Connect with us

Hasan Saim Öztürk

AV. HASAN SAİM ÖZTÜRK YAZDI: SAYIN İNCE’NİN LİDERLİK ÇIKIŞI

Published

on

blank

Siyasi partilerdeki liderler ihtiyaçlardan doğar. Bunun isabetli olup olmadığını ancak seçimi kazandıktan ya da kaybettikten sonra söyleyebiliriz. Biz ise bugün yeni bir lidere ihtiyaç var mı, onun cevabını vermeye çalışıyoruz.

Bilindiği gibi Ana muhalefet partisinin Kurultayına günler kaldı. Peki Ana muhalefet partisindeki son gelişmeler ve kamuoyu yoklamaları nasıl? Pekte içi açıcı değil. Kavga dövüş sürüp gelen ve iyi yönetilmeyen bir kongre sürecinden sonra oluşan ortam bu zor günlerde partiyi birleştirmek yerine ayrıştırarak küskünleri arttırmakla kalmadı, ortaya kötü bir tablo çıkardı. İyi yönetilmeyen, parti içi seçimlerini hukuka, tüzüğüne uygun yapmayan, hatta itirazları bile inceleyip karara bağlamayan bir yönetim tablosu bu…

Anketler 3-5 puan geride gösteriyor Ana muhalefeti ve İYİ parti isimli yeni kurulan merkez partisine kaçışları işaret ediyor. Ana muhalefetin son altı aylık eylem ve kamuoyunda gündem oluşturma tablosuna baktığımızda iki şey gözüküyor: Bunlardan ilki “ADALET YÜRÜYÜŞÜ VE MİTİNGİ” diğeri, yargıya intikal eden “MAN ADASI HİKAYELERİ”. Bu tür eylemler seçmende kalıcı etkiler bırakmıyor maalesef.

Her siyasi partinin ideolojik tabanı dışında bu tür eylemlerin kalıcılığı yoktur pek. İdeolojik seçmende sizin aldığınız oyların üçte ikisini geçmez. Yani sadece sizden vazgeçmeyenleri mutlu eder. Peki neden Ana muhalefetin yıldızı parlamıyor iktidar partisinin bunca olumsuzluğuna rağmen. İktidar Partisi ne yazık ki, gerek toplumsal koşulları gerekse seçmenin sosyo psikolojik yapısını daha iyi değerlendiriyor. Ana muhalefet ise gerek ihtiyaçlara uygun yapılanma sorunları gerekse kendisine oy verme olasılığı olanların duygularına karşılık verme anlamında problemler yaşıyor. Hala ideolojik kimlik problemlerini halledememiş gözüküyor. İYİ Partinin oylarının yükselmesi ve ideolojik olmayan oyların kaçışı bu yüzden.

Kendisini yönetemeyen ve kongrelerini dahi yapmakta zorlananlar, yerel yönetimlerde olumsuzluklara batanlar, üstelik kuruluş değerlerinden uzaklaşanlar ülkeyi yönetme konusunda güven verebilir mi sizce! Batı demokrasilerinde liderin bir seçim kaybetmesinin bedeli koltuğunu partisine iade etmektir. Bizdeki karşılığı ise olsun bir daha, bir daha deneyelim anlamına geliyor. Ana muhalefetin yeni bir lider arayışı ve ihtiyacı iktidar özlemi, kötü yönetilme, taban ve tavan arasındaki kopukluk, sürekli kaybetme, güven sorunu, yeniden yapılanma, kitlelerden uzak kalma ve ülkenin bugünkü koşullarından kaynaklanıyor.

Mesela Sn. Muharrem İnce tüm yönetici kadrolarının ve adayların Parti üyelerince seçilmesini öneriyor. Muharrem beyi ve adayları buna göre değerlendirmeli parti tabanı ve delegeler. Yoksa yeni bir kaset falan yok…

Click to comment

Bir Cevap Yazın