Genel
Kimya Çiftçi Dumlu: En umutsuz olduğun anda
Published
9 ay agoon

Yaşayanlar için umut her zaman vardır. Umutsuzluk, ölüler içindir. THEOKRİTOS “Hiçbir umudum kalmadı, tüm umutlarımı yitirdim, önümde bana ait bir gelecek görmüyorum, güzel bir hayatım asla olmayacak artık,çaresizim ama bir şey elimden gelmedi; gelmiyor; gelmeyecekte.. ” bu türevde bir düşünceyi; düşündünüz veyahut duydunuz mu hiç..
***
Bu cümlelerin kolaylıkla söylenemeyeceğini, insanın geleceğe dair hayallerinden vazgeçtiğini gösteren, baş edilmesi en güç duygulardan olan “umutsuzluk” duygusuna ait olduğunu belirtmek isterim.
***
Gerek umut gerekse umutsuzluk, her ikisi de kişinin gelecekteki hedeflerine ulaşma imkanlarının yansımasıdır. Umut ve umutsuzluk karşıt beklentileri simgelemektedir. Umutta hedefe ulaşmak için uygulamaya konulan planların başarılacağı öngörüsü varken; umutsuzlukta başarısızlık ve karamsarlık önyargısı vardır. Bu iki uç beklenti kişiden kişiye, durumdan duruma bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
***
Umut, yaşamak için güçlü bir etkiye sahip evrensel bir kavramken; insanın geleceğe yönelik olumlu beklentileri olduğu gibi, gelecekte karşılaşabileceği sorunlarla başa çıkabileceğine dair inançlarını da kapsamaktadır. Bireysel ve çevresel etkenlere bağlı pozitif gelişmelerle birlikte, zor durumlar için bir çözüm yolunun olduğuna inanma ve geleceğe dair amaçların gerçekleşeceği öngörüsü, umudun en önemli ve belirgin özellikleridir. Bu bağlamda umut kavramı için bireyin hayatını geliştiren, zenginleştiren ve yaşama arzusunu artıran olumlu gelecek algısı ve beklentisi
olduğunu söylemek mümkündür. Umutsuzluk ise, bireyin geleceğine yönelik olumsuz tutumlarını kapsamaktadır. Umutsuzluk, insanın geleceğe karşı olumsuz bir tutum sergilemesi ve geleceğe yönelik motivasyonunu kaybetmesidir.
***
Umutsuzluk, bireyin mevcut koşullar ve durumlara göre geleceğe dair düşüncelerini ve beklentilerini olumsuz değerlendirmesi olarak nitelendirilir. Örneğin, bir bireyin içinde bulunduğu koşullar dikkate alındığında gelecekte olabilecek her şeyin bugünden daha kötü olacağını hissetmesi; geleceğe yönelik beklentilerinin ve bakış açısının
olumsuz olmasına ve buna bağlı olarak umutsuzluğa düşmesine neden olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında umutsuzluk, bireyin geleceğe yönelik olumlu beklentileri azaldığında veya tamamen ortadan kalktığında ortaya çıkan olumsuz inançlardır. Aynı zamanda umutsuzluk, geçmiş yaşantıların bir sonucu olarak bugün ile geleceği birbirine bağlayan köprünün yıkılması olarak da betimlenebilir.
***
Umudu olmayan çaresiz insanlar; kendileri için hiçbir şeyin doğru olmadığına, ne olursa olsun asla başarılı olamayacaklarına, hedeflerine kesinlikle ulaşamayacaklarına ve sorunların asla çözülmeyeceğine inanarak kısır bir döngü içine girebilmektedirler.
***
Umutsuzluğun Belirtileri Nelerdir?
Umutsuzluk duygusuna sahip kişiler, düzenli yaşam aktivitelerine olan ilgilerini kaybederler. Yataktan çıkmakta zorlanmak, öğün atlamak, kişisel hijyen ve bakımına özen göstermemek vs. umutsuzluğun yaygın belirtileridir.
İzolasyon, umutsuzluğun bir başka yaygın belirtisidir. Umutsuz hisseden insanlar, yavaş yavaş ailesinden ve çevresinden uzaklaşmaya başlarlar.
***
Umutsuz insanlar kendilerini güçsüz hissederler. Hayatlarındaki tüm faaliyetler üzerinde hiçbir kontrolleri yokmuş gibi hissederler. Hedef ve hayalleri bitmiştir artık. Geçmişte meydana gelen olumsuz deneyimler veya olaylar sebebiyle birey yine başarısız olacağım inancı ile üretimden uzak durmaktadır.
***
Kısacası umutsuzluğun bir kötümserlik hali olduğu ve bireyin geleceğe dair beklentilerinin azalmasıyla birlikte çaresizlik ve karamsarlık duygularının eşlik ettiği bilişsel bir döngü olduğu söylenebilir.
Umutsuz Hissettiğinizde Çözüm Nelerdir?
• Anı yaşayın.. Evet içinde bulunduğunuz güne odaklanın, geleceği öngörmeye çalışmayın ve
geçmişte sürekli olarak takılıp kalmayın.
Her günün yeni bir fırsat olduğunu ve kendinize iyileşmek için “bugün” ne yapabileceğinizi sorun.
Yarın yeni bir gün olacak, bunu hiçbir zaman unutmayın.
•Yalnız değilsiniz.. Emin olun, şu an yaşadığınız tecrübe her ne ise, dışarıda bir yerlerde sizinle aynı
şeyleri yaşayan farklı kültürde; farklı coğrafyada birileri mutlaka var. Dünyanın tüm problemlerini
tek başınıza sırtlamak zorunda değilsiniz.Yanınızda olmak isteyen insanlara izin verin.
Arkadaşlarınıza, ailenize yanınızda olmaları için izin verin. Dayanışma, zor zamanlardan çıkmanın
en önemli yoludur.
•Düşünceleriniz gerçekliğinizdir.. Eğer üzüntülerinizi, öfkenizi, hayatınızda ve çevrenizde yanlış
gidenleri sürekli düşünürseniz, bunlar sizin gerçekliğiniz haline gelin. Zihninize olumsuz düşünceler
süzgeci ekleyin yani sürekli olumsuz düşünceler o süzgeçten geçemeyecek şekilde düşünmeye
çalışın. Düşünceleriniz belki bir günde değişmeyecek, ancak onları bugün kontrol etmeye
başlayabilirsiniz. Günlük olarak kitap okuyun bu zihninizin dinlenmesine ve düşünebilme
potansiyelinizin artmasına etken olacaktır.
•Farklı sonuçlar istiyorsanız, farklı şeyler yapmaya başlayın..Her şeyin aynı kaldığını, hiçbir şeyin
değişmediğini düşünüyorsanız, değişime kendinizden başlayın. Gandhi’nin dediği gibi, görmek
istediğiniz değişimin kendisi olun. Hep aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde etmeyi beklemeyin.
***
Çözüm yolunuzu değiştirdiğiniz zaman sonuçların da farklılaştığını göreceksiniz.Denemekten
korkmayın.
Unutmayınız;
Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir.
Heraklitos
***
Sürekli mutlu olamayacağımız gibi, sürekli mutsuz da olamayız. Hayat bir akıştır, her an her şey
değişebilir.Kendi potansiyelinize bir şans verin. Yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, profesyonel destek
almaktan çekinmeyin.
You may like
Genel
Sarıyer’de son on yılın en görkemli Edebiyat Günleri yaşandı
Published
14 saat agoon
29 Eylül 2023
İstanbul boğazına karşı yeşilin kıyısında kurulan stantlardan kitap kokusunun yayıldığı Uluslararası 10. Sarıyer Edebiyat Günleri sona erdi. Yaklaşık 125 bin edebiyatseverin katıldığı etkinlik, son 10 yılın en görkemli Edebiyat Günleri oldu. Haydar Aliyev Parkı’nda gerçekleştirilen, 300 yazar ve 32 yayınevinin katıldığı etkinlik 5 gün sürdü.
Sadece Sarıyerlilerin değil, tüm İstanbulluların yakından takip ettiği Uluslararası 10. Sarıyer Edebiyat Günleri 5 günde; 300 yazar ve 32 yayınevinin yanı sıra 125 bin kişiyi Kireçburnu Haydar Aliyev Park’ında misafir etti. Usta yazarlarla okurları bir araya getiren etkinlik; boğaz turlarında gerçekleştirilen müzik ve şiir dinletileri ile başladı. Müzik ile sözün, şiirle öykünün, romanla oyunun buluşmasına tanıklık eden edebiyatseverler, etkinlik alanında yine birbirinden değerli isimlerin söyleşilerine de konuk olma fırsatı yakaladı.
BİRBİRİNDEN DEĞERLİ İSİMLER SAHNE ALDI
Uluslararası 10. Sarıyer Edebiyat Günleri’nde Latife Tekin, Pelin Özer, Kerem Fırtına, Onur Erol, Sunay Akın, Yurdaer Okur, Barış Muslu, Müfitcan Saçıntı, Ayşe Kulin, Buğra Gülsoy, Ahmet Ümit düzenlenen söyleşilerde sanatseverlerle bir araya geldi. Gazeteciler Emre Kongar, Celal Binzet ve Zülal Kalkandelen, moderatörlüğünü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yaptığı “Cumhuriyet’in 100’ünde tarih, sanat, edebiyat” söyleşisinin konuğu oldular. Bu yıl ilk kez uluslararası düzeyde gerçekleştirilen etkinlikte Fransız şair François Çoudray, Bilgi Çengelli, Belçikalı şair Kathleen Tillie, Alman şair Acrilla Zhang, Iraklı şair Kemal Beyatlı, Arnavut şair Roksana Xheka ve Türk şair Leyla Işık barış şiirleri ile Edebiyat Günleri’nin konuğu oldular. Suat Erdem, Şenay Lambaoğlu, Ali ve Aysun Kocatepe, İlyas Yalçıntaş ve Grup Barabar ise şarkılarını hayranları için seslendirdi. Kadıköy ve Beşiktaş’tan alana gelmek isteyen misafirler ise şiir hatlarında Grup Yol’a Düş ve Pelin Birdal’ın şiir ve şarkılarıyla yolculuk ettiler.
ÇOCUKLAR İÇİN MASAL ÇADIRI KURULDU
Etkinlik alanını dolduran binlerce çocuk, kendileri için hazırlanan programlarda doyasıya eğlendi. Kitapları ile çocukların hayal dünyalarını renklendiren Aytül Akal söyleşisiyle, Onur Erol ise eğitici şarkılarıyla edebiyat günlerinde çocuklar için sahne aldı. Her gün 3 ile 9 yaş arası çocuklar için kurulan masal çadırında 25 farklı masal anlatılırken, atölyelerde çocuklar günlerini öğrenip eğlenerek geçirdi.
BEYAZ MARTI ONUR ÖDÜLÜ AYFER TUNÇ’UN
İlki 2003 yılında gerçekleştirilen ve 10 yıldır birbirinden değerli isimlere ev sahipliği yapan Sarıyer Edebiyat Günleri’nde daha önce Yaşar Kemal, Vedat Türkali, Zülfü Livaneli, Ahmet Ümit, Murahtan Mungan, İnci Aral ve Latife Tekin’in aldığı Beyaz Martı Onur Ödülü’nün bu yıl sahibi Yazar Ayfer Tunç oldu. Sahne dünyasının duayen ismi Müjdat Gezen ise Sarıyer Edebiyat Günleri’nin Onur Konuğu ödülünü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in elinden aldı.
ÖYKÜ YAZARLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU
Uluslararası 10. Sarıyer Edebiyat Günleri’nin final etkinliğinde ise Fakir Baykurt Öykü Yarışması’nın kazananları da ödüllerine kavuştu. 4 dalda 240 öykü ve 71 öykü kitabının değerlendirildiği yarışma sonucunda dereceye girenler, ödüllerini Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Işık Baykurt’un elinden aldı. Yarışma kapsamında “Fakir Baykurt Öykü Kitabı Ödülü” Polat Özlüoğlu’nun kaleme aldığı “Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar” kitabına verildi. Ortaokul kategorisinde “Ay’ın Gölgesi” öyküsüyle Aylin Uçar, lise kategorisinde “Saksıda Teyzem” öyküsüyle Irmak Titiz, yetişkin kategorisinde ise “Turacı Yakmak” öyküsüyle Emrah Kanlıkama birinci oldu.

İYİ Parti Sarıyer, özel günlerde anlamlı ziyaretlerine devam ediyor. İtfaiyeciler Haftası’nda Sarıyer’in emektar itfaiyecilerini ziyaret eden İYİ Parti Sarıyer, Eczacılar Günü’nde de Sarıyer’in eczacılarına karanfil dağıttı.
Bir yandan yerel seçim çalışmalarının startını veren İYİ Parti Sarıyer, bir yandan da özel günlerde anlamlı ziyaretler gerçekleştiriyor. İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı İbrahim Temur ve ekibi, İtfaiyeciler Haftası’nda Sarıyer’in emektar itfaiyecilerini ziyaret etti. Yaptıkları işin öneminde değinen Temur, itfaiyecilere çalışmalarında kolaylıklar diledi. Ziyaret sonrasında hatıra fotoğrafı çektirildi.
ECZACILARA KARANFİL DAĞITTILAR
İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı İbrahim Temur ve ekibi, Eczacılar Günü’nde Sarıyer’in eczacı esnafını da unutmadı. Eczacılar için anlamlı olan bugün de eczacılara karanfil dağıtan Temur ve ekibi, eczacı esnafının sorunlarını dinledi. Temur, “İYİ Parti olarak eczacıların sorunlarını çözmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm meslek gruplarının sorunlarına aynı kararlılıkla yaklaşıyoruz. İYİ Parti, Türkiye’deki eczacıların sesi olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Genel
İBB, Sarıyer’de Yuvamız İstanbul kreşinin temelini attı
Published
15 saat agoon
28 Eylül 2023
İBB, önceki dönemde sıfır (0) olan kreş sayısını, geçtiğimiz 22 Eylül’de hizmete aldığı 8 tesisle 65’e çıkarmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün de 5’i Anadolu yakasında olmak üzere, toplam 10 Yuvamız İstanbul kreşinin temelini attı. Toplu temel atma töreninde konuşan İmamoğlu, “Bizim en büyük sorumluluğumuz nedir, diye sorarsanız; Cumhuriyet’in çocuklarını, Cumhuriyet’in evlatlarını, Cumhuriyet’in değerini bilen, onun ilke ve ideallerine sahip çıkan nesiller yetiştirmek. Ancak bu şekilde düşüncelerini açıkça ifade edebilen, inandıklarını savunan, aynı zamanda başkalarının düşüncelerine saygı duyan bir nesle sahip olabiliriz. Çocukların bu anlayışla yetiştiği bir ülke, işte o zaman güçlü, özgür, mutlu ve huzurlu olabilir. Gelecek nesille birlikte; demokrasiye, eşitlik ve adalete dayalı bir ülkeyi hep birlikte var edeceğimize inancımız sonsuz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), önceki dönemde sıfır (0) olan kreş sayısını, geçtiğimiz 22 Eylül’de hizmete aldığı 8 tesisle 65’e çıkarmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün de 5’i Anadolu yakasında olmak üzere, toplam 10 Yuvamız İstanbul kreşinin (Ümraniye Yukarı Dudullu, Sultangazi Cebeci, Esenler Atışalanı, Maltepe Atışokulu, Maltepe Fındıklı, Pendik Ertuğrul Gazi, Pendik Kurtköy, Sarıyer İstinye, Avcılar Tahtakale, Küçükçekmece Safra) temelini attı. Sultangazi Cebeci Mahallesi’ndeki toplu temel atma töreninde konuşan İmamoğlu, göreve talip oldukları andan itibaren İstanbullu çocukları eşitleme duygusu içerisinde hareket edecekleri sözünü verdiklerini hatırlattı. İmamoğlu, “Bu yüzden çocuklarla ilgili yaptığımız her bir yatırımda, attığımız her bir adımda, İstanbul’un hangi ilçesinde olursa olsun, ‘Ben bu milletin evladıyım, ben bu devletin büyütmek zorunda olduğu bir çocuğum’ diyecek duyguyu yaşayacak ve hayata devletine ve milletine bağlılıkla devam edecek bir ömrü ona sunma gayreti içerisinde olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.
10 KREŞTEN BİN 40 ÇOCUK YARARLANACAK
Temeli atılan 10 kreşten yaklaşık bin 40 çocuğun yararlanacağı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bin 40 çocuğumuzun okul öncesi eğitim alarak hayata başlamasının bir başka anlamı, hayata 3-0 mağlup başlamak değil, dünya insanı olmak, dünya çocuğu olmak, bu ülkenin bir evladı olma bilinciyle, eksiksiz hayata başlamanın yolunu açmış olacağız. Bin 40 fidanımızın sağlıklı büyümesi için önemli bir adım atmış olacağız. Tam 10 mahallede, temelini birazdan hep birlikte duyurarak atacağımız bu mahallelerde, özellikle gelir seviyesi çocuğunu kreşe vermeye yetmeyecek anneler için, evlatlarının okul öncesi eğitim alarak hayata başlamalarına vesile olacağı gibi, aynı zamanda annelerin de iş imkanı bulma, iş bularak çalışma, ev ekonomisine katkı sunmayla beraber, aslında yaşamın daha sağlıklı, psikolojik açıdan da şehrin içerisinde daha uygun bir ortamda yaşama katılma hususunun da önünü açacaktır” diye konuştu.
“BİZİM EN BÜYÜK SORUMLULUĞUMUZ…”
Açtıkları kreşlerde, anne-baba eğitiminden psikolojik desteklere kadar farklı alanlarda hizmet verdiklerini aktaran İmamoğlu, ‘Bizim en büyük sorumluluğumuz nedir, diye sorarsanız; Cumhuriyet’in çocuklarını, Cumhuriyet’in evlatlarını, Cumhuriyet’in değerini bilen, onun ilke ve ideallerine sahip çıkan nesiller yetiştirmek. Ancak bu şekilde düşüncelerini açıkça ifade edebilen, inandıklarını savunan, aynı zamanda başkalarının düşüncelerine saygı duyan bir nesle sahip olabiliriz. Çocukların bu anlayışla yetiştiği bir ülke, işte o zaman güçlü, özgür, mutlu ve huzurlu olabilir. Gelecek nesille birlikte; demokrasiye, eşitlik ve adalete dayalı bir ülkeyi hep birlikte var edeceğimize inancımız sonsuz. İşte bu umut ve inançla temelini attığımız 10 yeni kreşimizin çocuklarımıza, annelere ve babalara hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sarıyer’de son on yılın en görkemli Edebiyat Günleri yaşandı

İYİ Parti Sarıyer’den özel günlerde anlamlı ziyaret

İBB, Sarıyer’de Yuvamız İstanbul kreşinin temelini attı

İBB’nin “Genç Üniversiteli Desteği” için başvurular başladı

Sarıyer Gönüllüleri sokak hayvanları için toplandı

Sarıyer’de trafik kazası: 2 yaralı

İBB Yuvamız İstanbul Kreşlerinin sayısı 65’e yükseldi

Sarıyer’de Edebiyat yolculuğu sona erdi

İYİ Parti Sarıyer, gazilerle kahvaltıda buluştu

10. Sarıyer Edebiyat Günleri’ne ilgi yoğun
Popüler
- Genel4 hafta ago
Nur Altunköse’den 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
- Genel4 hafta ago
Görevinden alınan Hüseyin Coşkun’dan flaş basın açıklaması
- Genel4 hafta ago
Balıkçılar istedi, Başkan Genç yaptı
- Genel3 hafta ago
İYİ Parti Sarıyer’den balıkçılara ziyaret
- Genel3 hafta ago
Sarıyer Meydanı yenileniyor
- Genel3 hafta ago
Balık Göç Yolu İzleme Projesi Sarıyer’de tanıtıldı
- Genel3 hafta ago
Sarıyer’de Gündüz Bakım Evleri oryantasyona başladı
- Genel3 hafta ago
Hacıosman’daki vakıf arazisine otel yapılacak