Genel
Kimya Çiftçi Dumlu: Aşkımız bitti, boşanalım!
Published
4 yıl agoon
Erkek: “Karımla ne kadar farklı olduğumuzu görünce çok şaşırdım. Örneğin ben erken kalkmayı severim, o ise geç saatlere kadar oturmaktan hoşlanır. Ayrıca ruh halinin neden sürekli değiştiğini hiç anlamıyorum. Bir de yemek yapmaya giriştiğimde karım her yaptığımı eleştiriyor, özellikle de ellerimi bulaşıkları kuruladığımız beze sildiğimde çok kızıyor.”
***
Kadın:“Kocamın ağzından kerpetenle laf alırsınız. Oysa ben çok farklı bir ailede yetiştim. Biz konuşmayı, özellikle de sofrada sohbet etmeyi çok severiz. Ayrıca kocam yemek pişirdiğinde aynı bezi hem bulaşıkları kurulamak hem de ellerini silmek için kullanıyor. Bu beni çileden çıkarıyor! Erkekleri anlamak neden bu kadar zor? İnsanlar evli kalmayı nasıl başarıyor merak ediyorum.”
***
Bir ömür sürmesi ümit edilen aşkınıza şahit olan herkesin huzurunda atılan imzalar ve söylenen sözler… Her şeyin çok güzel gittiği günler akabinde, ne oluyor da çiftler kriz anlarını yönetemeyip boşanma noktasına geliyor? Bir zamanlar yüzüne bakmaya kıyamadığınız kişi gün geliyor yüzünü görmekten bile hoşnut olmadığınız kişiye dönüşüyor.
***
Flört döneminde çiftler henüz sorumlulukların içine girmemiştir. Aileleriyle beraber veya kendi evlerinde bağımsız ve kendi kurallarının sınırlarının çerçevesinde bir hayat sürdürmektedirler. Oysa evlilik ile beraber artık yeni bir aile kurumu ile sorumluluklar ve beklentiler değişecektir. Çünkü iki farklı ailede yetişmiş iki farklı kişinin bir anda aynı evi
paylaşması, ortak bir yaşam alanı oluşturması ve ortak bir noktada buluşması pek de kolay değildir.
***
Kişilerin alışkanlıkları, yaşam biçimleri ve belki de kültürleri birbirinden farklı olabilir. Kişiler kendi fikirlerini,yaşam tarzlarını ve kendi ailelerinde gördükleri yaşam modelini, yeni yaşam alanlarına getirmek ve uygulamak isterler. Böylece kişi kendi içinde bir boşluk hissi yaşamamış olur. Yeni kurulan bir ailede çiftler hem alışkanlıklarını devam
ettirmek hem de yeni bir yapıya uyum sağlamak isterken, bocalayabilirler.Bu nedenle evliliğin ilk yılları “kritik yıllar” olarak adlandırılmaktadır. Çiftler çok mutlu, romantik ve huzurlu oldukları zamanların yanı sıra evliliklerinde problemlerinde yaşanabileceğini bilmelidirler. Çünkü, ilişkilerde mutlu anlar kadar çatışmaların yaşanması da
muhtemeldir.
***
Evlilik sürecinin ilerleyen dönemlerinde çiftlerin önüne engeller, sorunlar çıkıyor. Uzmanlığa erişen çiftler, kriz yönetimini ustalıkla gerçekleştiriyor. Ufak tefek hatalar olsa da patlamalar; küsmelere suskunluğa gitmeden hallediliyor. Fakat krizleri yönetemeyen sağlıksız aile profilleri ilişkilerinin bitmesine engel olamamaktadır. Sağlıksız
aile yapılarında evliliğin bitmesinin asıl nedeni olarak; pek çok araştırma sonucunda belirlendiğine göre, ilişkiyi bitirme kararı, genellikle çiftin arasındaki sevgi ve aşkın bitmiş olmasına değil, çiftin problem çözme, tartışma ve çatışma çözme becerilerinin eksikliğine bağlı olarak alınan bir karardır. Sağlıksız ailelerde çiftin problem çözme ve iletişim becerilerini geliştirmeleri aralarında gereksiz kırgınlıkların yaşanmasını önler. Böylece aralarındaki sevgi ve iletişimin korunmasına ve sağlıklı aile yapısına geçmeye yardımcı olur.
***
Aslında boşanmak aşkın bitmesinden kaynaklı değildir; sağlıksız aile yapısının ilişkide var olmasıdır. Çiftler belki de aile yapılarının sağlıksız olduğunu göremediğinden dolayı; suçu evlenince yitirilen duygulara ve evrilemeyen aşk duygusuna yüklemektedirler. Sağlıklı aile yapısında ilişkiye ve çiftlerin birbirlerine gösterdikleri özenden dolayı aşk duygusu zamanla beraber yerini daha derin anlamlar taşıyan duygulara bırakmaktadır. Aşkın daha derin anlamlar taşıyan duyguya dönüşmüş hali sevgi bağının kuvvetlenmesdir. Sevgi aşk duygusundan daha kıymetlidir. Aşkın sevgiye dönüştüğü evlilik sürecinde sevgiyi yüceltmek çiftlerin elindedir.
***
Evlilikteki roller ve sorumlulukların paylaşılması, yeni kurulan ailenin benimsenerek güç savaşına girilmemesi ve çiftlerin birbirlerine gereken özeni göstermeleri ile evliliklerinde aşk duygusunun zamanla kaybolmasının göstermiş olduğu olumsuz bir huzursuzluk hali ortadan kalkacaktır.
SOSYOLOG & AİLE DANIŞMANI
You may like
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Evlilik doyumunu etkileyen faktörler
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Sağlıklı bir evlilikte eşler
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Aşk için fedakarlık
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Her konuda aynı düşünmek; mümkün müdür?
-
Kimya Çiftçi Dumlu: Evlilik Bunalımı mı ? Evlilik Öncesi Eğitim mi
-
Kimya Çiftçi Dumlu: İlişkide güven oluşturmanın yolları nelerdir?