Connect with us

Kültür

REKTÖR OLMAK İÇİN ARTIK SADECE ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK YETERLİ!

Published

on

blank

Yükseköğretimde yapılan yeni düzenlemelere göre, rektörleri artık direk cumhurbaşkanı atayacak ve profesör olma şartı aranmayacak. Yeni düzenlemeyle, rektör olmak için dört yıllık üniversite mezunu olmak yeterli olacak. 

Dün çıkarılan 703 sayılı KHK ile Yükseköğretimde yeni düzenlemeler yapıldı. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) teşkilatlanma yapısı değiştirildi. 2547 sayılı kanunun 6. maddesinin (b) fıkrasının (1) numaralı alt bendi “Cumhurbaşkanı tarafından, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen yedi,” şeklinde iken;
“Cumhurbaşkanı tarafından; rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek suretiyle seçilen yedi, temayüz etmiş üst düzeydeki devlet görevlileri veya emeklileri arasından seçilen yedi” olarak değiştirildi.

Ayrıca bakanlar kurulunun atadığı üyelikler de iptal edildi. Böylece Bakanlar Kurulu’nun yerine cumhurbaşkanına yedi fazla kurul üyesi atama yetkisi verildi.

Rektör atamalarını düzenleyen 2547 sayılı kanunun 13. maddesinin (a) fıkrasında değişiklik yapıldı. Kanunun 13. maddesinin (a) fıkrasının birinci paragrafı şöyle değiştirildi:
“Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.”

REKTÖR OLMAK İÇİN LİSANS MEZUNU OLMAK YETERLİ

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Başkanı Vahdet Özkoçak, “Buna göre rektörler üst düzey kadro sayıldı ve maksimum 4 yıl süreyle atanmaları öngörüldü. Ancak üst düzey kadro olmaları sebebi ile görev süreleri Cumhurbaşkanı’nın görev süresini geçemeyecek yani her seçimle birlikte yeniden atama yapılacak. Rektör olmak için 657 sayılı kanundaki genel şartları taşımak, 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve 5 yıl tecrübe şartını taşımak yeterli olacak.” açıklamasında bulundu.

Click to comment

Bir Cevap Yazın