Connect with us

Genel

Ali Büyükasar: Sarıyer Spor Kulübü için seferberlik ilan etmeliyiz

Published

on

blank

Sarıyer Spor Kulübü’nde dört yıllık(2016-2020) başarılı yöneticilik kariyeriyle, genç jenerasyonun dikkat çeken spor yöneticilerinden olan Ali Büyükasar, Sarıyer Son Baskı Gazetemize birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. Eski yönetici, tüm samimiyetiyle Sarıyer Spor Kulübü’nün ve Türk Futbolunun merak edilen konularını kamuoyu ile paylaştı. Biz sorduk, Büyükasar içtenlikle cevapladı…

Beyaz Martılar’ın genç, yetenekli ve taraftarların gönül verdiği bir isim olan Ali Büyükasar, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Sarıyer Spor Kulübü’nün durumundan, Türk futbolunun yaşadığı süreçlerle ilgili konuşan Büyükasar, “Saffet Akkoyun’un yeniden aday olması hususunda motive ve teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

İşte Ali Büyükasar ile gerçekleştirdiğimiz röportaj:

Profesyonel spor yönetici kariyerinize genç yaşta Sarıyer Spor Kulübü’nde başladınız. Büyük tecrübeler elde ettiniz. Kısaca bu konu hakkında fikirlerinizi alabilir miyiz? 

Sarıyer Spor Kulübü, Türkiye’nin köklü ve büyük camialarından biridir. Türk spor tarihinde Balkan Kupası’nı kazanmış üç takımdan biridir. Milli takım seviyesinde nice oyuncular yetiştirmiş, marka değeri yüksek değerli bir camiadır. Bende toplamda dört dönem olmak üzere, 4 sene bu güzide kulüpte “Genel Kaptan, Basın sözcüsü ve Türkiye Futbol Federasyonu Temsilcisi” görevlerini yerine getirdim. Geçtiğimiz sene yapılan genel kurulda yönetimden affımı isteyerek görevlerimi sonlandırmış oldum. Sarıyer’de doğup büyüyen biri olarak Sarıyer Spor Kulübü tarihinde en genç yöneticilik yapmış kişilerden biri olmak ve bu camiaya geçmişte hizmet etmek şahsım için büyük bir onurdur.

RÖPARTAJIMIZIN 1.BÖLÜMÜ: TÜRK FUTBOLU

“ÜLKE FUTBOLU GERİYE GİDİYOR…”

Türkiye’de en çok takip edilen spor branşı şüphesiz futboldur. Her yıl milyonlarca insan maçları gerek TV ekranlarından, gerekse canlı olarak stadlarda takip ediyor. Üzülerek görüyoruz ki; son yıllarda en üst seviye olan Süper Ligimiz dahil tüm liglerimizde kalite oldukça düşmüş durumdadır. Bunun temel sebebi ekonomik problem olmakla birlikte, kulüplerdeki yönetsel faaliyetlerin yeterince yapılamaması, belki de profesyonellikten uzak olması diyebiliriz. Futbola bu kadar yatırım yapan az ülke vardır. Ancak alınan her türlü tedbir ve yaptırım lafta kalıyor. TFF’nin, Türk futbolunun sorunlarına bakış açısı ne yazık ki, kısa vadeli ve günü kurtarmaya yöneliktir. Bu nedenlerle, günü kurtaran kısa vadeli çözümler yerine, yapısalcı çözümlerin peşinden koşuyor olmalıyız ki, sürdürülebilir bir yapıya ve kalıcı bir başarıya ulaşalım.

“KULÜPLER EKONOMİK OLARAK YOLUN SONUNA GELMİŞ DURUMDA”

Şu anda üstesinden gelinmesi gereken en önemli sorun futbol kulüplerimizin çarpık mali tablosudur. Bilhassa amatör zihniyetin hakim olduğu alt liglerdeki kulüplerimizin doğru ve gerçekçi hedefler doğrultusunda yönetildiğini söylemek, ne yazık ki mümkün değildir. Kulüplerimizin gelirleriyle giderleri arasında büyük bir fark var. Futbol kulüplerinin gelirleri; maç gelirleri, ticari gelirler ve yayın gelirleri olarak üç ana başlığa ayrılmaktadır. Pandemi döneminde tüm bu gelirlerde dramatik bir düşüş görmekteyiz. Seyircilerin olmadığı bir ortamda önce reklam ve sponsor şirketleri, ardından ise yayıncı kuruluş yaptıkları yatırımları yarı yarıya azaltmış durumda. Bunun dışında, seyircinin olmadığı müsabakalarda ürün satışını da dahil olmak üzere kulüplerin ticari gelirlerinde büyük miktarda azalma meydana gelmiştir. Kulüpler borç içinde ve borcun günden güne büyümekte olduğunu görüyoruz. Neredeyse hiçbir kulübümüz denk bütçe ile yönetilmiyor. Bu sebeple asırlık camialar borç batağına saplanarak ya amatör liglere düştü ya da anonim şirket olarak şahıslara satılmış durumdadır. Türk futbolunda bu bilançolar ile uzun vadede yola devam etme imkanı kesinlikle yoktur.

“CİDDİ TEDBİRLER ACİLEN ALINMALI”

Gelir ve sürdürülebilir bir borçlanma  dengesinin oluşturulmasına, tasarruf sağlayıcı önlemlerin uygulanmasına yönelik bir çalışmaya ve gelecek için planlama yapılmasının zaruri olduğu kanaatindeyim. Kulüpler personel sayıları minimum yüzde 25 oranında azaltılmalıdır. Yüksek maaşlara profesyoneller alınmamalıdır. Personel için pozisyonu ne olursa olsun tavan maaş ücretleri belirlenmeli ve bu ücretin üzerine çıkılmamalıdır. Yüksek sabit maaşlardan ziyade başarı esaslı sözleşmeler  yapılmalıdır. Özellikle takımlardaki giderler mümkün olduğunca kısılmalıdır. Şampiyonluk, Avrupa kupalarına katılım veya ligine göre play-off hedeflerine ekstra primler verilerek oyuncu ve teknik heyet hatta kulüp personeli teşvik edilmelidir. Gelir getirici sponsorluklara önem verilmelidir.

“TESİSLEŞME İÇİN YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ ŞART”

Her spor kulübü modern bir stadyum, antrenman sahaları ve altyapı tesisleri olmasını ister. Bunların maddiyatla alakası var. Maddi gücünüz çok olmadığı zaman bu tip tesisleşmeyi, bırakın 2. lig, 1. lig takımlarını Süper Lig takımları bile yapamamaktadır. Burada da devletimizin, belediyelerin, mülki idare amirlerimizin desteği gerekmektedir. Birçok spor kulübümüzün eskimiş stadyumları lokasyon olarak şehir merkezlerinde ve değerli yerlerde ancak kullanım ömürlerini tamamlamış durumdadır. Bu değerli arazilarin kullanım hakları kulüpler eliyle devletin ilgili bölümlerine iade edilmeli; karşılığında yetkili merciilerin uygun göreceği bir bölgede yeni tesisler inşa edilmelidir. Bu tesisleşme olayları sadece yönetim kurulu ve başkanların öncülüğünde olacak bir iş değildir. Devlet büyüklerinin ve yetkili mercilerin kulüplerimize yardım etmesi lazım. Yerel Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da destekleri ile Türk futbolunda tesisleşme devrimi yaşanılabilir.

 

“TÜRK FUTBOLUNUN ÜVEY EVLATLARI ALT LİGLER”

Türk futbolunda gözardı edilmiş, unutulmuş ve “üvey evlat” konumunda yaşamlarını sürdürme savaşı veren alt liglerimizin durumu, yıllardır yakından takip ettiğim bir konudur. Maalesef neredeyse tüm futbolseverlerin gözü Süper Lig’e takılmış durumda. Zira her yıl milyonluk bütçeleri ile boy gösteren; ancak Avrupa kupalarında boyunun ölçüsünü alan büyük takımlarımızı herkes iyi derecede biliyor ve takip ediyor. Alt liglerimizdeki kulüplerimiz borç batağında ve tek gelir kaynakları Spor Toto gelirleri ile TFF Sponsorluk gelirleri. Bir de, kulüp başkanlarının ve yöneticilerinin yaptığı bağışlar. İçlerinde şanslı olanlar; belediye ve devlet destekli olarak üst liglere çıkabiliyor. TFF derhal alt liglerde oynayan takımlara gelir oluşturma projeleri hayata geçirmelidir. Böyle devam ederse birçok takım transfer yapamayacağı gibi transfer yasağı alacak ve daha kötü günler yaşayacaktır. Gelişim ve değişim tabandan-tavana olmalıdır ki kalıcı olsun. Avrupa’da ses getirecek başarıları kalıcı olarak istiyorsak buna TFF 2.Lig, 3.Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi geliştirerek başlamalıyız. Futbolda gelir dağılımı adaletli sağlanmadığı için 100 yıllık kulüpler maalesef bugün amatör kümede oynuyor.

 

RÖPARTAJIMIZIN 2.BÖLÜMÜ: SARIYER SPOR KULÜBÜ

“SARIYER “TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞTİRME HASTALIĞINA” SON VERMELİDİR

 

Türk futbolunun bir başka önemli hastalığı yıl içerisinde durmadan değiştirilen teknik ekiplerdir. Şayet belli bir plan ve araştırma sonucu bir teknik ekipte karar kılındıysa başarı uzun vadede düşünülmelidir. Sene sonu sportif başarıya bakılmaksızın istikrarın devamı açısından teknik ekipler kesinlikle takımda kalmalı ve en az iki sezon sabredilmelidir. Konuyu burdan Sarıyer’e getirirsek kulüpte istikrar olması gerektiği kanaatindeyim. Son yıllarda en çok teknik ekip değiştiren takımlardan biri olduk. Bu durum bizleri üzmektedir. Belli bir isme ve ekibe güvenilmeli sonuna kadar arkasında durulmalıdır. Gerekirse geçmişte kulübümüzün formasını terletmiş efsane isimler sportif direktör görevine getirilmelidir. İş ehline teslim edilmeli, kulübümüz futbol yönetiminde kurumsallaşmalıdır.

 

Son yıllarda sıkça gündeme gelen “TÜZÜK” konusu hakkında fikirlerinizi alabilir miyiz?

Tüzük bir camianın anayasası olup, kişi ve grupların çıkarları doğrultusunda değil, sadece Sarıyer menfaatleri doğrultusunda hazırlanması gereken bir olgudur. Uzun yıllar tartışılan konu için seçimlerden sonra geniş katılımlı bir Tüzük Komisyonu kurulması gerekmektedir. Bu komisyonda kulübümüze hizmet etmiş akil büyüklerimiz, hukukçular, genç jenerasyonun temsilcileri ve yönetim kurulundan temsilciler bulunmalıdır. Ortak, bağımsız ve tarafsız akıl ile çok kısa sürede eksikliklerin giderileceğine inanıyorum.

“TESİSLEŞME İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILMALI, BELEDİYE DESTEK OLMALI”

Yusuf Ziya Öniş Stadyumu lokasyon olarak değerli bir yerde. Fakat çağın gerisinde kalan bir stat. Biz statta kiracı olarak bulunuyoruz. En azından stadın Sarıyer Spor Kulübü’ne tahsisi olursa, biz kendi imkanlarımızla da bir kısmını yenilebiliriz. Belediyemizin, Büyükşehir Belediyemizin ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da destekleri olursa Sarıyer büyük bir tesis kazanmış olur. Stadımızda 80’li yıllardan kalma bir atmosfer sürüyor. Zekeriyaköy’deki kamp tesisleri ve mevcut kulüp binamızın da yenilemesi gerekiyor. Bu tesisleşme olayları sadece yönetim kurulu ve başkanla ile olacak işler değildir. Devlet büyüklerinin ve yetkili mercilerin bize yardım etmesi lazım. Başta Belediye başkanı Sn. Şükrü Genç olmak üzere Sarıyer’in önemli iş insanlarından kulübümüze tesis konusunda maddi manevi destek olmalarını beklemekteyiz. Sadece yönetimlerin maddi katkılarıyla yapılabilecekler bundan ileriye gidemez. Başkan Şükrü Genç kulube mutlaka maddi destek vermeli ve kulübün tesisleşmesi anlamında belediyenin imkanlarını seferber etmelidir.

“GÜÇLÜ BAŞKAN YETMEZ GÜÇLÜ YÖNETİMDE ŞARTTIR”

Sarıyer halkının beklediği alanlarında öncü, sportif bilgi birikimi yüksek olan ve ekonomik güçleri çok üst seviyede olan yönetim kurullarının oluşturulmasıdır. Hizmet etmek için elinden gelen gayreti gösteren bir avuç yöneticiyi saymazsak; maalesef Sarıyer, son senelerde maddi ve manevi olarak yöneticilerinden yeterli verimi alamadı. Maddi manevi gücü olmayan ve ekonomik katkıda bulunamayacak kişilerden oluşan yönetimlerin; Sarıyer’i başarıya götürme şansı yok. Vizyonlu insanların ve bilhassa genç insanların sayısı artmalı. Proje üreten, reklam getirebilen ve ekonomik gücü yüksek bir yönetim oluşturulmalı. Kurumsallık ve kalıcı başarı iyi kadrolaşmaktan geçiyor.

Başkanımız Saffet Akkoyun eğer devam edecekse yeniden ekibini kurmalı ve artık yoluna mümkün olduğunca yeni yüzler ile devam etmelidir. Kulüplerin menfaatlerini her platformda savunmak ve geleceklerini tehdit eden mali sorunların aşılması için projeler üretmek, yönetimlerin en büyük sorumluluğudur. Sarıyer halkı artık net adımlar görmek istiyor, projeler duymak istiyor. Sarıyer Spor Kulübü gibi köklü ve mazisi başarılarla dolu bir kulübün; Sarıyer gibi İstanbul’un en müstesna ilçesinin takımının tekrar eski günlerine dönebilmesi için ilçede yaşayan ve kalburüstü sayılan insanların ellerini taşın altına sokmasının vakti çoktan gelmiştir.

 “SAFFET AKKOYUN’A VEFASIZLIK YAPILMAMALIDIR”

Kulüplerin bilinçsizce para harcaması ve taraftarlara popülizm yaparak transfer harcamasında ödeyemeyeceği rakamların altına imza atması asırlık kulüpleri kapanma noktasına getirdi. Popülizm ve şov peşinde olanlar bugün amatör liglerde oynuyor. Başkanımız Sayın Saffet Akkoyun’u bu anlamda kutluyorum ve ekonomik fedakarlıklarından ötürü teşekkür ediyorum. Sarıyer camiası olarak yeterli maddi kaynak bulamazken, kendisi neredeyse tek başına bu büyük camiayı yıllarca ayakta tuttu. Kulübü kimseye muhtaç etmedi.

Kendisinin başkanlık döneminde şampiyonluk gelmese de; kulüp ekonomik olarak ayakta kalmıştır. Üst lige çıkmasa da alt liglere de düşmemiştir.

Yine bir seçim dönemine girilirken ortada herhangi bir aday göremiyoruz. Bu kadar zengin ve önemli insanın yaşadığı Sarıyer’de bu ateşten gömleği kimse giymek istemezken, 9 yıldır maddi ve manevi olarak yönetim kurulu arkadaşlarıyla birlikte kulübü mümkün olan en iyi yerlere getirme gayretinde olan Saffet Akkoyun’un yeniden aday olması hususunda motive ve teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.

“SARIYER’DE BİRLİK BERABERLİK ŞART; SARIYER İÇİN HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

Yıllardır camia olarak hissettiğimiz önemli bir eksiklikte tam anlamıyla birlik olunmaması ve gereksiz zamanlarda yapılan eleştirilerin kulübe zarar vermesidir. Sadece tenkit etmek ile başarının geldiği hiç görülmemiştir. Çözüm yollarını hep birlikte bulmalıyız. Başarı istiyorsak topyekün birlik ve beraberlik şart. Camia olarak seferberlik ilan etmeliyiz. Sarıyer’in en büyük markası Sarıyer Spor Kulübü’dür. Sarıyer Spor Kulübü, tüm Sarıyer’in ortak paydasıdır. Sarıyer için kibrimizi, kişisel hırslarımızı, sorunlarımızı ve egolarımızı bir kenara bırakmalıyız.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Öncelikle yeni kurulacak yönetime girmek gibi bir beklentimin olmadığını ifade etmek isterim. Ben bir Sarıyerli olarak, eski bir yönetici ve Sarıyer taraftarı olarak yukarıda belirttiğim hususları davetiniz üzere ifade etmeye çalıştım. Kongre üyelerinin ve taraftarımızın Sarıyer’in gerçek sahipleri olarak; kulübün gidişatı hususunda sorumlu olduklarını unutmamalarını rica ediyorum. Sarıyer’in menfaatlerini her platformda savunmak ve  geleceğini tehdit eden mali sorunların aşılması için projeler üretmek bizim en büyük sorumluluklarımız arasındadır. Başarı için işi sıkı tutmalıyız. Önümüzdeki genel kurul çok önemlidir. Umarım bu kongre süreci öncekilerden çok daha verimli geçer ve kulübümüz adına hayırlısı olur.

Son olarak virüs süresince vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavi görenlere de şifa temenni ediyorum. Bu süreci atlatacağız. Tedbirli ve sabırlı olalım diyorum. Sağlıkla kalmanız temennisiyle herkese selamlarımı, saygılarımı iletiyorum.

blank