Connect with us

Genel

Başkan Genç: Riskli binayla barış olmaz

Published

on

blank

İzmir’de yaşanan depremin ardından beklenen büyük Marmara depremi bir kez daha gündeme geldi. CHP’li 10 belediye başkanıyla birlikte Halk TV’de deprem gerçeğini konuşan Prof. Dr. Naci Görür risk yönetiminin önemine değinerek, “Beklenen İstanbul depremi gelirse Türkiye Cumhuriyeti ekonomik bağımsızlığını yitirir ”dedi.

Yaşanan 17 Ağustos 1999 depreminin ardından 21 yıl geçti. Peki, İstanbul’da deprem için ne yapıldı? İstanbul’un 10 belediye başkanı Halk TV’de Bilim İnsanı Prof. Dr. Naci Görür ile bir araya gelerek bu sorunun cevabını konuştu. Şirin Payzın’ın sunumuyla gerçekleşen programda başkanlar sorunlarını anlatıp çözümlerini sıraladı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in konuk olarak katıldığı programda, deprem öncesi ve sonrasında neler yapılması gerektiğinden, mevcut yasaların yeterliliğine kadar pek çok konu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Beklenen Marmara depremi hakkında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Naci Görür ise risk yönetimi konusunda yerel yönetimlere olduğu kadar hükümete de büyük görevler düştüğünü belirterek, “Türk hükümetlerinin hemen hemen hiçbiri depremi ön plana almamış, yapılması gerekeni yeterince yapmamıştır” dedi.

AFET YASASI RANT YASASINA DÖNMÜŞ

Programın konuklarından Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Türkiye’nin risk yönetimi konusunda başından beri bir yanlışlıklar yumağı içerisinde olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “ 99’dan bugüne kadar geçen zaman içerisinde bizler neler yapmışız, buna bakmak zorundayız. KONDA Araştırma Şirketi’nin çalışmasına göre halkın yüzde 80’i, devletin 99’dan bu yana deprem konusunda herhangi bir önlem almadığına ve ya risk yönetimi konusunda herhangi bir çalışma yapmadığına inanıyor. Devlet, bir eylem planı yapmış, aynı zamanda bir afet yasası da var. Fakat 6306 sayılı afet yasası rant yasasına dönmüş. Hemen ardından imar barışı yasası çıkarıldı. İmar barışında yanlışlıkların olduğu, bizim gecekondu bölgelerinde uygulamasının birbiriyle çeliştiği ve özellikle gecekondu bölgelerinde bu yasanın vatandaşa bir getirisinin olmadığı çıktı ortaya.”

ORTADA ÇOK BÜYÜK BİR RİSK VAR

Riski azaltacak önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Genç, “Devlet, bir takım yasalar çıkarma gayretinde gözüküyor. Ortada çok büyük bir risk var. Siz bu riski azaltacak önlemler almak zorundasınız. Ama bu konuda bir çalışma yok. Riskli binayla barış olmaz. Bir de Cumhuriyet Halk Partisi imar barışını iptal ettirdi deniyor. Hayır, aslında bu yasayı çıkaranların içinde bulunduğu problemi çözmüş gibi oldu. Riskli binayla barışın bedeli insan hayatıyla ödenir. Yapı kayıt belgesiyle vatandaşın beyanı esas alındı, oturulabilir algısı oluştu. İzmir depreminden sonra da riskli binalarda oturmayalım çağrısı yapıldı. Ama o binaları yasallaştıran da devlet. Bizler ‘ne yapmalıyız’ ın cevabını sokakta bulabiliriz. 2023’e kadar bir ulusal deprem stratejisi ve eylem planı yapıldı. Bu planın içerisinde yerel yönetimler yok. Bir plan yapılacaksa yerel yönetimlerle yapılmalı. İstanbul’un büyük bir çoğunluğu kaçak yapılardan oluşuyor. Mülkiyet konusu çözülmeden herhangi bir dönüşüm yapma şansınız yok. Şu anda sıkıntı çok. Giderilmesi gereken sorunlar çok. Sarıyer’in bütün tepe bölgelerinde mülkiyet problemi var ” diye konuştu.

ACİLEN BİR EYLEM PLANI GEREKİYOR

“Yapı denetiminden bahsettik ama yapı denetiminde çalışan mühendislerin liyakatinden bahsetmedik” diyen Başkan Genç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kalitenin ve seviyenin inanılmaz düştüğü ve bunun da gençlerin üniversitede bu bölümleri seçmekten kaçınmasına neden olduğu, buna paralel olarak da devletin o bölümlerdeki kontenjanları düşürdüğü gerçeği var. Devletin yaptığı çok tuhaf bir durum da var. TOKİ’yi sadece TOKİ kontrol edebiliyor. Bir tane kontrol mühendisi yok. Yapan kontrol ediyor. 2 bloğundan biri yıkılan Yağcıoğlu apartmanının müteahhitti Şerafettin Ağar, Elazığ depremi arından sosyal medyada yaptığı paylaşımda ‘ 6,8 büyüklüğünde bir deprem İzmir’deki yapıların yarısını yıkıp geçer, yani bir mezarda oturuyoruz’ diyor. Tüm Avrupa’da müteahhit sayısı 25 bin, sadece Türkiye’de 450 bin. Bunların büyük bir çoğunluğu kontrolsüz, liyakatsiz, mühendissiz çalışıyor. Kalite inanılmaz düştü. Bunun çözümü sokaktır. Belediye başkanlarının yeri de makamı da sokaktır yani halkın içidir. 40 kat ruhsat almış, 60 kat yapılmış binalar var. Bu binalar imar barışıyla affedilmeye çalışılıyor. Peki ne olacak bunlar? Gelen 20 katın yükü ne olacak? Acilen bu işin bir eylem planı içerisinde devlet ve yerel yönetimlerle çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.”

DEPREM KONUSU KONUŞULMASIN İSTİYORLAR

Programda belediye başkanlarını ve vatandaşın sorularını yanıtlayan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise risk yönetimi konusunda merkezi hükümet, yerel yönetim ve vatandaşlara düşen görevleri bir bir sıraladı. “Türk hükümetlerinin hemen hemen hiçbiri depremi ön plana almamış, yapılması gerekeni yeterince yapmamıştır” diyen Görür konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk hükümetlerinin depreme bakış açısı şu: “Deprem olsun, biz gideriz, halkı toplarız, başsağlığı dileriz, Allah’tan geldi bu tehlike yapacak bir şey yok deriz, ölenlere Allah’tan rahmet dileriz. Sizi aç, susuz bırakmayacağız, hükümet güçlüdür, yaralarınızı saracağız deriz.” Bu güzel bir şey ama testi kırıldıktan sonra hükümetin olaya müdahale ettiğinin göstergesi. Günümüzde deprem afet yönetimi önemlidir. Deprem olmadan önce gereken yapılmalı ki ölenlerin sayısını azaltabilelim. Bu, bilgi toplumlarında, bilim toplumlarında mümkündür. Deprem öncesi çalışmalarına kısaca risk yönetimi deniyor. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin hiçbirinin bu konuda bir talebi olmamıştır. Aksine, bu konu hiç konuşulmasın istiyorlar. Bir deprem olsun o zaman gereken yapılır diye bakılıyor. Türkiye Cumhuriyeti yönetimleri, risk yönetimini talep etmiyorlar. Bu nedenle deprem öncesinde herhangi bir çalışma yapmak yerine bir sonraki seçimde yeniden kazanmak için çalışma yapıyorlar. Biz yönetimlerimizden risk yönetimine tabi olmalarını, olası bir deprem durumunda ölü sayısını azaltacak çalışmalar yapmalarını bekliyoruz.”

YAPSATÇILARA RUHSAT VERMEYİN

Deprem öncesi alınacak önlemler konusunda yerel yönetimlere de büyük görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da, deprem beklenen bir kentte hiç yapılmaması gereken şey nüfus yoğunluğunu ve ya bina yoğunluğunu artırmaktır. Depreme hazırlanmanın en temel prensipleri budur. Yapsatçılara ruhsat vermeyeceksiniz. İhtiyaca binaen bina yapılabilir. Ama sizin bir ruhsat vermeme yetkiniz varsa bunu kullanacaksınız. Aynı şekilde fabrika kuracağım diyene de ruhsat vermeyeceksiniz. Öyle bir talebi varsa buyursun Anadolu’ya gitsin. Bizim en büyük projemiz İstanbul’dan Anadolu’ya göçü sağlamak olur. Ama tam aksi yapılıyor. Arsa geliştirmeye asla müsaade etmeyeceksiniz. Arsalarda rant yaratmayacaksınız, buna müsaade etmeyeceksiniz. Belediyelerin, binaların başlangıcından sonuna kadar ciddi anlamda denetim ve gözetim yapması lazım. Binalara deprem güvenliği kimlik kartları hazırlanmalı. Çünkü insanlar artık ev alırken de korkuyor, kiraya giderken de korkuyor” diye konuştu.

HALK, DEPREM GÜVENLİĞİ HAKKINDA HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR

“Bizim milletimiz korkuyorum diyor ama maalesef bir bilgi toplumu gibi kendine yakışan davranışları yok” diyen Görür konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önce ağlayıp üzülüyor, on gün sonra aynı koşullarda, hiçbir şey değişmediği halde rahatlıkla hayata devam ediyoruz. Buradan sesleniyorum. Halkın iradesinden daha üstün bir irade yok. O zaman bu kadar yüksek iradeye sahip bir halk neden kendini yönetenlerden can güvenliği konusunda ısrarcı olmaz? 99’da 20 bin kişi öldü. O günden bu yana kaç tane yerel seçim ya da merkezi seçim geçti. Hangi seçimde halkın pankartlarla meydanlarda çıkıp ‘Depremde can güvenliğimizi sağlayın’ dediğini gördünüz? Bu halkın kendi can güvenliği için demokratik yollardan örgütlendiğini gördünüz mü? Bu halk deprem güvenliği hakkında bir şey yapmıyor. Deprem programını seçimlerde önünüze getirmeyen partilere oy vermeyin. Siyasetçiden ne istediğini söyleyeceksin ki o da halkın nabzına göre hareket etsin.”

CAN GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLAMANIN YOLU DEPREM ODAKLI KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentin bileşenlerini; halk, yönetim, altyapı, çevre, yapı stoku ve ekonomi olarak sıralayan Görür konuşmasının sonunda, “Önce halkı bilinçlendireceksiniz deprem konusunda. Yönetimlerin kendileri de eğitilecek. Bir belediye başkanı veya bir vali afet yönetimini bilecek, risk yönetimini bilecek. Bunun yollarını bilecek. Risk yönetimini bilmeyen bir yönetici nasıl o karmaşanın içerisine girecek? Üçüncüsü altyapı. Kentsel dönüşüm sadece binaları yapmak değildir. Bütün bu altyapının elden geçmesi gerekir. Yapı stokunun da ciddi bir şekilde incelenmesi, envanterinin çıkarılması gerekir. Sürekli yıkıp yapmak gibi bir mantık yok. Deprem en büyük çevre felaketi. Her bir ilçede atık maddeler ortaya çıkacak. Patlayıcı, toksin maddeler, inşaat atıkları gibi. Eğer bunlar usulüne göre bertaraf edilmezse burada başlayacak kimyasal olaylarla meydana gelecek ağır metaller ve diğer kirleticiler suya, havaya, toprağa karışıp besin zinciri vasıtasıyla tekrar bize gelecek. Bunların nasıl geri dönüşümü yapılacak, nasıl ekonomiye kazandırılacak bu konu belediyelerin görevi. Bir başka bileşen de ekonomi. Beklenen İstanbul depremi gelirse Türkiye Cumhuriyeti ekonomik bağımsızlığını yitirir. Siz duydunuz mu bizim iş insanlarının; iş gücü kaybımızın, ekipman kaybımızın, üretim tesislerinin kaybının önlenmesi konusunda konuştuğunu? Sadece kentsel dönüşüm değil, yapı stoku değil bu saydığımız her şeyi depreme dayanıklı hale getirmelisiniz. Deprem odaklı kentsel dönüşüm can güvenliğimizi sağlamanın en birinci yolu” ifadelerine yer verdi.

Genel

Derya Avcı’dan muhtar ve dernek ziyaretleri

Published

on

blank

Demokrat Parti’nin Şişli Belediye Başkan Adayı Derya Avcı, seçim çalışmaları kapsamında dernekleri ve muhtarları ziyaret etmeye devam ediyor. Avcı, “Şişli’nin sorunları ortak akılla çözeceğiz.” dedi.

Demokrat Parti Şişli Belediye Başkan Adayı Derya Avcı, seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Selam verilmeyen esnaf, eli sıkılmayan vatandaş bırakmayacağını söyleyen Avcı, Türkiye Emekliler Derneği Şişli Şubesi’ni, ardından ise Fulya Mahallesi Muhtarlığı’nı ziyaret etti. Avcı, “Şişli’de yaşayan emekli vatandaşlarımızın hayat pahalılığından daha az etkilenmesi, Şişli’de daha rahat yaşayabilmesi için çözüm önerilerimiz var. Belediyemiz bünyesinde bir sosyal tesisimiz olacak. Şişlili emeklilerimiz çayını ucuza içecek, yemeğini ucuza yiyecek. Şişli’de yaşayan emekli nefes alacak.” diye konuştu ve Şişli’nin mahallelerinde yaşanan sorunları muhtarlarımızla, mahallelerdeki kanaat önderleriyle birlikte ortak akılla çözeceklerini belirtti.

blank

Continue Reading

Genel

Şükrü Genç’ten Raci Yeşilbaş’a vefa: İsmi ölümsüzleştirildi

Published

on

blank

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kilyos’ta açtığı parka geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Büyükdere’nin sevilen ismi Tonyalı Raci Yeşilbaş’ın adını verdi.

Sarıyer Belediyesi’nin onurlu yaşamlarıyla toplumda ön plana çıkmış emekçi isimlerin adını yaşatmak için başlattığı Vefa Projesi kapsamında geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Büyükdere’nin sevilen ismi, fikirleri ve dik duruşuyla herkese örnek olan Raci Yeşilbaş’ın adı Kilyos’ta açılan parka verildi. Açılışa Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra İstanbul Tonyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Yeşilbaş, Raci Yeşilbaş’ın ailesi ve sevenleri katıldı. Toplam 825 metrekare alan üzerine kurulu parkta 142 metrekare oyun alanı, 307 metrekare yeşil alan, 232 metrekare bisiklet yolu bulunuyor.

HAYATI MÜCADELE İLE GEÇTİ

Açılışta konuşan İstanbul Tonyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Raci Yeşilbaş’ın yeğeni Bayram Yeşilbaş, “Raci Yeşilbaş Tonya’da doğmuştur ama çok büyük mücadeleler vermiştir. Sarıyer’e geldiği zaman burada yaptığı ilk icraatlar doğayı ve yaşam alanlarını savunmaktı. Hayatı hep mücadele ile geçmiştir. Raci Yeşilbaş’ın her sokakta izi var. O yüzden de Sarıyer Belediye Başkanımız Şükrü Genç’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz onun ismini yaşattığı için” dedi.

ÇOCUKLAR ONUN ADIYLA BÜYÜYECEK

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bizim Raci ile tanışıklığımız çok eskilere dayanıyor. Sevgili kardeşimin ismine çok yakışacak burası. Burada oynayan çocuklar da onu adıyla büyüyecekler. Önemli olan yaşam alanlarını toplumun faydalanacağı şekilde değerlendirmek.  Biz her zaman park yaparken çevremizden görüş alırız. Burada da ailelerin, küçük çocukların rahatça bisiklet kullanabileceği aynı zamanda oyun oynayabileceği park isteği vardı. Biz de bu park alanında vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirdik” diye konuştu.

blank

Continue Reading

Genel

Sarıyer’de Tokatlı 16 STK’dan Şükrü Genç’e tam destek

Published

on

blank

Tokatlı 16 Sivil Toplum Kuruluşu (STK), Başkan Genç’e destek için bir basın açıklaması düzenledi. Şükrü Genç’e aday belirleme sürecinde haksızlık yapıldığını ifade eden STK’lar, “Mülkiyet konusunda rantı değil bizim haklarımızı savunan Şükrü Genç’i destekliyoruz” diyerek tüm Tokatlı hemşerilerinden de bağımsız aday Şükrü Genç için oy istedi.

Tokatlı STK’lar, Sarıyer’in mevcut Belediye Başkanı Şükrü Genç için bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenledi. Sivil toplum kuruluşlarının temel amacının halkın haklarını korumak olduğunun ifade edildiği basın açıklamasının içeriğinde şu başlıklar yer aldı: “Biz STK’lar hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz.  Hangi iktidar olursa olsun STK’lar hak aramalı ve sürekli muhalif bir yapıda olmalıdır. Bizler halk yararına hizmet eden yöneticileri destekleriz. Bu görevi yerine getiremeyen yöneticilerin karşısında dururuz. Mevcut Belediye Başkanı Şükrü Genç’in halk tarafından sevildiği, alınan oy oranlarının sürekli artmasından ve yapılan anketlerde ön sırada olmasından açıkça görülmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi; aday belirleme sürecinde Şükrü Genç’i oyalayarak, başarılı bir belediye başkanını ve Sarıyer halkının taleplerini yok saymıştır. Bu yüzden bizler, halk için bağımsız aday olan Şükrü Genç’e desteklerimizi açıklıyoruz. Sarıyer’de yaşayan Tokatlı hemşerilerimizin yoğun yaşadığı mahalleler riskli alan ilan edilmiş ve hemşerilerimizin yaşam alanları riske sokulmuştur. Bu hususta Şükrü Genç’in verdiği mücadele ve emekleri biliyoruz, Şükrü Genç başkan bu emek ve mücadele sürecinde rantı değil hemşerilerimizin ve toplumun faydasını gözetmiştir. Bu nedenlerden dolayı ona olan güvenimiz tamdır. Biz aşağıda imzası bulunan tokatlı STK’lar, yapılan bu haksızlığa dur demek için buradan çağrı yapıyoruz. Tüm Tokatlı hemşerilerimizi Şükrü Genç başkanımızı desteklemek için alanlara ve sandığa davet ediyoruz.”

Continue Reading

Popüler