Connect with us

Genel

Nadir Günday: Her gün 10 kişilik ekiple sokaktaki dostlarımızla ilgileniyoruz

Published

on

blank
Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Nadir Günday, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Çetin Ali Aytaç’ın sorularını yanıtladı. Günday, “Sarıyer’de günde ortalama 130 kişiye sağlık hizmeti veriyoruz. 45-50 bin civarı sokak dostlarımıza aşı, kısırlaştırma gibi tedaviler uyguluyoruz.” ifadelerini kullandı. 
Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Nadir Günday, Sarıyer’de yapılan sağlık hizmetleriyle ve sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Çetin Ali Aytaç’ın sorularını yanıtladı. Günday, “Son 1 yılda 547 tane sokak dostumuzu sahiplendirdik. Mart ayında 57 kedi, 8 köpek sahiplendirdik. Eylül ayında 69 kedi, 2 tane köpek yine sahiplendirdik. Aylık ortalama 45 sokak hayvanı sahiplendirildi. Pandemiden önce 25 noktada besleme yapıyorduk. Pandemiden sonra insanların gelirleri düştüğü için, şu anda 96 noktaya çıkardık.” dedi.
İşte Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Nadir Günday ile gerçekleştirdiğimiz röportajın tamamı:
Sarıyer’de son dönemde yapılan sağlık ve veterinerlik hizmetleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Geçen 2021 Mart’tan 2022 ocak ayına kadar yaklaşık 45-50 bin arası Sarıyer’de sağlık hizmeti verildi. Sarıyer Belediyesi, Ayazağa ve Merkez binadaki klinik ile beraber günde ortalama 130 kişiye hizmet veriyor. Sarıyer Veteriner Müdürlüğü, 1 yılda sokaktaki 45-50 bin civarı dostlarımıza aşı, kısırlaştırma gibi tedavi uyguluyor. Ayrıca son 1 yılda 547 tane sokak dostumuzu sahiplendirdik. Mart ayında 57 kedi, 8 köpek sahiplendirdik. Eylül ayında 69 kedi, 2 tane köpek yine sahiplendirdik. Aylık ortalama 45 sokak hayvanı sahiplendirildi. Pandemiden önce 25 noktada besleme yapıyorduk. Pandemiden sonra insanların gelirleri düştüğü için, şu anda 96 noktaya çıkardık. Bizden mama talebi bulunulmaya başlanınca, biz de bu sorumluluğu üstlendik ve hayvansever dostlarımızla beraber, kaymakamımızın kurduğu ekiple beraber sokaktaki dostlarımıza sahip çıktık. Her gün 10 kişilik ekiple sokaktaki dostlarımızla ilgileniyoruz.
“SARIYER’DEKİ KÖPEKLERİN YÜZDE 60’I DİĞER İLÇELERDEN BIRAKILMIŞTIR”
Geçtiğimiz günlerde Beykoz Belediyesi’ne ait, arkasında birçok sokak köpeğinin bulunduğu bir araç, Uskumruköy’deki ormanlık arazide bir hayvanseverin cep telefonu kamerası tarafından görüntülendi. Beykoz Belediyesi ise konu ile ilgili açıklama yaparak, sokak köpeklerini İBB’nin Kısırkaya’da bulunan barınağına götüreceklerini ifade etti. Bu yaşanan durumla ilgili neler söylemek istersiniz?
Bu yaşanan durumla ilk kez karşılaşmadık. Daha önce de birkaç kez yaşanmıştı. Ama biz sonuçta burası bir kurum olduğu için arkadaşları uyardık. Bölgelerinde bulunan sokaktaki dostlarımızı buraya bırakmamalarını söyledik. Ancak bakamıyorsanız da, Sarıyer Belediye’mize müracaat etmelerini tavsiye ettik. Sonuçta biz bu sorumluluğu her haliyle üstleniriz. Daha önce birkaç kez Baltalimanı’na da bırakmışlardı. Ama biz böyle video çekimi falan yapmamıştık. Sağolsun, sizin de az önce belirttiğiniz gibi bir hayvansever dostumuz aracı takip etmiş. Biz bu konuyu belediye yetkilileri ile de görüştük. Bu yolun kesinlikle İBB’nin barınak yolu olmadığını söyledik. Aracın geldiği yer, ormanlık alana ait bir bölgedir. Hayvansever dostumuz bu aracı görmese, takip etmese, büyük ihtimalle o köpekleri ormanlık alana bırakacaklardı. Zaten bu durumla daha önce de karşılaştık. Bizim bölgemizde 10 bin civarı sokak köpeği bulunmaktadır. 15 bine yakın da kedi bulunmaktadır. Kedilerin bölgemizde dışardan bırakıldığını söyleyemem; ama köpeklerin yüzde 60’ı ilçemize diğer ilçelerden bırakılmıştır. Barınağı olmayan bir sürü belediye var. Bir bakalım; acaba o belediyeler ne yapıyor? Ya da şöyle bir örnek vereyim; diğer ilçeleri gezerken “Mamamatik” var mı, bir kontrol edelim. Kediler için var belki; ama ben köpekler için birkaç ilçede göremedim.
Bu konuyla alakalı Beykoz Belediyesi ile ilgili bir görüşme gerçekleştirdiniz mi?
Konuyla alakalı görüştük. Ancak belediye yetkilileri bu olayı kabullenmedi. Zaten bu olayla ilgili bizim daha bir şey söylememize gerek yok. Çekilen video ortada ve ayrıca o bölgeyi bilen Sarıyerliler, oradan Kısırkaya’ya gidilmeyeceğini de çok iyi bilir. Beykoz Belediyesi’nin bu konuda ne kadar samimiyetsiz olduğunu herkes görmüş oldu.
Diğer ilçelerden de Sarıyer’e çok fazla köpek bırakıldığı için, özellikle bazı vatandaşlar tarafından köpek saldırısı olduğu gerekçesiyle çok fazla şikayet olduğu söyleniyor. Bu konuyla alakalı bir çalışmanız var mıdır? 
Öncelikle Beykoz Belediyesi ile ilgili aklıma gelen bir şeyi ifade etmem gerekirse, barınağa giden her köpeğin kulağında o belediyeye ait bir küpe bulunur ve her belediyenin kulak küpesi rengi farklı olur. Bizim mesela turkuaz rengidir. Ama Beykoz Belediyesi’nin getirdiği köpeklerde, videoda da gördüğünüz gibi küpe yoktu. Sorduğunuz soruya gelince de, bölgemizde küpesiz gördüğünüz köpekler bizim ilçemizin dışından gelen köpeklerdir. Ama bir kısmı da oyun oynarken birbirlerinin küpelerini koparan köpeklerdir. Ama o köpekler zaten çevrede yaşayan vatandaşlarımızın bildiği köpeklerdir. Mesela Sarıyer Merkez’de dört tane köpeğimiz var. O köpekleri tanımayan yoktur. Ama tanınmayan bir köpek ise biz hemen o köpekleri Kısırkaya’daki barınağımıza götürüp kısırlaştırmasını ve tüm bakımlarını yapıyoruz. Daha sonra ise tekrardan yaşam alanına geri bırakıyoruz.
“HAYVANSEVER DOSTLARIMIZIN KISIRKAYA’DAKİ BARINAĞIMIZI ZİYARET ETMESİNİ TAVSİYE EDERİM”
Kısırkaya’daki barınak ile ilgili bazı hayvanseverlerin eleştirileri olduğunu görüyoruz. Barınağın hayvanlar için elverişli olmadığı söyleniyor. Bu eleştirilerle ilgili neler söylemek istersiniz?
Basın olarak Kısırkaya’daki barınağımızı gelip görmüştünüz. Hatta bununla ilgili haberde yaptınız. Ziyaretiniz ve haberiniz için de çok teşekkür ederim. Biz eleştiriye açık bir kurumuz. Ancak şikayet eden bazı hayvanseverlerin yeniden Kısırkaya’daki barınağımızı ziyaret etmesini tavsiye ederim. Barınağımızda günlük ortalama 20 tane kısırlaştırma yapıyoruz. Ortalama 400 kedi, 100 tane de sürekli köpeklerimiz oluyor. Ben hayvansever dostlarımızın Kısırkaya’daki barınağımızı görmelerini, ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Ben gerçek bir hayvanseverim. Zaten sokaktaki dostlarımızla ilgili çalışmalarımızı hayvansever dostlarımızla birlikte yapıyoruz. Bizi eleştiren hayvanseverlerin de bize katılmasını isterim. Hem yapmış olduğumuz çalışmaları görmüş olurlar, hem de çalışmalarımıza destek sağlamış olurlar. Bu arada kuşlarla ilgili de bir müjdemiz var. Artık kuşlar için yere yem atılmayacak. Kuşlar için kap yapacağız ve belirli noktalara koyduğumuz bu kaplardan kuşlarımız mamalarını temiz temiz yemiş olacak. Kuşlarımız için belirlediğimiz altı nokta var. O noktalara istasyonlarımızı kuracağız. Hatta bu çalışmalara beraber gideriz. Ayrıca son olarak şunu da belirteyim; bir hayvansever dostumuz sosyal medya üzerinden hayvan kazalarına karşı önlem almamızı istemişti. Biz de o hayvanseverimizi çağrısına cevap verdik ve Sarıyer’in birçok noktasına tabela koyduk. Eleştiriye her zaman açığız. Eksik noktalarımız olduğunda lütfen bizimle iletişime geçin, destek olun.