Genel
Kimya Çiftçi Dumlu: İlişkide güven oluşturmanın yolları nelerdir?
Published
4 yıl agoon
Sağlıklı ilişkilerin temeli kendine güven ve eşinize güven duygusuna dayanmaktadır. Güven duygusu olmayan ilişkilerde sürekli bir çatışma ve mutsuzluk hali vardır. Çünkü kimse güvenmediği biriyle hayatını paylaşmak istemez. Güvenmek kendini eşine teslim etmek ve sorgusuz inanmaktır. Güven duygusu varsa ilişkide; saygı, sevgi ve sadakat gibi bir ilişkide olması gereken olumlu ve yapıcı duygularda vardır. Güvendiğiniz kişiye kendinizi tüm şeffaflığıyla açar, duygu ve düşüncelerinizi en içten ve yalın haliyle paylaşırsınız. Çünkü insan yapısı gereği güvendiğini sever, güvendiğine sadakatle bağlanır, güvendiğiyle olumlu ve yapıcı bir ilişki içerisinde olur..Güven, sağlıklı ve mutlu bir ilişkinin en önemli unsurudur. Bir ilişkide ‘Sana güveniyorum’ diyebilmek, ‘Seni seviyorum’ demekten çok daha zordur.
***
Peki, partnerinizle sağlıklı bir ilişki yürütebilmek için güven duygusunu nasıl oluşturabilirsiniz?
Tutarlı Olun.
Tutarlılık güveni oluşturan temel kavramlardan ilkidir. Duygu,düşünce ve davranışlarınızın birbiriyle çelişkili olmaması, her bakımdan süreklilik gösteren,dengeli ve istikrarlı olmanız, hangi durum karşısında nasıl davranacağınızın eşiniz tarafından da bilinmesini kolaylaştıracağı için ilişkinizde güven duygusunun gelişmesine katkı sağlar. Böylece ilişkinizde karşılıklı gel-gitli ve çalkantılı bir ilişki yaşamayacağınıza dair güven duyarsınız.
***
Söz veripte sözünü tutmak güven artırmaktır.
İlişkinizde söylediklerinizin ve yaptıklarınızın örtüşmesi, verdiğiniz sözleri tutmanız, eşinize karşı dürüst olduğunuzu hissettirir. Bu da eşinizin size karşı güven ve inanmak gibi ilişkideki olması gereken olumlu duyguların oluşmasını sağlar. Koşullar ne olursa olsun birbirinize karşı açık olmaya çalışın. Yapamayacağınız konular için söz vermek yerine durumu eksiksiz ve doğru biçimde aktarın. Eğer yalan söylüyorsanız ya da aktarmanız gereken şeyleri eksik aktarıyorsanız eşiniz bunu kolayca fark edebilir ve sonuç olarak aranızdaki güven duygusu yıkılabilir.
***
İletişim Dilinize Önem Verin.
Güvenin göstergelerinden biri sağlıklı ve anlaşılır iletişimdir. Eşinizle kurduğunuz iletişim ona güvenip güvenmediğiniz konusunda ipuçları taşımakla beraber eşinizle aranızdaki bağında göstergesidir. Eşinizle konuşmakta güçlük çekiyorsanız, eşinizin söylediklerinde sürekli bir alt mesaj arıyorsanız ve şüphe duyuyorsanız, küçük tartışmalar büyük kavgalara dönüşüyorsa ve içinizden geldiği gibi konuşamıyorsanız, her söylediğiniz sözü defalarca açıklamak durumunda kalıyorsanız güveniniz tam değildir. Her ilişkide yaşanması muhtemel problemlerin çözümü için kendi içsel düşüncelerinizi istediğiniz gibi ifade etmeniz ilişkinize güvenle bakmanıza ve iç huzuru kazanmış olmanıza bağlıdır. Eğer siz hala; ben şunu da söylersem yanlış anlar beni dediğiniz ilişki içerisindeyseniz ilişkinizin bir basamağında güven duygusunu oluşturaramışsınız demektir.
***
Gerektiğinde HAYIR diyebilin.
İlişkinizde sadece eşinizin istekleri oluyorsa ve sizin isteklerinizin pek de önemi yoksa siz bir ilişki yaşamıyorsunuz demektir. Çünkü ilişkilerde önemli noktalardan biri de karşılıklı duyguların, hislerin ve isteklerin duygusal ve fiziksel olarak karşılanmasıdır. Bu noktada ilişkinizden ne beklediğinizi düşünerek ve isteklerinizin neler olduğunu sıralayarak başlayabilirsiniz. Öncelikleriniz net olduğu zaman bunları kolayca eşinize aktarabilirsiniz. Ayrıca, sizi memnun etmeyecek durumları ortadan kaldırmak ve sürekli eşinizin istekleri doğrultusunda kendi duygu ve isteklerinizi ihmal etmemeniz için “hayır” diyebilmeyi öğrenmenizde fayda var. Sizin de ilişkinize yönelik fikirlerinizi belirtmeniz ilişkinize dinamizm katacaktır. Bu paylaşımların sonunda güven duygusu kendiliğinden oluşacaktır. İlişkide iki tarafında birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap veren doğrultuda ilerlemesi ile karşılıklı güven duygusu olacaktır.
***
Olumlu Düşünün
Albert Camus’nun söylediği gibi ‘Düşünce arttıkça tedirginlik de artar.’ Eşinize güvenmiyorsanız, kendinizi yaşadığınız ilişkide ve hatta sosyal hayatta da güvende hissetmezsiniz. Çünkü ilişkisinde sürekli tedirginlik ve acabalarla yaşarsanız eğer içsel olarak huzurlu olmazsınız. İçsel olarak olumsuz düşünceler ve hatta düşünsel olarak aklınızdan geçirdiğiniz felaket senaryoları ile ilişkinizi sürekli kontrol etme ve irdelemeniz gerektiğini hissederek eşinizi eleştirir önyargılarla yaklaşırsınız. Eşinize olan güvensizliğiniz; olumsuz düşüncelerle beraber olumsuz senaryolar üretmesine neden olduğu için sürekli şüpheci ve davranışları tehdit edici olarak algılayacaksınız. Bu da küçük sorunlara aşırı tepki vermenize neden olabilir. Mutlu ve sağlıklı bir ilişki için; düşüncelerinizi yönetebilmeyi ve mutlu bir hayatın pozitif düşünce yapısıyla ilgili olduğunu unutmayın.
***
Özgüvensizlik, güvensizliği yaratır
Bir ilişkiye başlamadan önce kendinize soracağınız ilk soru: Yeni ilişkimde…’Ben kendime güveniyor muyum?’ Cevabınızda acaba varsa ‘kendime olan güvenimi artırmak için neler yapabilirim?’ sorusunu çözümleyerek ilk adımı atmalısınız. İlişkinizde yaşadığınız güvensizlik duygusunun sizin içsel olarak hissettiğiniz mi yoksa dışardan gelen söylemlerle mi oluştuğuna bakmalısınız. Bu duygunun nereden kaynaklandığının farkında olursanız çözüm sizin için daha kolay olacaktır. Eğer bu duygu içsel olarak yaşadığımız bir durumsa yapılması gereken; kendimize bu duygunun ilk ne zaman oluştuğunu anlamaya çalışmaktır. Çünkü içinizde güven (özgüven) duygunuz yoksa eşinize de güven duygusunu yansıtmanız imkansızdır. Kendinize güvenmek için öncelikle yeteneklerinizin farkında olarak kendinizin biricik ve özel olduğunun bilicinde olmalısınız. Daha sonra kendinize ve benliğinize yatırım yaparak gelişime açık olmalısınız. Siz kendinizi ve zihninizi ne kadar güçlendirirseniz, kendinize o kadar güvenir ve güvensizliği de bir kenara bırakırsınız. Kendine güvenen kişiler de ilişkilerinde daha tutarlı,kararlı ve ne istediğini tam olarak bilen kişiler olur. Ne istediğini bilen kişiler için de güvensizlik gibi olumsuz düşünce senaryoları ilişkinin içerisinde bulunmaz.
***
Son olarak;
“Nietzsche’nin ‘Bana yalan söylediğine üzülmedim, bundan sonra sana inanamayacağıma üzüldüm’ sözünde vurguladığı gibi yalan, güvenin birinci düşmanıdır. İlişkinizde güvenin eşler arasında karşılıklı olarak inşa edildiğinin bilincinde hareket etmelisiniz. Güven karşılıklı ise ilişkide güvenden söz edilir, eşlerden birinin diğerine güvenmediği bir ilişkide güven yok demektir. Bu nedenle zararsız beyaz yalan gibi görülen ve zaman zaman başvurulan beyaz yalanların sık olması yalanların beyaz yalan olmaktan çıkmasına ve eşler arası güveni temelinden sarsmasına neden olmaktadır. İlişkinizde sağlıklı ve mutlu bir beraberlik istiyorsanız eğer empati yeteneğinizi geliştirerek “Onun yerinde ben olsaydım” cümlesini kurarak ne istediğinizi tam olarak bilerek ona göre ilişkinizde merdivenleri inşaa edebilirsiniz.
Unutmayın; ”Güven” çok ince bir çizgidir. Onu kalınlaştırarak kırılmasını engelleyen tek şey, “iki taraflı” olmasıdır.
You may like
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Evlilik doyumunu etkileyen faktörler
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Sağlıklı bir evlilikte eşler
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Her konuda aynı düşünmek; mümkün müdür?
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Evlilik Bunalımı mı ? Evlilik Öncesi Eğitim mi
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Aşkımız bitti, boşanalım!
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Evlilik Sen ve Ben’i Koruyarak “Biz” Olmaktır.