Genel
Dr. Erhan Toy: HPV (Human Papilloma Virüs)
Published
1 yıl agoon
HPV cinsel yolla bulaşan, oldukça yaygın görülen virüs kaynaklı bir enfeksiyondur. Cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık olarak %50’si hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olurlar. Hiçbir belirtisinin olmaması, kişinin HPV enfeksiyonu taşımadığı anlamına gelmez. HPV virüsü çoğu kişide herhangi bir sorun veya hastalığa yol açmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin yüzde doksanında enfeksiyon 2 yıl içinde geriler. Ancak bazı HPV tipleri aşağıdaki gibi önemli sağlık sorunlara yol açabilir: genital siğiller, liken planus, servikal kanser, anal kanser, penis kanseri, vulva kanseri, vajinal kanser, bazı baş ve boyun kanserleri.
***
HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Cinsel aktif 21 yaş üzerinde her kadın 3 yılda bir smear testi ile taranmalı, 25 yaş üzerinde taramaya HPV testi 5 yılda bir alınacak şekilde eklenmeli. KETEM, aile sağlığı hizmetleri, toplum sağlığı merkezlerinde 30-65 yaş arası HPV testi ücretsiz yapılmaktadır. Sonucu pozitif çıkan hastalarımızın mutlaka üst merkezlere başvurmasını öneriyoruz.
***
HPV enfeksiyonuna karşı koruyucu dörtlü aşı kansere en sık sebep olan HPV tip 16 ve 18’e ve genital siğillere en sık sebep olan HPV tip 6 ve HPV tip 11’e karşı koruyuculuk sağlar. Türkiye’ye yeni gelmiş olan dokuzlu aşı ise bu dört tipe ek olarak sıklıkla prekanseröz değişime neden olabilen diğer suşlar olan HPV Tip 31, 33, 45, 52, 58’e de karşı korumaktadır. FDA tarafından onaylanmış olup hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilen bir aşıdır. CDC’nin (Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri) önerilerine göre en erken 9 yaşından başlamak üzere kız ve erkek çocuklar HPV aşısı ile aşılanmalıdır. Çocuklarda 0-6. ayda olmak üzere toplam iki doz, erişkinlerde ise 0, 2 ve 6. aylarda olmak üzere toplam üç doz aşı uygulanır. Henüz ödeme kapsamında olmayan bu aşılar gerektiğinde reçete edilmekte ve enjeksiyonları hastanemizde yapılmaktadır.
***
HPV enfeksiyonunun kendisi değil, neden olduğu lezyonların tedavisi yapılabilmektedir. Genital siğil çıkması durumunda kimyasal koterizasyon ya da elektrokoterizasyon yöntemleri ve lokal ilaçlar uygulanabilmektedir. İleri lezyonlarının tedavisi ise cerrahi yöntemler gerektirmektedir. Lezyonun yerleşimine ve ciddiyetine göre rahim ağzının etkilenen bölgesi çıkarılabilmektedir.
***
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak HPV enfeksiyonu riskini azaltabilir. Ancak kondomlar genital bölgeyi tamamen örtmedikleri için virüs bulaşına karşı kesin bir koruma sağlamazlar. HPV virüsü en sık cinsel yolla bulaşmaktadır, nadiren de olsa paylaşılan kıyafet veya havlu nedeniyle bulaş da görülebilmektedir. Genital bölge ile temas riski bulunan eşyaları kimseyle ortak kullanmamalı ve bu eşyaların hijyenini sağlamalıdır. Sigara içmek serviks kanseri riskini arttıran bir faktördür. Sigara içen kişiler mutlaka sigarayı bırakmalıdır.
***
Görev yapmakta olduğumuz Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çayırbaşı Ek Bina ve Seyrantepe Ana Bina’mızda bu testler yapılmaktadır. Hastaların takip ve tedavinin uzun sürebileceği bu durumlarda, takip ve tedavi kolaylığı açısından devlet kurumlarına güvenmelerini öneriyoruz. Kapsamlı ve tek merkez tarafından takibe devam etmek kafa karışıklıklarını önleyecektir. Hastanemizde bu hastalar ile yakından ilgilenilmekte, randevu sorunu yaşanmamaktadır. Çağımızın hastalığı olan HPV enfeksiyonunda ücretsiz ve güvenilir takip ve tedavi için hastanemize müracaat edebilirsiniz.
Dr. Erhan Toy kimdir?
1967 yılında Elazığ’da doğan Dr. Erhan Toy, 1990 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1997’de Kadın Doğum Uzmanı olan Dr. Toy, 16 yıl Güneydoğu illerinde (Diyarbakır ve Batman) görev yaptı. 2013 yılından beri Sarıyer’de önce İsmail Akgün Devlet Hastanesinde çalışan Dr. Erhan Toy, halen Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmaktadır. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır.