Siyaset
Kilyos Muhtar Adayı Güler Sönmez: “Kilyos’u Ortak Akılla Yöneteceğim”
Published
6 yıl agoon
Kilyos Muhtar Adayı Emine Güler Sönmez, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Çetin Ali Aytaç’ın sorularını yanıtladı.
Kilyos Muhtar Adayı Emine Güler Sönmez olarak, kendinizi bize biraz tanıtır mısınız?
1957 İstanbul Fatih doğumluyum. Babamın yazları denize girmek için getirdiği Kilyos’u çok sevdim. Evlendikten sonra ise Kilyos’ta yaz kış oturmaya karar verdim. Aşağı yukarı 30 senelik Kilyosluyumdur. Fatih Kız Lisesi’nden mezun oldum. Daha sonra muhasebe okudum; ama gençlik olaylarının olduğu dönemde evliliğim de girdi araya ve mezun olmadan ayrılmak zorunda kaldım. Sonra işte çocuğum oldu. Ardından, kendimi kamu için çalışmaya adadım ve bununla birlikte Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okumaya karar verdim. Sonrasında da mezun oldum. Topluma bir şeyler katma isteği içersindeydim. 1994 yılında Kilyoslu arkadaşlarla Kilyos Çevre Koruma Derneği’ni kurduk; ama tabi bunun öncesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi derneklerle de gönüllü çalışmalarım oluyordu. Kilyoslu arkadaşlarımın öngörmesiyle de, daha sonra burada derneğimizi kurduk. İyi çalışmalar yaptığımıza inanıyorum. Belediyelerden destek alarak veya onları birtakım çalışmalara zorlayarak hizmet almayı başardık. Bizim mesela kumsalımıza has olan bir bitkimiz, kum zambaklarımız vardır. Halkımızın uyarmasıyla birlikte, kum zambaklarının yok olmaması adına 2010 yılında “Sarıyer’in Kum Zambaklarını Koruyalım” diye bir proje hazırladık. Bu proje, Avrupa Birliği tarafından kabul edildi. 7 aylık bir projeydi ve 2011 yılında hayata geçirdik. Bunun için belediyemiz aracılığıyla da geziler düzenledik. Belediyemizden halkı bu bitkilerle ilgili bilgilendirmek adına bazı tabelalar koymasını istedik. Bitkimizin korunabilirliğinin devam edebilmesi adına, Kilyos Kum Zambakları Festivali’ni başlattık. Yine bunun için de, Sarıyer Belediyesi’nden destek istedik. Büyükşehir Belediyesi’de bu konuda bize destek oldu. 4 yıl boyunca ücretsiz reklam bilboardlarını kullanmamızı sağladı. Sarıyer Belediyesi bu anlamda kermesleriyle, müzisyenleriyle, lojistik destek vererek bize çok katkı sağladı. Ve 2018 yılında 8. Kum Zambakları Festivali’ni yaptık. Aynı zamanda 4 senedir buradaki arkadaşlarımızın yaptığı “Kumda Sanat Şenliği”ni gerçekleştiriyoruz. Sarıyer Belediyesi, bu konuda da bize desteğini hiç esirgemedi. Ve bu ikisini birleştirerek de, bunu Kilyos Çevre ve Sanat Günleri olarak yapmaya başladık. Sarıyer Belediyesi Çevre ve Sanat Günleri olarak her yıl yapılmaya da devam ediyor. Tabi sadece festival yapmakla olmuyor. İçinde yaşadığımız Kilyos’un “Turban tesisleri”nin ne halde olduğunu, buranın eski halini bilen biri olarak da görüyoruz ve üzülüyoruz. Buranın bu halde olması sadece Kilyos için değil, Sarıyer ve İstanbul için büyük bir kayıptır.
“KİLYOS’U LAYIK OLDUĞU YERE TAŞIYACAĞIM”
Muhtar seçilirseniz eğer, Kilyos’u yeniden turizm cenneti haline getirmek için girişimlerde bulunacak mısınız?
Kesinlikle bulunacağım. Bütün hedefim, bu yola çıkmamdaki en büyük arzum, Kilyos’u layık olduğu yere taşıyabilmek içindir. Bu konuda bürokrasiyi zorlayacağım. STK’lardan destek almak için elimden geleni yapacağım. Kilyos’u layık olduğu yere taşıyabilirsem, çok mutlu ve huzurlu yaşarım.
Peki, seçmene vaatleriniz nelerdir?
İşte varolan sorunlarımız zaten mevcuttur. Onun dışında mahalle meclisi kurmayı, Kilyos’u ortak akılla yönetmeyi düşünüyorum. Kilyos’ta herkesin fikrini alarak, bu fikirlere değer vererek Kilyos’a, Kilyosluya hizmet etmek istiyorum. Bunu da işte, az önce söylediğim gibi her ay belirli bir günde, bir sonraki ayın planlamasını yapmak üzere mahalle meclisini toplayarak yapacağız. İkincisi ise Kilyoslunun denizinden yararlanma sorunudur. Bana göre Kilyoslunun en büyük sorunudur. Sizde eski bir Kilyoslusunuz. Şu anda halkımızın mevcut durumdan dolayı büyük bir şikayeti bulunmaktadır. Belediyemizle, işletmecimizle ve halkımızla bir araya gelerek, bu sorun üzerinden orta yolu bulmayı sağlayacağımıza inanıyorum. Ayrıca her ne kadar düzenli İETT servisi alsak da, şehre uzaklığımızdan ötürü ulaşım sorunu yaşamaktayız. Özellikle okuyan gençlerimizin, şehrin içinde çalışan arkadaşlarımızın bu konuda ciddi sıkıntıları bulunmaktadır. Şehre olan uzaklığımızdan ötürü birçok şeyden faydalanma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bulunduğumuz yerin güzelliğinden biraz daha farklı faydalanmamız gerekir. Kilyos halkının Kilyos değerlerini kullanması konusunda farklılığının olması gerekir. Ayrıca kanalizasyon sorunu da, Kilyos’un kanayan yarasıdır. Özellikle sahil kısmındaki en büyük sorunumuzdur. Daha önce dernek olarak, Kilyos Köy Hizmetleri Müdürlüğü varken bu konuda destek almıştık. Ancak o dönemdeki muhtar, ayrılan bütçeyi köyün içindeki kanalizasyon sorunu için kullanmıştı. Halbuki Kilyos Plajı, tam bir turizm cennetidir. İnanın, ben buraya gelen yabancılardan utanıyorum. Kumsalda yürürken, o denize akan kanalizasyon suyunun üzerinden atlayarak geçmek zorunda kalıyorlar. Yazın birçok çocuk, insanlar buradan mikrop alıyorlar. Kanalizasyonun denize aktığı o kısımdan denize giren insanlar hep hasta oluyor. Ben bunu Sağlık Bakanlığı’na da bildirdim. Son olarak ise mevcut muhtarla birlikte bir yazı hazırlayarak, bunu belediye meclis üyelerine teslim ettik. Büyükşehir belediye meclisine kadar taşımayı başardık. Onların da bunu 2018 yılında İSKİ bütçesine aldığını öğrendik. Ama işte bazı siyasal durumlar oluştu. Kadir Topbaş’ın görevden alınmasıyla bu durum askıya alındı ve yine biz hayal kırıklığına uğradık. Bu bahsettiklerimin hepsi, acil sorunlardır ve acil bir şekilde çözüme kavuşturulmayı bekleyen sorunlardır. Bir de, güvenlik ihtiyacımız vardır. Yazın buraya çokça yabancı insan gelmektedir. Jandarmamız, emniyet güçlerimiz çok iyi çalışıyor; ama günü birlikçi olarak gelenlerle karışan o kadar yabancı ziyaretçi oluyor ki, birçok hırsızlık olayıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kilyos’un girişine ve çıkışına mobese kameralarının yerleştirilmesi için elimden geleni yapacağım.
Çalışmalarınızı nasıl yürütüyorsunuz?
Eşimin rahatsızlığından ötürü çalışmalarıma biraz geç başlamak zorunda kaldım. Pazar girişine stand kurarak, kapı kapı gezerek vatandaşlarımızı ziyaret ediyoruz. Yine tabi azalarımız, çevresiyle irtibat kuruyor. Zaten biz dernek olarak tanınıyoruz. Bugüne kadar çok etkin çalıştım. Festivaller düzenledim, kadınlarımızı belediyemizden araç tahsis ederek birçok yere götürdüm. Uzun yıllar hizmetim var. Bunu da muhtarlıkla taçlandırmak istiyorum.
31 Mart akşamı Kilyos Muhtarlığı’nda bir değişim olacağını söyleyebilir misiniz?
Emine Güler Sönmez olarak, 31 Mart akşamı Kilyos Muhtarlık seçimlerini kazanacağıma inanıyorum. 2500 civarı bir seçmenimiz ve bende dahil olmak üzere 5 tane muhtar adayımız var. En az 1000 oy alarak kazanacağıma inanıyorum.