Connect with us

Siyaset

REFERANDUM ANKETİNDE SON DURUM…

Published

on

blank

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması 2016 sonuçlarına göre başkanlık sistemine destek, AKP’nin tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen istediği seviyenin oldukça altında kalıyor.

Anayasa değişikliği ve başkanlık tartışmaları mecliste tüm hızıyla devam ederken, ilkbaharda yapılması planlanan referandum oylaması için de anketler yapılmaya başlandı.Kadir Has Üniversitesi Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın yaptığı ankette, başkanlık sistemine olan destek yüzde 43 olarak açıklandı.

İşte anket sonuçlarının bir bölümü şöyle:

Ülkenin yönetim tarzı olarak üniter devlet isteyenlerin oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 16,2 düşerek yüzde 52,7’ye gerilerken, Başkanlık Sistemi’ni isteyenlerin oranı yüzde 22,1’den yüzde 32,5’e yükseldi. 2016 yılında gündeme gelen Partili Cumhurbaşkanlığı’nı isteme oranı ise yüzde 10,5 olarak gözlendi. Böylece Başkanlık veya Partili Cumhurbaşkanlığı alternatiflerini destekleyenlerin toplan oranı yüzde 43 olarak tespit edildi. “Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın siyasi konularda taraf olmasını onaylıyor musunuz?” sorusuna yüzde 55 “Hayır” yanıtını verdi. Bu soruya geçen yıl “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 75,4 idi.

TÜRKİYE’DE EKONOMİK KRİZ VAR

Araştırma sonuçlarına göre vatandaş ekonominin gidişatından memnun değil. Toplumun büyük bir kısmı ekonomik açıdan ülkenin kötü durumda olduğunu ve ülkede ekonomik kriz yaşandığını düşünüyor. Buna karşılık, kamuoyunun yüzde 38,7’si hükümetin ekonomi politikalarını başarılı bulduğunu belirtiyor. Hükümetin ekonomi politikaları özellikle kendi parti tabanı tarafından başarılı görülmekle birlikte, muhalefet partilerinin tabanları ekonomi politikalarını başarısız buluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 71,7’si ise Türkiye’de ekonomik kriz olduğunu düşünüyor. “Sizce Merkez Bankası yönetimi siyaset etkisinden bağımsız olmalı mı?” sorusuna ‘Evet’ diyenlerin oranı ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 azalarak yüzde 62,4’e gerilemiş görünüyor.

Click to comment

Bir Cevap Yazın