası cumhuriyet aynı zamanda bir kadın devrimidir. 1926 Medenî Kanunuyla aile ve toplum hayatında kadınlara çoğu batılı ülkeden daha önce ve geniş haklar tanınmıştır. Batılı toplumlarda, kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda asırlar süren yoğun mücadeleler verilmiştir. Günümüzde kadın, erkek eşitliğinin tartışılması, kadınların sosyal ve ekonomik yaşamdan uzaklaştırılma çabası, kadına yönelik şiddet veya kadın cinayetleri konularını konuşuyor olmamız biraz önce anlattıklarımla bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hepimize büyük görevler düşüyor. Kuruluş değerlerimizi hatırlamak, hatırlatmak ve haklarımıza sahip çıkmak olmazsa olmazımızdır.”
HEDEFİMİZ DAHA ÇOK KADINA ULAŞMAK
Beko Satış Direktörü Arel Atakol yaptığı konuşmada: “16 tane kadın bayimiz var. Başlattığımız proje ile 100 kadın bayisi arıyoruz ama tabii ki bu sayıyı daha da arttırmak isteriz. Bayi sayımızın yarısını kadın yarısını erkek yapana kadar durmamak asıl amacımız. Sarıyer Belediyesi’ne teşekkür ediyorum bu anlamlı değerli buluşmaya ev sahipliği yaptığı için” ifadelerini kullandı.
Ebru Ata Tuncer sözlerine, “Kadınların sesi olduğunuz için bu organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ederim” diyerek başladı. Kadınların iş hayatına girmesinin ekonominin büyümesine katkı sağlayacağına değinen Tuncer, “Türkiye ekonomisini daha ileriye götürmek istiyorsak, iş hayatında kadın sayısı artmalı. Bizim yeni kuşakları tanımamız ve onları anlayarak hareket etmemiz gelişmemiz gerekiyor” dedi.
KADINLAR ANNE OLDUKTAN SONRA İŞ HAYATINDAN ÇEKİLİYOR
Kadın ve erkeğin el ele gittiği yolun daha ileriye gideceğine inanıyorum diyen Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü Duygu Aktaş, “Cumhuriyetin yüzüncü yılına geldiğimizde çalışan ve istihdam eden kadın sayısının çok az olduğunu göreceğiz. Çalışan kadınların yüzde dokuzu bugünün Türkiye’sinde matematik, fen alanında eğitim alan kadınlar çalışamıyor. Anne olmak kutsal bir duygu ama erkeklerle yarıştığımızda kadınlar maalesef anne olduktan sonra iş hayatından çekiliyor.
“ELİMİZİN HAMURUYLA GELİYORUZ”
Kadın Girişimci, Pasta ve Ekmek Şefi olan Sevilay Gök imalat bölümünde kadınların temizlik ya da bulaşık bölümünde çalıştıklarına değindi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk iş hayatıma girdiğimde çok zorlandım. Kadın, bizim sektörümüzde ucuz iş gücü olarak görülüyor. Ama biz ‘Elimizin Hamuruyla Geliyoruz’ sloganıyla bu işin mutfağında olduk. Babamdan devraldığım işi ben sadece kadınlarla yapmayı hedefledim ve gerçekleştirdim. Hem de ekolojik bir çalışma yürüttük. İlk olarak ekmek yaptık ve bir yarışmaya girdik, çok değişik ekmekler yapılmıştı. Biz o yarışmaya karakılçık tohumuyla yaptığımız ekmek ile katıldık ve kazandık. Ülkemizde kadının yeri çok farklı bir yerde. Ben Atina’ya ilk gittiğimde kadın nüfusu erkek nüfusundan daha fazla herhalde diye düşündüm çünkü her yerde kadınlar vardı. Metroyu ya da taksiyi kullanıyorlardı hem de günün her saatinde. Ama burada öyle değil. Biz kadınlar her alanda mücadele vermek zorunda kalıyoruz.”
Moleküler Biyolog Pınar Akalın kurduğu biyoteknoloji şirketinden söz ederken aldığı devlet desteğinin altını çizerek kadın katılımcılara örnek oluşturdu. Bir kadın olarak çok çabalamam gerekti diyen Akalın, “Kadının kadına desteği bu noktada çok önemli. Kalkınmamız ve gelişmemiz için kadınların olması şart. Bizler kadınların temel sorunlarını belirledik. Kadınlar kendilerini geliştirmeli sermaye çok önemli buna erişim büyük problemler yaratıyor. Pazarlamakta ne yazık ki erkek egemen bir toplumda çok daha zor bir hale geliyor. Biz kadınlar ihalelere katılamıyoruz mesela” diyerek kadınların iş hayatında yaşadığı zorluklara değindi.