Siyaset
HDP’Lİ DOĞAN’DAN TEKKE VE ZAVİYELER TEKRAR AÇILSIN TEKLİFİ
Published
7 sene agoon

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla ilgili yasanın yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.
Daha önce de HDP’li vekil Altan Tan, tekke ve zaviyelerle ilgili yasakların kaldırılması durumunda ‘Nakşibendîlik, Kadirilik, Halvetilik, Uşşakîlik, Cerrâhîlik, Şâbânilik, Sa’dîlik gibi Sünnî tarikatların’ dini değerlerlerini özgürce yaşayacaklarını savunarak, tekke ve zaviyelerle ilgili kanunun kaldırılmasını istemişti.
Şimdi de HDP’li Müslüm Doğan teklifinde, Cumhuriyet’in ilanı sonrasında kaldırılan tekke ve zaviyelerin yeniden açılmasıyla ‘Tüm inançların yaşadığı mağduriyetin ortadan kalkacağını’ öne sürdü.
HDP’li Müslüm Doğan’ın teklif ettiği maddeler şunlardır :
“TEKKE VE ZAVİYELERLE TÜRBELERİN SEDDİNE VE TÜRBEDARLIKLAR İLE BİR TAKIM UNVANLARIN MEN VE İLGASINA DAİR KANUNUN YÜRÜRLÜLÜK TEK KALDIRILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 30/17/1925 tarihli 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2- Cemevleri’nin hukuki statüsü ibadethanedir. Mevzuat kapsamında diğer ibadethanelerin yararlandığı tüm haklardan yararlanırlar.
MADDE 3- El konulan Alevi dergahları ve türbeleri Alevi kurumlarına ve gerçek sahiplerine iade edilir.
MADDE 4- Bu kanun yayım tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu kanun hükümleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütülür.”
ATATÜRK : TÜRKİYE CUMHURİYETİ ŞEYHLER, DERVİŞLER, MÜRİTLER VE MECZUPLAR MEMLEKETİ OLAMAZ
Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması’, 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilip 13 Aralık 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 677 sayılı kanun ile uygulamaya konmuş bir Atatürk Devrimi’dir.
Konya milletvekili Refik Koraltan ve beş arkadaşının önerisiyle meclise sunulup kabul edilen Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Seddine ve Türbedarlar ile Bazı Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun; bütün tarikatlarla birlikte şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak amacıyla muskacılık gibi, eylem, unvan ve sıfatların kullanılmasını, bunlara ait hizmetlerin yapılmasını ve bu unvanlarla ilgili elbise giyilmesini de yasakladı. Ayrıca yasa ile Türkiye Cumhuriyeti içinde padişahlara ait ya da bir tarikata çıkar sağlamaya yönelik tüm türbeler kapatılmış, türbedarlıklar kaldırılmıştı.
Mustafa Kemal Atatürk 30 Ağustos 1925’teki Kastamonu konuşmasında kanun çıkmadan önce, “Ölülerden medet ummak, medeni bir cemiyet için, şindir(lekedir). Efendiler ve ey millet, biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.” demişti.
You may like

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, MHP Sarıyer İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti. İlçe Başkanı Dursun Karabacak ve yönetimine hayırlı olsun dileğinde bulundu.
TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ziyaretinde önümüzdeki başkanlık ve milletvekili seçimlerinin önemine dikkat çekildi. MHP ilçe yönetiminden Sarıyer’de ulaşılmayan hane, erişilemeyen kimse kalmayacak şekilde çalışılmasını isteyen Adan, gereken özen ve hassasiyetin gösterilmesini istedi.
KARABACAK’TAN TEŞEKKÜR
TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ın ilçe ziyareti nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Karabacak, “Liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin emir ve direktifleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceklerini belirterek, Sarıyer’de üç hilali hakettiği şekilde dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Memleket Partisi Sarıyer ilçe örgütü, Sarıyer’de dikkat çeken bir çalışma gerçekleştirdi ve Sarıyer’in birçok noktasındaki duvarlara, “Son kale Muharrem İnce” yazıldı.
Memleket Partisi Sarıyer ilçe yönetimi, Sarıyer’deki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Sarıyer’in birçok noktasındaki duvarlara, “Son kale Muharrem İnce” yazarak dikkatleri çeken Memleket Partisi Sarıyer ekibinin çalışması İstanbul’da da ses getirdi. Çalışmayla ilgili kısa bir açıklama yapan Memleket Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Cevdet Bayraktar, “Bu çalışmalarda bize destek veren partililerimize ve arkadaşlara çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar, var olsunlar.” dedi.
Genel
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem’den Sarıyer’e ziyaret
Published
5 gün agoon
22 Ocak 2023
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı İbrahim Temur ve yönetimine hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
Gündeme dair gelişmelerin istişare edildiği toplantı, Erdem’in seçim üzerine bilgilendirme sohbetiyle devam etti. Teşkilatın enerjisinden oldukça memnun kalan Genel Başkan Yardımcısı Erdem, tüm üyelerle teker teker hatıra fotoğrafı çekilerek, memnuniyetle ziyaretini tamamladı. Aynı saatlerde teşkilatın bir kısmının, Rumeli Hisarı’nda yeni üye kazanım çalışması için semt pazarına kurduğu çadırda görev almasına rağmen, Bahadır Erdem’in ziyaretini karşılayan teşkilatın yoğun katılımı dikkatleri çekti.
Tek bir gününü boş geçirmeyen İYİ Parti Sarıyer Teşkilatı, tüm birimleriyle çalışmalarına devam ediyor.

TBMM Başkanvekili Celal Adan’dan MHP Sarıyer’e ziyaret

İBB’den Sarıyer’de Hulusi Kentmen seferi

İstanbul’un taksilerinde yeni dönem

Seçim öncesinde belediyelere gelir desteği!

İBB’den büyük konut hamlesi

Sarıyer’in Sultanları Eczacıbaşı’na diş geçiremedi

BASK’tan Cumhurbaşkanına ikramiye mektubu

Göz ağrınızın nedeni bu sorunlar olabilir

İmamoğlu, öldürülen Ülkü Ocakları Eski Başkanı Sinan Ateş’in evini ziyaret edecek

Denizcilik sektöründe bir ilk! Mavi resim sergisi…
Popüler
- Genel4 hafta ago
İbrahim Temur’dan yeni yıl mesajı
- Genel3 hafta ago
Avcı: Yüzde 30’luk artış kabul edilemez!
- Genel4 hafta ago
Başkan Genç’ten yeni yıl mesajı
- Genel4 hafta ago
Sarıyer Ortaokulu’nda 3. Matematik Kongresi’nin heyecanı yaşandı
- Genel3 hafta ago
Avcı: Yoksulluk sınırının üzerindeki ücret için alanlardaydık
- Genel4 hafta ago
Patili dostlarımız Kısırkaya’da yeni yıla “Merhaba” dedi
- Genel3 hafta ago
Avcı: Memur sadaka değil, hakkını istiyor
- Genel4 hafta ago
Sarıyer’in CHP’li Meclis Üyesi Gülbin Yüce’nin anne acısı