Connect with us

Genel

İşte haziran ayı için yapılan normalleşme planı

Published

on

blank

Bayramdaki 4 günlük sokağa çıkma yasağının ardından günlük vaka sayısının 500’e düşmesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse Haziran’da yeni gevşeme kararları gündeme gelecek. Ancak 3 gündür binin altında kalan vaka sayısı, son iki günde yeniden binin üzerine çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından, “Bayramdan sonra daha özgürüz” müjdesini vermişti. Ancak 3 gündür binin altında seyreden vaka sayısı, son iki günde yine binin üzerine çıktı ve toplamda vaka sayısı 156 bin 827, can kaybı ise 4 bin 340 oldu.

Hürriyet’te yer alan habere göre, hükûmetin yaptığı çalışmalarda da bayram sonrası hazırlığı hız kazandı. Toplantılarda, bayram sonrasında vaka sayısının 500’e düşeceği öne sürülüyor. Vaka sayısının 500’ün altına düşmesiyle aşama aşama devreye sokulacak yeni serbestlik kararları da konuşuluyor. Son verilere göre 25 ilde bir haftadan beri yeni vaka görülmüyor. 50 ilde ise her gün görünen ek vaka sayısı 10 civarında. Ancak lokal hareketliliklere bağlı olarak yaşanacak artışlar ve sıçramalar, il pandemi kurullarının kararlarıyla izlenecek.

İSTANBUL’DA RİSK DEVAM EDİYOR

İstanbul’da bazı ilçeler dışında vaka sayısında gerileme yaşandığı belirtiliyor. Bağcılar, Esenyurt, Esenler, Küçükçekmece, Beylikdüzü gibi ilçelerde sıkıntı halen sürüyor. İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi vaka sayısı hâlâ yüksek olan illerde kısıtlamaların daha uzun süreceği kaydediliyor.

OKULLAR VE DÜĞÜNLER EN SON

Edinilen bilgiye göre ilk hangi yasak konulduysa, en son o kaldırılacak. Okullar, bazı kamu kurumlarının faaliyetleri, adliyeler, 65 yaş üstüne ve gençlere getirilen sınırlamalar, düğün ve kapalı alan aktiviteleri, en son aşamada izin verilecek uygulamalar olacak. En riskli grup sayılan ve sayıları 7.5 milyona ulaşan 65 yaş üstüyle ilgili kararlar, en çok tartışılan konuyu oluşturuyor. İkinci dalga veya dalgalanma, bu grup için risk taşıyor. Bayramdan sonra yapılacak değerlendirmelerde, vaka sayısının düşmesine bağlı olarak yeni kurallar konulabilecek. Ele alınacak konu başlıkları arasında, 65 yaş üstüne marketler, AVM’ler ve toplu taşıma araçlarının yasaklanarak, kısmi serbesti gündeme gelmesi. İzin günlerinin sayısı arttırılabilecek, araba kullanmalarına veya kurallara uyarak çalışmalarına izin verilebilecek.