Genel
Kimya Çiftçi Dumlu: Mutlu aile mutlu çocuk demektir
Published
4 yıl agoon
Aile kurumu tüm toplumlarda önemli bir sosyal birimdir.Bu nedenle aile toplumun temeli olarak kabul edilir. Başka bir ifade ile de aile; ‘Dünyanın Minyatürüdür.’ Dünyayı toplumları anlamak için aileleri incelemeniz yeterlidir. Çünkü aile kişilerin ilk okullarıdır. Sevgi, saygı, gelenek ve görenek gibi değerler öncelikle aile de kazanılır ve gelecek nesillere aktarılır .Mutlu, huzurlu ve sağlıklı aile ortamında büyüyen çocuklar dış dünyayla daha sağlıklı ilişkiler kurmaktadır.
***
Peki daha mutlu aile olma yolundaki adımları biliyor musunuz?
Aile kurumunun en önemli niteliği, sevgi odaklı bir ilişkiler dünyası olmasıdır. Bu yönüyle aile, bireyleri sevgi ve şevkatle toplumsal hayata hazırlayan bir okuldur. Bireylerin aile çatısı altında, huzurlu bir ortamda iyi yetişmesi, toplum için de hayati önem taşır. Çünkü ailenin huzuru ve mutluluğu, toplumun huzur ve mutluluğu demektir. Aile yapısının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için aile bireylerinin davranışları ve aileye gösterdikleri özen çok önemlidir.
***
Sağlıklı aile sağlıklı karı-koca ilişkisiyle başlar.
***
‘Çocuklar Anne – Babanın aynasıdır.’ Çocuklar sosyalleşmeyi, iletişim kurma yöntemlerini ve toplumsal değerleri ailelerinden öğrenmektedir. Çocuklar stresle baş etme yöntemlerini, çatışma çözümleme becerilerini, engelleme davranışı gibi olumsuzluklar karşısında nasıl tepki vereceklerini, çoğunlukla anne babalarının tepkilerine dayanarak öğrenirler. Bu nedenle çocukların yanında eşler arasında yaşanan muhtemel problemler mutlaka çocuğun yanında da çözüme ulaştırılmalıdır. Çünkü çocuklar iletişim ve çatışma çözme konusundaki becerilerini ebeveynlerini gözlemleyerek öğrenirler. Bu nedenle sağlıklı aileler çatışmaları fırsata çevirirler. Problemleri açıkça tartışabilirler.
***
Doğru iletişim mutlu aile demektir.
***
Sağlıklı ve mutlu aile üyeleri birbirlerinin en yakın arkadaşlarıdır ve her şeyi konuşabilirler; buna hayal kırıklıkları, korkular, sevinçler, neşeler, hayaller dahildir. Birbirlerine duygu ve düşüncelerin hususunda açık ve net yaklaşırlar; bu duygularını korkmadan, çekinmeden ifade ederler. Aile üyeleri birbirlerini destekleyici ve dinleyici olarak, eleştirmeden ve yargılamadan üyeler birbirlerinin yanlarında olurlar. Sağlıklı aile de açık iletişim vardır. Herhangi bir problem veya sorunla karşılaştıkları zaman akılcı davranırlar. İyi bir iletişim, mutlu aile olmak için ilk atacağınız adım olmalıdır.
***
Aile üyeleri kararları beraber alır.
***
Sağlıklı ailelerde otorite bir kişinin değildir. Cinsiyetler arasında bir üstünlük durumu yoktur. Aile üyelerinin her biri bireysel olarak seçme haklarına sahiptir. Ailenin geleceği ile ilgili kararlar alınacağı zaman, gizli saklı bir şekilde odaların köşelerinde, kısık sesle değil, ailenin hep beraber olduğu bir zamanda herkesin fikrini söyleyebileceği bir ortamda konuşulur ve aile üyelerinin düşüncelerine de önem verilir. Aile üyeleri birbirlerini destekleyici tavır içerisindedir. Düşüncesini özgürce paylaşabilen ve kabul görüp onaylanan birey; mutlu ve özgüveni yüksek bireydir. Aile üyelerinin kararları ortak olarak almaları aile üyelerini birbirlerine bağlar ve birbirlerine güven duyarlar. Böylece mutlu ve sağlıklı ailenin varlığı hissedilir.
***
Beraber vakit geçirmenin önemini unutmayın.
***
Beraber gülmek aile bağlarını güçlendirir. Mümkün olduğunda günde en az bir öğün hep beraber yemek yemek, beraber masayı hazırlamak, toplamak da ailecek yapılabilecek en güzel etkinliklerden biridir. Yemek esnasında sohbet etmek, beraber gülmek gününüzün yoğun temposu içerisinde aile içi iletişiminizi kuvvetlendirmek açısından çok önemlidir. Bu noktada çok fazla vakit geçirmekten ziyade kaliteli vakit geçirmek çok daha önemlidir. Aile üyeleri birbirlerine hem sevgi hem de saygı duyarlar; canlılığı ve içtenliği hemen fark ettirirler. Aile üyeleri sohbet edebilme yetisine sahipse eğer aile üyeleri arasında gizli saklı durumlar oluşmamaktadır. Sohbet etmek aile üyeleri arasındaki bağı güçlendirmektedir. Sohbet etmenin bir avantajı da çocukların ergenlik döneminde aile içi çatışmaların minumum seviyeye indirmek için aile üyelerinin sohbet edebilme ve kabul görme ihtiyaçlarının aile içerisinde giderilmesi gerekmektedir.
***
İyi Günde Kötü Günde Birbirinizin Yanında Olun.
***
Her ailenin iyi günlerinin yanında stresli ve zor geçirdiği dönemler olmaktadır. Aile dışında gelişen olumsuz etkenler de aileyi etkilemektedir. Bazen bu etkiler, aile içerisinde sağlıklı ve doğru iletişime engel olabilmektedir. Bu olumsuz durumlarda aile üyelerinin birbirlerine destek olması, sorunları konuşuyor olması ve beraber çözümsel öneriler sunarak bireysel suçlamalara girmemesi aile üyelerinin stres duygusunu azaltmakla beraber; aile üyelerinin kabul görme yani değerli olduğunu hissetme ihtiyacını karşılayarak aile bağlarının güçlenmesini sağlayacaktır. Olumsuz stresli dönemlerde olabildiğince anlayışlı olmak ve aile üyelerinin birbirine destek olması sağlıklı ve mutlu aile ortamında zor zamanların atlatılmasına yardımcı olacaktır. Aile üyeleri ihtiyaçları olduğu zaman destekleneceğini, eleştirilmeyeceğini ve yargılanmayacağını bilerek sosyal ve duygusal olarak daha güçlü bir şekilde zorluğun üstesinden gelecektir. Yardımlaşma, dayanışma gibi aile içerisinde olması gereken olumlu duygular ile aile bağlarının her zorluğu aşabileceği çocuğun ileri de sosyal ve duygusal gelişimi açısından çok önemlidir.
***
Sonuç olarak; toplumda meydana gelen muhtemel problemlerin kesin çözümü aile içindeki eğitimin kalitesine ve ailenin işlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesine bağlıdır. İşte bu nedenle dünyayı değiştirmek için aileyi değiştirmek yeterli olacaktır. Kısacası aile kurumu geleceğin sağlıklı bir toplumun inşa edilme sürecinde ve toplumsal kalkınmada kilit rol oynamaktadır. Aile kurumunun en önemli niteliği olan sevgi ve bağlılık temelinde yükselen ilişkiler, sağlam bir dünya teşkil eder. Aile üyeleri birbirlerinden aldıkları mesajlarla kendilerini değerli veya değersiz hissederler. Aileleri, kişilerin güven ve güvensizlik duygularını, psikososyal ve sosyokültürel konumlarını, işlevsellikleri ve ruhsal durumlarını etkiler. Bu nedenle sağlıklı aile, sağlıklı toplumu oluşturacaktır.