Connect with us

Doğan Duymaz

Doğan Duymaz: Düzeliyor mu ekonomi

Published

on

blank

Ekonomi düzeliyor mu! Hem evet hem hayır. Aslında bir rehavet var ancak bu rehavet her yaz olduğundan farklı bir rehavet. Pandemi sürecinde ekonominin genel anlamıyla durmaması, şuan bize ekonomisini neredeyse tamamen durduran bazı Dünya ülkelerine kıyasla avantaj sağlıyor ve ihracat da hem yüksek dolar hem de ufak tefek aksaklıklara rağmen süregelir bir şekilde üretime devam eden tarım – sanayi sektörleri sayesinde hızlı bir şekilde geçen yıla nazaran artmış durumda.

***

Ancak şunu unutmamak gerekir ki, pandemi sürecinin sektörden sektöre devasa etki farklılıkları var. Bu yaz belki de olağanın dışında bir sürecin içerisinden geçen bütün büyük ve küçük oteller bu süreçte çok yara aldı. Ekonominin birçok alanına dokunan turizm sektörümüzün en hızlı şekilde toparlanabilmesi için hem vatandaşlarımıza hem de bütün sektör paydaşlarına büyük sorumluluk düşüyor. Sağlık turizminden kültür turizmine kadar birçok alanda kayıpların geri kazanımı ve bunun hızı ekonomimiz için kısa vadede ki en büyük önceliklerinden olmalı. Bu sene turizm sektörüne yerel turistin katkısı çok önemli. Artık fiyat değil sağlığın en büyük ölçüt olması ve bunun sürdürülebilir ve ispatlanabilir bir şekilde yapılması şart.

***

İç piyasa da en çok etkilenen bir diğer sektörde Medya – Eğlence ve ruh ekonomimizin en vazgeçilmezi kültür – sanat faaliyetleri oldu. Kayıpları tamir edebilmenin hızlı bir çözümü ya da miktarını ölçebilmenin bir matematiği yok; ancak ülkemizin özellikle internet üzerinden içerik yayını ve pazarlaması yönünde Dünya’dan alması gereken çok örnek var. Bu süreçte kayıt yayını yapan Dünya çapında bilindik devlet orkestralarından tutunda, canlı tiyatro biletlerini internet üzerinden satıp internet yayınları ile üretime devam eden birçok özel firma ve tiyatro var. Eğitim ve öğretim de aynı şekilde dünya üzerinde artık mecburi bulunulması gereken kalabalık sınıflarda değil uzaktan eğitim ile daha verimli bir şekilde devam ediyor ki, bu birçok tasarrufu beraberinde getiriyor.

***

Bu sürece dış piyasalar olarak bakılacak olursa, bilmenizi isterim ki dünya ülkelerindeki merkez bankaları para basmaya ve piyasaları kurtarma çabalarına devam ediyorlar. Üretimi bilime dayalı olmayan, teknolojik atılımı gerçekleştirmeyen ve dışa bağımlı ülkeler için olası bir 2. dalga çok büyük bir tehdit oluşturuyor. Ülkemiz müteşebbislerinin son dönemde yapılan karşılıklı ticaret ve tarihe dayalı dostluğumuzun olduğu Türki Cumhuriyetlere yaptığı örnek yatırımlar bu süreçte dikkat çekiyor ve bu ülkelere yapılan yatırımlara geniş çaplı destekler de var. Bu aralar gençlerimizin özellikle dünyaya yerel ürünlerimizi satabilmesi için yeni internet girişimleri adına son derece uygun bir zaman.

***

Yaz aylarında çalışanın kışın aş bulabildiğini unutmamak ve her gün yeni bir katma değer yaratarak ülkemizi kalkındıracağımız günlerin olması dileğiyle…