Connect with us

Genel

Kimya Çiftçi Dumlu: “Kendine sor: Boşanmalı mıyım, boşanmamalı mıyım?

Published

on

blank

Hiç kimse evlilik hayatına boşanma düşüncesiyle başlamaz. Evlenirken çiftler tüm zorlukların kendileri için olmayacağını ve tüm evliliklerden farklı olacağını düşünerek adım atarlar. Biz diğer çiftlerden farklıyız asla sorun yaşamayacağız düşüncesi içinde olurlar. Ancak bazı durumlarda hayat, çifti boşanma düşüncesiyle karşı karşıya getirebilir.

***

Doğru olan evlilik hayatına sonsuz mutluluğu yakalamak düşüncesiyle başlamanın abartılı bir beklenti olduğunu kabul etmektir. Her türlü birliktelikte olduğu gibi evlilik ilişkisinde de inişler ve çıkışlar, mutluluklar ve hayal kırıklıkları olabilir. Önemli olan, problemleri çözecek kararlılık ve samimiyetle evlilik ilişkisine devam etmeyi başarabilmektir. Her tartışma sonucunda boşanma noktasına gelmeden problem çözebilme becerisi geliştirmek gerekir. Problemlerin olması muhtemeldir önemli olan her tartışmada boşanma çözümü üretmemektedir. Fakat tüm bunların bilincinden sonra yine de çözüm boşanmak olabilir. Boşanma kararını almadan önce, çiftin elinden gelen her şeyi yapmış olduğuna kanaat etmesi önemlidir.

***

Her ailede problemler olması ve çatışmalar yaşanması, doğal, hatta beklenen bir durumdur. Çatışmanın veya problemlerin varlığı çiftleri boşanma düşüncesine götüren esas sebep değildir. Ancak tartışmalar esnasında sergilenen bazı davranışlar çiftleri boşanma noktasına getirebilir. Örneğin:

  • Sürekli şikâyet etmek (Araştırmalar bu tavrı kadınların erkeklerden daha fazla sergilediklerini ortaya koymaktadır.)
  • Şikâyetlerin, sorunlara çözüm aramaktan daha çok eleştirmek amacıyla yapılması
  • Ellerim birbirini dinlerken küçümseyici bakışı ve eleştirel yaklaşımı
  • Eşin sergilediği eleştirilere ve şikâyetlere karşı aşırı duyarlı, hassas ve savunucu tepkiler gösterme (Araş- tırmalar bu tavrı erkeklerin kadınlardan daha fazla sergilediklerini ortaya koymaktadır.)
  • Eşler arası iletişimde aşağılayıcı sözler, iğneleyici cümleler, düşmanca bakışlar ve kırıcı tavırların fazlasıyla yer alması
  • Karşısındakinin duygularını ve düşüncelerini hiçe sayan ve önem vermeyen tavırlar sergilemek
  • Yaşanan olumsuzluklardan eşi sorumlu tutmak, kendi hataları hakkında düşünmemek
  • Geniş aileye karşı eşini yalnız bırakmak ( eşe karşı yapılan olumsuz tutum ve tavırlarda eşin tepkisizliği eşe karşı güvensizlik ve ilişkiye karşı güvensizlik geliştirmektedir.)
  • Evlilik içerisinde eşlerden birinin hala bekar gibi davranışlarda bulunması
  • Eşlerin yeni kurdukları çekirdek aileye sınırlarını çizmeyerek önemsememesi
  • Eşine karşı şiddet sergilemek (psikolojik, ekonomik,cinsel..)

Aile içerisinde sürekli tartışmaların ve huzursuzlukların yaşandığı bir çifte yapılabilecek en önemli tavsiye, öncelikle çatışmalarını çözme konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmalarıdır. Bu tür bir ilişki sisteminden uzak durabilmek için eşlerin iletişimde negatif tavırlardan kaçınmaya özen göstermeleri gerekir. Eşinden sürekli negatif tavırlar görmek kişinin dayanma gücünü kırar; kişide çaresizlik, bıkkınlık vb. duygular doğurur. Bu da kişiyi bir müddet sonra boşanma düşüncesine götürür. Bunun için kişinin karşısındakinin negatif yönlerini görmekten ve olayları negatif yönde yorumlamaktan uzaklaşması gerekir.

***

Aile içi iletişim becerilerini bilen, problem çözme konusunda bilgili, aile gücünün farkında olan, sağlıklı ve güçlü ailenin özelliklerini bilen aileler kendilerini boşanma riskinden koruyabilirler.

***

Boşanınca Problemler Sona Erer mi?

Boşanmış çiftler üzerinde yapılan araştırmalar, boşanmanın problemlerin sona ermesi anlamına gelmediğini göstermektedir. Boşanma sonrasında bireylerin evli olanlara oranla daha fazla ruhsal problemlerinin olduğu, daha fazla mutsuzluk belirttikleri, sağlık problemlerinin ve ölüm oranlarının daha yüksek olduğu, sosyal anlamda daha izole bir hayat yaşadıkları, yaşam standartlarının daha düşük olduğu ve en önemlisi çocuk yetiştirme konusunda daha fazla problem yaşadıkları görülmektedir.

***

Boşanma sonrasında kendisini toparlamakta zorlanan, depresyon belirtileri göstermeye başlayan, kendisini her zamankinden daha öfkeli ve daha tahammülsüz hisseden, yalnızlık ve çaresizlik duyan, işine veya yeni hayatına uyum sağlamakta zorlanan, konsantrasyon güçlüğü yaşayan kişiler bir uzmana başvurmalıdırlar.

***

Eğer ilişkinizde boşanma süreci içerisindeyseniz sizin için kısa bir test önerisi vereceğim.

***

Boşanmalı mıyım Boşanmamalı mıyım?

Şimdiki hayatınızın iyi ve olumlu yönlerini listeleyin.

Boşanmayla birlikte bunlardan hangilerini kaybedeceksiniz?

Boşanmanın size kazandırabileceklerini listeleyin.

Boşanmanın çocuklarınıza neler kazandırabileceğini listeleyin.(eğer çocuğunuz varsa!)

Boşanmanın size neler kaybettirebileceğini listeleyin.

Boşanmanın çocuklarınıza neler kaybettirebileceğini listeleyin.(eğer çocuğunuz varsa!)

***

Listeyi baştan sona inceleyin. Artılar mı eksiler mi fazla görünüyor? Bu değerlendirmenin ışığında boşanmayı göze almanızın uygun olup olmadığını tekrar düşünün. Bu konudaki düşüncelerinizi bir kağıda yazınız.  Unutmayın sağlıklı bir yalnızlık sağlıksız bir beraberlikten daha iyidir. Boşanmadan önce aile terapisi desteği alarak sağlıklı bir boşanma süreci yaşayabileceğiniz gibi eğer devam etmek yönünde en ufak bir isteğiniz varsa da ilişkinizdeki dinamizmi sağlıklı bir yapıya getirebilirsiniz.

Sosyolog & Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu

Genel

İBB’nin “Genç Üniversiteli Desteği” için başvurular başladı

Published

on

blank

İBB’nin ‘Genç Üniversiteli Desteği’ projesinde öğrencilere geri ödemesiz olarak verilecek 6000 TL’lik eğitim desteği için başvurular başladı. Destekten faydalanmak isteyen öğrenciler, 20 Ekim tarihine kadar İBB’nin “İstanbul Senin” mobil uygulaması üzerinden başvuru yapılabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Genç Üniversiteli Desteği” projesi kapsamında üniversite öğrencilerini ekonomik anlamda desteklemek için 75 bin öğrenciye 6000 TL’lik eğitim yardımında bulunuyor.

Başvurmak isteyen öğrencilerin kendisinin ya da ailesinin İstanbul’da ikamet etmesi, devlet ya da vakıf/özel üniversitelerinde yüzde 100 burslu okuması gerekiyor. Ara sınıf ve son sınıf öğrencilerinin de yılsonu başarı notunun 100 üzerinden en az 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması da istenen kriterler arasında yer alıyor.

“İSTANBUL SENİN” ÜZERİNDEN BAŞVURULACAK

Destekten faydalanmak isteyen öğrencilerin İBB’nin “İstanbul Senin” uygulamasını indirerek, uygulama üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Proje ve kriterler hakkında detaylı bilgiler de “İstanbul Senin” mobil uygulamasında yer alıyor. 26 Eylül’de başlayan başvurular 20 Ekim tarihine sonlanacak.

“Genç Üniversiteli Desteği” projesi kapsamında sağlanan destekler geri ödemesiz ve faizsiz olarak veriliyor. “Genç Üniversiteli Desteği” kapsamında, projenin yapıldığı ilk dönem olan 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 29 bin 423 öğrenciye destek sağlandı. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde 33 bin 763 öğrenciye, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde 51 bin 992 öğrenciye destek verildi. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde ise 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL geri ödemesiz eğitim yardımı sağlandı.

Genç Üniversiteli Başvuru Genel Şartları

    • T.C. vatandaşı olmak
    • Öğrencinin kendisinin veya ailesinin/anne-baba vefat durumunda yakınının İstanbul’da ikamet etmesi
    • Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olmak
      • Ön lisans – Lisans Öğrencileri için üst yaş sınırı 30
      • Yüksek Lisans – Doktora Öğrencileri için üst yaş sınırı 40
    • Normal öğrenim süresinin içinde eğitimine devam ediyor olmak
    • Devlet üniversitesinde okuyor olmak veya Vakıf / Özel üniversitede yüzde yüz burslu okuyor olmak
    • Ara sınıf ve son sınıf öğrencileri için yılsonu başarı notunun en az 100 üzerinden 53 ya da 4 üzerinden 2,00 olması
    • Gelir durumu açısından maddi desteğe ihtiyacı olmak

 

Genç Üniversiteli İstenilen Evraklar

    • Sabıka kaydı almadığına dair belge
    • Disiplin cezası almadığına dair belge
    • Aile Vukuatlı Nüfus kayıt örneği belgesi
    • Öğrenci belgesi
    • Transkript belgesi
    • Vakıf/özel okullarda okuyan öğrenciler için %100 bursluluk belgesi
    • Ailenin maddi durumunu gösteren belgeler (Gelir belgesi, Maaş bordrosu vb.)
    • Varsa kendisinin ya da aile bireylerinin engelli raporu fotokopisi
    • Varsa okuyan kardeşleri gösteren belgeler
    • Yurtta veya kirada kaldığına dair belge
    • Öğrencinin banka hesap bilgilerini içeren belge

Continue Reading

Genel

Sarıyer Gönüllüleri sokak hayvanları için toplandı

Published

on

blank

Sarıyer Gönüllüleri adı altında bir araya gelen hayvanseverler, sokak hayvanlarının farklı bölgelere taşınmasını sağlayan belediyelere karşı önlemler alınması gerektiğini savundu, kontrolsüz üreme sorunu için kısırlaştırma çağrısında bulundu.

Sarıyer’de buluşan bir grup hayvansever, sokak hayvanlarını başka bölgelere nakleden belediyelere karşı yaptırım uygulanmasını talep ederek, kontrolsüz üreme sorununu önlemek amacıyla tüm belediyelere kısırlaştırma seferberliği başlatılması çağrısında bulundu.

Sarıyer Gönüllüleri olarak adlandırdıkları bu grup, Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk heykeli önünde toplandı ve “Kısırlaştır, Aşılat, Yerinde Yaşat. Sokak Hayvanları Sahipsiz Değildir.” yazılı bir pankart açtı.

Hayvanseverler adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Yağmur Üstündağ Türkeli, sokak hayvanlarının toplatılması ve yok edilmesine yönelik söylemleri eleştirdi.

“HAYVANLARIN YAŞAM HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Bazı belediyelerin sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gibi görevlerini ihmal ettiğini belirten Türkeli, şöyle devam etti: “Kısırlaştırma görevini yerine getirmeyen, eziyet eden, hayvanları farklı bölgelere atan belediyelere yaptırım uygulanmalı, kontrolsüz üretimin önüne geçilmeli. Konunun çözümü için tüm siyasi partilerin belediyelerine kısırlaştırma seferberliği ve gönüllüler ile beraber koordineli bir şekilde çalışma çağrısında bulunuyoruz. Sonuna kadar hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceğimizi gerek kurumlara gerekse sokak hayvanlarının toplatılmasının çözüm olacağına inanan kişilere buradan bir kez daha sesleniyoruz. 2004’te çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen birçok belediye, ilgili kanunun ‘kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat’ hükmüne uymamıştır. Hatta bazı belediyeler hala kısırlaştırma merkezi kurmamakta, hayvanları toplarken bir kısmını öldürmekte, kalanları da kırsala atarak çoğalmasına sebep olmaktadır.”

Continue Reading

Genel

Sarıyer’de trafik kazası: 2 yaralı

Published

on

blank

Sarıyer’de direksiyon hakimiyetini kaybeden şoför, kullandığı kamyonetle yol çalışması yapan iş makinasına çarptı. Kazada, kamyonet şoförü ile iş makinasının şoförü yaralandı.

Kaza, saat 10.00 sıralarında Kuzey Marmara Otoyolu Ankara istikameti, Yavuz Sultan Selim Köprüsü girişinde meydana geldi. İddiaya göre, Mustafa Güngör kullandığı 46 ADR 933 plakalı kamyonetin direksiyon hakimiyetini kaybetti. Güngör, kullandığı kamyonetle yol çizgisi çalışması yapan Muammer Yıldızbaş’ın kullandığı 34 EYS 522 plakalı iş makinasına yandan çarptı. Kazada her iki şoför de araçta sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri araçlarının içinde sıkışan her iki şoförü de kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalenin arından hastaneye kaldırıldı. İki yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Kaza nedeniyle Kuzey Marmara Otoyolu Ankara istikametinde trafik yoğunluğu yaşandı. Trafik akışı iki şeritten kontrollü olarak sağlandı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasının ardından trafik akışı normale döndü.

Kaza ile ilgili inceleme devam ediyor.

Continue Reading

Popüler