Genel
İBB, Ayazağa Cendere’deki tarihi mirası Kültür Merkezi’ne dönüştürdü
Published
8 ay agoon

İstanbul’un tarihi sanayi yapılarından Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras tarafından restore edilerek Cendere Sanat ismiyle İstanbullulara kazandırıldı. Açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstiyoruz ki 16 milyon insanımız İstanbul’un güzelliklerinden en aktif bir şekilde faydalanabilsin. Buralara gelmenizi yürekten diliyorum. Buralar gerçek sahipleriyle buluşsun. Gerçek sahipleriyle buluşmadığı zaman, geçmiş zihniyet, orayı kendisinin zannederek başka anlamlarda kullanmaya dönük adımlar atabiliyor. Ama biz, buraları gerçek sahipleri olan sizlerle buluşturuyoruz” dedi.
İstanbul’un 120 yıllık endüstriyel mirası, Cendere Sanat’a dönüştü. İstanbul’un tarihi sanayi yapılarından biri olan Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, İBB Miras tarafından restore edildi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Cendere Sanat Merkezi ismiyle İstanbullulara kazandırıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün yapılan açılış törenine annesi Hava İmamoğlu ve kardeşi Neslihan Yakupçelebioğlu’yla birlikte geldi. Törene ayrıca, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sanatçılar, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve İstanbullular katıldı.
Ekrem İmamoğlu, Cendere Sanat’ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, insana moral katan çok güzel bir ortamda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Karadeniz ve doğu illerine yaptığı geziden bahseden İmamoğlu, Trabzon’dan Gümüşhane’ye geçerek çok güzel bir bilim sanat merkezi açtıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim ettiklerini, sonra Kelkit’e ve Erzincan’a uğradıklarını, oradan da Sivas Divriği’ye geçerek ilçeye bir otogar hediye ettiklerini anlattı.
İmamoğlu, konuşmasında şunları söyledi:
“16 MİLYON İNSANIMIZ İSTANBUL’UN GÜZELLİKLERİNDEN EN AKTİF BİR ŞEKİLDE FAYDALANABİLSİN
Türkiye, derin medeniyetlere sahip çok önemli bir ülke. Anadolu’da kültürlerin ve etnik kimliklerin var ettiği çok büyük bir kültürel miras var. Bu haftaya Cendere Sanat’ı açarak başladık. Birazdan Gaziosmanpaşa’da bir otopark ve meydanı ziyaret ederek o hizmeti yerinde göreceğiz. Yarın, Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik arıtma tesisi olan Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin üçüncü kademesini açacağız. Bu hafta da çok önemli bir ulaşım yatırımı olan Rumeli Hisarüstü Aşiyan Füniküleri’ni açacağız. İstiyoruz ki 16 milyon insanımız İstanbul’un güzelliklerinden en aktif bir şekilde faydalanabilsin.
GEÇMİŞ ZİHNİYET, VATANDAŞA AİT ALANLARI KENDİSİNİN ZANNEDİYOR
İstanbul’da çok yeşil alan var, ama önemli olan kullanılabilen aktif yeşil alanın olmasıdır. Şehre milyonlarca metrekarelik aktif yeşil alanı kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sabah Hacıosman Kent Ormanı’nda yürüyüş yaparak güne başladık. Sarıyer’e 300 bin metrekarelik Büyükdere Fidanlığı’nı da kazandırıyoruz. Sadece Sarıyer’de neredeyse iki milyon metrekareyi bu şehre kazandırmanın keyfini ve onurunu yaşıyorum. Bu işler, öyle uzaktan görüp geçilecek işler değildir. Lütfen içinde nefes alın, gelin, gezin; kültürel, sanatsal etkinlikleri yaşayın. Buralara gelmenizi yürekten diliyorum. Buralar gerçek sahipleriyle buluşsun. Gerçek sahipleriyle buluşmadığı zaman, geçmiş zihniyet, orayı kendisinin zannederek başka anlamlarda kullanmaya dönük adımlar atabiliyor. Ama biz, buraları gerçek sahipleri olan sizlerle buluşturuyoruz. Gerçekten geleceğe de emin bir biçimde kazandırıyoruz.
ŞEHRİN MANEVİYATINI KORUYORUZ
Mevlanakapı ya da Belgradkapı’daki tarihi kara surlarının hayata geçirilmesi, Asude Hanım ve Seyyid-i Velayet türbelerinin restorasyonu, Haydarhane Camii’nin rekonstrüksiyonu gibi ihmal edilmiş birçok tarihi eseri İstanbul’a yeniden kazandırdık. O manevi alanlara yaptığımız dokunuşlarla maneviyatı ne denli koruduğumuzun ve tekrar yaşama sunduğumuzun bir gerçeği. Aslında ne kadar maneviyatı yüklü bir toplumuz ki küçük bir eser ama bıraktığı iz, insanlara verdiği moral olan tarihi Moda İskelesi’nde yapığımız dönüşümü vakitsiz bir zamanda şöyle kıyıdan izledim, yani insanların oraya akın akın gidişi ve akın akın dönüşümü izledim ve orayı görme arzularını hissettim.
SANATÇILAR ÇOK ÖZEL İNSANLAR
Çocukluğumda, Akçaabat’ın Derecik köyüydü, hiç unutmam, oralı bir kızın çamurdan yaptığı heykeller diye bir haber çıkmıştı. O haberi görünce ben de etkilenmiş, bende de bir şey var mı diye çamurla uğraşmıştım. Herkesin açığa çıkaracağı bir yeteneği vardır. Aslında Cendere Sanat gibi mekanlar, çocuklarımızın yeteneklerini açığa çıkaracak yerler. Buraları gören, burada sanat eserleriyle buluşan çocuklarımız birer heykeltıraş, birer çağdaş sanatçı ve çok özel insanlar haline gelebilirler. Ama zannetmeyin, sanatçı olmak zorundalar. Bir bakmışsınız başka bir konuda mucit ya da çok önemli bir mühendis ya da aşı bulan bir doktora da dönüşmüş. Çünkü zihni açık olur sanatla buluşan insanın. Ben, sanat eserlerine baktığımda gerçekten içine dalıp gidiyorum. Ve bütün sanatçıların önünde de o anlamda saygıyla eğiliyorum. Gerçekten özel insanlar hepsi. Cendere Sanat’ın İstanbul’a yakışan bir sanat merkezi olacağını umut ediyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bütün sanat alanlarımızın sahibi gerçekten bu şehrin insanlarıdır ve özellikle bu tür alanların sahibi kültür sanat insanları olan sanatçılardır. Lütfen ortaklaşa iş üretelim, inanın İstanbul dünyanın kültür ve sanat merkezi olmayı hak ediyor. Bunu başarabiliriz.”
GENÇ: İMAMOĞLU UNUTULMUŞ ESERLERİ İSTANBUL’A KAZANDIRIYOR
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de İstanbul’un imparatorluklara başkentlik yapmış kadim bir kent olduğunu belirterek, yapılan çalışmaların geçmişle beraber yürümesinin çok önemli olduğunu söyledi. Kendilerinin de Sarıyer Müzesi hazırladıklarını, eserin dünya uygarlık tarihinin önemli bir parçasını tamamlayacağını belirten Genç, “Başkanımız Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un her tarafındaki unutuluş eserleri şehre kazandırıyor. Cendere Sanat’a emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sanatın ne olduğu anlaşılmazsa değerlerinin anlaşılması mümkün değil” diye konuştu.
“250’YE YAKIN ENDÜSTRİYEL MİRASTAN BİRİ DAHA KURTULDU”
Cendere Sanat hakkında bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise 2019 yılında Başkan Ekrem İmamoğlu ile birlikte burayı gezdiklerini ve İmamoğlu’nun mekanın hızlı bir şekilde İstanbul’a kazandırılması talimatını verdiğini söyledi. Kurul izinlerinin ardından bir yılda tamamlayarak hizmete açtıklarını belirten Polat, İstanbul’daki 250’ye yakın endüstriyel miras yapılarından biri olan Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, Hasanpaşa Gazhanesi ile Beyazıt Troleybüs binasını İstanbullulara kazandırdıklarını, restorasyonunu yürüttükleri onlarca tarihi yapı olduğunu belirtti.
Burada 2005 yılında bir restorasyon çalışması yapıldığını, ancak burayı hiçbir zaman ‘Su Medeniyet Müzesi’ olarak hizmet vermeyen metruk bir halde bulduklarını belirten Polat, “Cendere Sanat’ı, ana sergi salonu, kütüphane ve Beltur Kafesi ve bahçesi ile sadece kültür sanat değil bir yaşam alanı olarak tasarladık” dedi.
Başkan İmamoğlu, konuşmaların ardından açılış kurdelesini sergiyi hazırlayan sanatçılara kestirdi. İmamoğlu, beraberindekilerle sergi alanını gezerek sanatçılardan eserleri hakkında bilgi aldı. 22 sanatçının hazırladığı su ve çevre konulu ‘Suyun Akışı’ sergisi, 20 Nisan 2023 tarihine kadar açık kalacak.
HAMİDİYE SULARI’NDAN SANAT MERKEZİNE
İstanbul’un tarihi sanayi yapılarından biri olan Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, Hamidiye Suları adını taşıyan ve 2. Abdülhamit döneminde inşa edilen şebekenin bileşenlerinden biri. Özgün durumunu büyük oranda koruyarak bugüne ulaşan az sayıdaki sanayi yapısından biri olan eser, 1902 yılında hizmet vermeye başladı.
Yapım süreci ve özellikleri ayrıntılı olarak bilinen Cendere Hamidiye Pompa İstasyonu, deniz seviyesinden 34 metre yükseklikte, içi ve dışı çimento harçlarıyla sıvanmış 2 su haznesinden ve bir pompa dairesinden oluşuyor. Pompa istasyonundan bugüne ulaşan ana binasında, iki kanatlı demir kapıdan girilen büyük bir salon ile bir yandan kazan dairesi ve kömür deposu, diğer yandan da müdür, amele odaları ve tamirhane bulunuyor.
İBB Miras, bulunduğu bölgede yüksek potansiyel taşıyan, ancak âtıl durumda bulunan ve uzun yıllardır kullanılamayan bu endüstri mirasını kentin kullanımına kazandırmak, çevresi ile birlikte tarihi değerini ve özgün mimari niteliklerini ortaya çıkarmak için projeyi hayata geçirdi. Tarihi binaların restorasyon uygulamaları ve tüm alanın çevre düzenlemesi çalışmalarına 2022 Nisan ayında başlanmıştı.
You may like
Genel
Sarıyer’de okuma yazma kursu öğrencilerinin mezuniyet heyecanı
Published
10 saat agoon
10 Haziran 2023
Sarıyer Belediyesi’nin çalışanlarına yönelik açtığı İlkokul Bitirme Kursu’nu tamamlayan öğrenciler mezuniyet heyecanı yaşadı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende bir araya gelen mezunlar diplomalarını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun, Eğitim Danışmanı Selçuk Dereci, Meclis Üyesi Hayrettin Dereli ve birim müdürlerinin elinden aldılar.
Çeşitli nedenlerle okulunu bitirememiş veya hiç okuma şansı yakalayamamış çalışanlara yönelik açılan İlkokul Bitirme Kursu öğrencilerinin diploma töreninde konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bir toplumun kalkınmışlığı okur- yazar oranının artmasıyla ölçülür. Bu bağlamdan yola çıkarak 2009 yılında göreve geldiğimde açtığımız okuma yazma kursuna katılan bir annemizin sözünü hiç unutamam. Yanıma gelerek kendisine okuma yazmanın dışında ikinci bir kimlik kazandırdığımızı söyledi. Bu o kadar kıymetli ki. Okuma yazma bilmeyen ama yıllar sonra kendine sunulan imkanlarla üniversiteye girmeyi başaran öğrencilerimiz var. Yaşadığımız her anın, her bir noktasında sorumluluklarımız var. Bunları yerine getirmek en büyük görevimiz” dedi.
Kurum içi eğitim çalışmaları kapsamında açılan ve 10 ay süren kursu tamamlayan Temizlik, Veteriner ve Destek Hizmetleri müdürlüklerinde çalışan 22 öğrenci ailelerinin de katıldığı törende diplomalarını alırlarken, duygularını Belediye Başkanı Şükrü Genç’e yazdıkları mektuplarla dile getirdiler.

Sarıyer’in Pınar Mahallesi‘nde iki esnaf arasında “duman” kavgası yaşandı. Kavgaya iki esnafın yakınları da dahil olunca ortalık savaş alanına döndü. Polisin güçlükle ayırdığı kavgada 1 kişi yaralandı.
Kavga, Sarıyer’in Pınar Mahallesi Balabandere Caddesi‘nde dün akşam saatlerinde meydana geldi. İddialara göre cadde üzerinde bulunan tatlı dükkanına, arka duvarıyla bitişik olan kahvehaneden duman geldi. Tatlıcı, kahvehane sahibine dumandan rahatsız olduğunu ve engellemesini söyledi. İki esnaf arasında çıkan tartışma giderek büyüdü ve taraflar birbirlerini darbetmeye başladı. Kahvehane sahibinin kavga ettiğini gören aile bireyleri de kavgaya dahil oldu. Caddeye taşan kavgada kahvehane sahibinin yakınları, tatlı dükkanında bulunan masa ve sandalyeleri birbirlerine fırlattı.
BİR KADIN SOPA DARBESİYLE YARALANDI
İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen polisler kalabalık grubun kavgasını güçlükle ayırdı. Kavgada bir kadın başına aldığı sopa darbesi ile yaralandı. Sağlık ekipleri yaralı kadına ilk müdahaleyi olay yerinde yaptıktan sonra ambulansla hastaneye kaldırdı.
Polis ekipleri kavgaya karışan tarafları gözaltına alarak emniyete götürdü.

İBB, 10 Haziran’daki UEFA Şampiyonlar Ligi finali için hazırlıklarını tamamladı. Yol yapımı, ulaşım, otopark, aydınlatma ve yeşil alan gibi fiziki çalışmalar ile alan tahsisinden tanıtıma kadar pek çok alanda yürütülen hazırlıklar bitirildi. İstanbul’un devler sahnesinin finaline en iyi şekilde ev sahipliği yapması için maç öncesi, sırası ve sonrasında da İBB ekipleri görev yapacak. 25 İBB birimi, bin 117 personeliyle sahada olacak. Maça erişim için 500 İETT otobüsü tahsis edilecek. Biletli seyirci ve akreditasyon sahipleri toplu taşımayı ücretsiz kullanabilecek.
Dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından UEFA Şampiyonlar Ligi’nin final maçı İstanbul’da oynanacak. 2020 ve 2021’de pandemi koşulları nedeniyle İstanbul’da oynanamayan dev maça, Atatürk Olimpiyat Stadı ev sahipliği yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), on binlerce kişinin tribünlerden, 225 ülkede 300 milyondan fazla seyircinin de televizyonlardan canlı izlediği karşılaşmanın en iyi şekilde gerçekleşmesi için bağlı birim ve iştiraklerinden oluşan 25 kurumu ile katkıda bulunuyor.
TARAFTARLARA ÜCRETSİZ TRANSFER
18 yıl aradan sonra yeniden İstanbul’a dönen UEFA Şampiyonlar Ligi Finali için İBB, 500 İETT otobüsü tahsis edilecek. Taraftar transferi noktasında genel ulaşım planlamasını üstlenen İBB, biletli seyircilerin ve akreditasyonlu kişilerin 9-10 Haziran dahil olmak üzere 11 haziran saat 12.00 ye kadar otobüsleri ve metroları ücretsiz kullanmasını sağlayacak.
DEV MAÇA DEV DESTEK
Şampiyonlar Ligi Final hazırlıklarını Gençlik ve Spor Müdürlüğünün koordinesinde yerine getiren İBB, başlattığı çalışmaları karşılaşmadan önce tamamladı. Sahada yaptığı çalışmalar sırasında zemin ıslahı, yol bakımı; ihtiyaç duyulan engelli ve yaya rampalarında eğim azaltılması, iyileştirme, tırabzan eklenmesi; giriş ve çıkış noktalarında genişletme çalışması yapıldı. İBB çevre yollarda drenaj, yol çizgileri ve tretuvar işlemlerini yerine getirdi. Otopark alanındaki çalışmalar da tamamlandı. Yenikapı Etkinlik Alanı organizasyon için tanıtım, transfer merkezi ve festival alanı olarak tahsis edildi.
PEYZAJ, TEMİZLİK VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Stadyum çevresinde ağaçlandırma ve peyzaj düzenlemesi, gerekli noktalarda ilave aydınlatmaların yerleştirilmesi, diğer alanlarda ise geçici aydınlatma ve elektrik temin edilmesi için de İBB düzenlemeler yaptı. Organizasyon öncesinde, sırasında ve sonrasında temizlik ve atık yönetimi ile ilgili olarak da görevlendirmeler yapıldı.
ACİL DURUM EKİPLERİ GÖREV BAŞINDA
Acil durum ve yardım ekipleri ile zabıta ekipleri de hazırlık çalışmalarından itibaren şantiye ve stadyumda teyakkuz halinde olacak. Stadyum içinde, tribünlerde ve etkinlik alanlarında yangın olaylarına müdahale edilmesi için yeterli sayıda itfaiye aracını ve personelini görevlendirecek.
Çok yönlü süren çalışmalarda; reklam alanlarının ücretsiz olarak tahsis edilmesi, geçici tuvaletlerin temini, ihtiyaç halinde su, vinç, vb. geçici alt yapı hizmetlerinin yapılması, İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan müsabakayı izlemeye gelecek olan taraftarların koordinasyonunun sağlanması gibi pek çok alanda daha sorumluluklar üstleniliyor.

Sarıyer’de okuma yazma kursu öğrencilerinin mezuniyet heyecanı

Pınar Mahallesi’nde duman kavgası: 1 yaralı

İstanbul, UEFA Şampiyonlar Ligi finaline hazır

Zekeriyaköy’de 5 Milyon liralık uyuşturucu operasyonu

Sarıyer Belediyesi’nin personelleri sağlık taramasından geçti

Sarıyer’in sevilen ismi hayatını kaybetti

Sarıyer’de Afgan uyruklu tacizciye meydan dayağı

Sarıyer Belediyesi kursiyerlerinden yıl sonu gösterisi

Demirciköy açıklarında balıkçı ağına takılan yunus kurtarıldı

Sarıyer’de Gündüz Bakımevi Öğrencileri mezun oldu
Popüler
- Genel4 hafta ago
İbrahim Temur: Kemal Kılıçdaroğlu Sarıyer’de açık ara farkla seçimi önde bitirir
- Genel4 hafta ago
İmamoğlu: Tüm kapılar iyiliğe açılacak
- Genel4 hafta ago
Kimya Çiftçi Dumlu: Ne kadar değerli hissediyorsunuz?
- Genel4 hafta ago
Sarıyer’de topluma katkı günü EÇADEM’de kutlandı
- Genel4 hafta ago
Millet İttifakı’ndan Başkent Ankara’da gövde gösterisi
- Genel4 hafta ago
Maslak’taki kazada facianın eşiğinden dönüldü
- Genel3 hafta ago
Sarıyer’de Kılıçdaroğlu ve CHP fark attı
- Genel3 hafta ago
ADD Sarıyer’den Ankara’ya çıkarma