Connect with us

Genel

İBB yurtlarına 22 bin başvuru

Published

on

blank

İBB’nin yükseköğrenim yurtları için başvuru süresi tamamlandı. Geçtiğimiz yıl 2 bin 800 öğrencinin kaldığı yurtlara, bu eğitim döneminde yenileri eklendi. 5 bin öğrenci kapasitesine ulaşıldı. İBB yurtlarına bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından 22 bin 10 öğrenci başvuru yaptı. İBB yurtları başvuru sonuçları 15 Eylül’den itibaren web sitesinden açıklanacak. Asil listeden barınma hakkı kazanan öğrenciler 18 – 22 Eylül tarihleri arasında online kayıt yapabilecek. Yerleştirilme ise 23 Eylül’den itibaren başlayacak. Kesin kayıt hakkı kazanan öğrenciler aylık sadece 1300 TL ödeyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik ve Spor Müdürlüğünün yönetimindeki yükseköğrenim öğrenci yurtları için başvurular 21 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında online olarak alındı. İBB Yurtlarına, T.C. vatandaşı, örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı, ailesi (anne-baba) İstanbul il sınırları dışında ikamet eden, taksirli suçlar hariç adli sicil/arşiv kaydı bulunmayan, kamu personeli olmayan, otuz yaşını doldurmamış olan öğrencilerin başvuruları kabul edildi.

22 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU

Geçtiğimiz yıl 10 yurt ve 2 bin 800 yatak kapasitesiyle hizmet veren yurtlarda bu yıl yurt ve yatak sayısı artırıldı. 2023 – 2024 akademik yılı öncesinde yurt sayısı 14 oldu. Yatak kapasitesini ise yaklaşık 5 bine çıkartıldı.

İBB, bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından 22 bin 10 öğrencinin barınma başvurusunu aldı. Başvuruların yüzde 61’i kız öğrencilerden oluşurken, yüzde 39’luk kısmı erkek öğrencilerden geldi.

TÜM BAŞVURULAR OBJEKTİF KRİTERLERE GÖRE DEĞERLENDİRİLDİ

Başvuru süresinin tamamlanmasının ardından taleplerin değerlendirilmesi de sona erdi. Sadece şehir dışından gelen gençlerin başvurusunun alındığı yurtlar için öğrencinin devam ettiği ya da kayıt olduğu eğitim programı tipi (örgün öğretim, açık öğretim, uzaktan öğretim), öğrenim programı türü (lisans/ön lisans), hangi tip üniversite olduğu (devlet ya da vakıf), YKS yerleştirme puan aralığı (öğrencinin üniversitedeki hazırlık veya 1 sınıfı ise), mevcut öğrenci ise not ortalaması, vakıf üniversitesi öğrencileri için bursluluk oranı gibi değerlendirme kriterleri göz önünde bulunduruldu.

Tamamı yurt.ibb.istanbul adresinde yer alan başvuru değerlendirme kriterleri arasında öğrencinin yaşı, öğrencinin çalışma durumu ve varsa geliri, aile durumu (sağ, vefat etmiş, ayrılmış), anne-baba meslekleri ve gelir düzeyleri, yüzde 50 ve üzeri engellilik durumunun olup olmadığı, şehit yakını ya da gazi/gazi çocuğu olup olmadığı ve 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde kendisi ve birinci derece yakınının etkilenip etkilenmediği de İBB Yurtlarına yapılan barınma başvurularının değerlendirme kriterleri arasında yer aldı.

SONUÇLAR 15 EYLÜL’DE

Tüm bu kriterlerin ışığında yapılacak incelemelerin ardından öğrenciler başvuru sonuçlarına 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren yurt.ibb.istanbul web sitesinden ulaşılabilecekler.

ONLİNE KAYITLAR 18 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

İBB Yükseköğrenim Öğrenci Yurtlarında barınmaya hak kazanan ve isimlerini asil listede gören öğrencilerin kayıtları web sitesi üzerinden 18 -22 Eylül tarihleri arasında online olarak alınacak.  Öğrenciler kayıtlarını yaptıktan sonra web sitesinde belirtilen kesin kayıt evraklarıyla birlikte 23 Eylül tarihinden itibaren yurtlarına giriş yapabilecekler. Asil listede yer alanların 22 Eylül’e kadar kayıt yaptırmaması durumunda ise boş kalan kontenjan kadar yedek listede yer alan öğrencilere 25 Eylül’de bilgilendirme yapılacak. Bu öğrenciler de 26 Eylül – 30 Eylül tarihleri arasında online kayıt yapabilecek ve 1 Ekim’den itibaren yurtlarına giriş yapabilecekler.

 

Genel

İBB’nin “Genç Üniversiteli Desteği” için başvurular başladı

Published

on

blank

İBB’nin ‘Genç Üniversiteli Desteği’ projesinde öğrencilere geri ödemesiz olarak verilecek 6000 TL’lik eğitim desteği için başvurular başladı. Destekten faydalanmak isteyen öğrenciler, 20 Ekim tarihine kadar İBB’nin “İstanbul Senin” mobil uygulaması üzerinden başvuru yapılabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Genç Üniversiteli Desteği” projesi kapsamında üniversite öğrencilerini ekonomik anlamda desteklemek için 75 bin öğrenciye 6000 TL’lik eğitim yardımında bulunuyor.

Başvurmak isteyen öğrencilerin kendisinin ya da ailesinin İstanbul’da ikamet etmesi, devlet ya da vakıf/özel üniversitelerinde yüzde 100 burslu okuması gerekiyor. Ara sınıf ve son sınıf öğrencilerinin de yılsonu başarı notunun 100 üzerinden en az 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması da istenen kriterler arasında yer alıyor.

“İSTANBUL SENİN” ÜZERİNDEN BAŞVURULACAK

Destekten faydalanmak isteyen öğrencilerin İBB’nin “İstanbul Senin” uygulamasını indirerek, uygulama üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Proje ve kriterler hakkında detaylı bilgiler de “İstanbul Senin” mobil uygulamasında yer alıyor. 26 Eylül’de başlayan başvurular 20 Ekim tarihine sonlanacak.

“Genç Üniversiteli Desteği” projesi kapsamında sağlanan destekler geri ödemesiz ve faizsiz olarak veriliyor. “Genç Üniversiteli Desteği” kapsamında, projenin yapıldığı ilk dönem olan 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 29 bin 423 öğrenciye destek sağlandı. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde 33 bin 763 öğrenciye, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde 51 bin 992 öğrenciye destek verildi. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde ise 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL geri ödemesiz eğitim yardımı sağlandı.

Genç Üniversiteli Başvuru Genel Şartları

    • T.C. vatandaşı olmak
    • Öğrencinin kendisinin veya ailesinin/anne-baba vefat durumunda yakınının İstanbul’da ikamet etmesi
    • Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olmak
      • Ön lisans – Lisans Öğrencileri için üst yaş sınırı 30
      • Yüksek Lisans – Doktora Öğrencileri için üst yaş sınırı 40
    • Normal öğrenim süresinin içinde eğitimine devam ediyor olmak
    • Devlet üniversitesinde okuyor olmak veya Vakıf / Özel üniversitede yüzde yüz burslu okuyor olmak
    • Ara sınıf ve son sınıf öğrencileri için yılsonu başarı notunun en az 100 üzerinden 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması
    • Gelir durumu açısından maddi desteğe ihtiyacı olmak

 

Genç Üniversiteli İstenilen Evraklar

    • Sabıka kaydı almadığına dair belge
    • Disiplin cezası almadığına dair belge
    • Aile Vukuatlı Nüfus kayıt örneği belgesi
    • Öğrenci belgesi
    • Transkript belgesi
    • Vakıf/özel okullarda okuyan öğrenciler için %100 bursluluk belgesi
    • Ailenin maddi durumunu gösteren belgeler (Gelir belgesi, Maaş bordrosu vb.)
    • Varsa kendisinin ya da aile bireylerinin engelli raporu fotokopisi
    • Varsa okuyan kardeşleri gösteren belgeler
    • Yurtta veya kirada kaldığına dair belge
    • Öğrencinin banka hesap bilgilerini içeren belge

Continue Reading

Genel

Sarıyer Gönüllüleri sokak hayvanları için toplandı

Published

on

blank

Sarıyer Gönüllüleri adı altında bir araya gelen hayvanseverler, sokak hayvanlarının farklı bölgelere taşınmasını sağlayan belediyelere karşı önlemler alınması gerektiğini savundu, kontrolsüz üreme sorunu için kısırlaştırma çağrısında bulundu.

Sarıyer’de buluşan bir grup hayvansever, sokak hayvanlarını başka bölgelere nakleden belediyelere karşı yaptırım uygulanmasını talep ederek, kontrolsüz üreme sorununu önlemek amacıyla tüm belediyelere kısırlaştırma seferberliği başlatılması çağrısında bulundu.

Sarıyer Gönüllüleri olarak adlandırdıkları bu grup, Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk heykeli önünde toplandı ve “Kısırlaştır, Aşılat, Yerinde Yaşat. Sokak Hayvanları Sahipsiz Değildir.” yazılı bir pankart açtı.

Hayvanseverler adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Yağmur Üstündağ Türkeli, sokak hayvanlarının toplatılması ve yok edilmesine yönelik söylemleri eleştirdi.

“HAYVANLARIN YAŞAM HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Bazı belediyelerin sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gibi görevlerini ihmal ettiğini belirten Türkeli, şöyle devam etti: “Kısırlaştırma görevini yerine getirmeyen, eziyet eden, hayvanları farklı bölgelere atan belediyelere yaptırım uygulanmalı, kontrolsüz üretimin önüne geçilmeli. Konunun çözümü için tüm siyasi partilerin belediyelerine kısırlaştırma seferberliği ve gönüllüler ile beraber koordineli bir şekilde çalışma çağrısında bulunuyoruz. Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara gerekse sokak hayvanlarının toplatılmasının çözüm olacağına inanan kişilere buradan bir kez daha sesleniyoruz. 2004’te çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen birçok belediye, ilgili kanunun ‘kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat’ hükmüne uymamıştır. Hatta bazı belediyeler hala kısırlaştırma merkezi kurmamakta, hayvanları toplarken bir kısmını öldürmekte, kalanları da kırsala atarak çoğalmasına sebep olmaktadır.”

Continue Reading

Genel

Sarıyer’de trafik kazası: 2 yaralı

Published

on

blank

Sarıyer’de direksiyon hakimiyetini kaybeden şoför, kullandığı kamyonetle yol çalışması yapan iş makinasına çarptı. Kazada, kamyonet şoförü ile iş makinasının şoförü yaralandı.

Kaza, saat 10.00 sıralarında Kuzey Marmara Otoyolu Ankara istikameti, Yavuz Sultan Selim Köprüsü girişinde meydana geldi. İddiaya göre, Mustafa Güngör kullandığı 46 ADR 933 plakalı kamyonetin direksiyon hakimiyetini kaybetti. Güngör, kullandığı kamyonetle yol çizgisi çalışması yapan Muammer Yıldızbaş’ın kullandığı 34 EYS 522 plakalı iş makinasına yandan çarptı. Kazada her iki şoför de araçta sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri araçlarının içinde sıkışan her iki şoförü de kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin arından hastaneye kaldırıldı. İki yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Kaza nedeniyle Kuzey Marmara Otoyolu Ankara istikametinde trafik yoğunluğu yaşandı. Trafik akışı iki şeritten kontrollü olarak sağlandı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasının ardından trafik akışı normale döndü.

Kaza ile ilgili inceleme devam ediyor.

Continue Reading

Popüler