Hasan Saim Öztürk
Hasan Saim Öztürk yazdı: “Yerel Yönetimin İktidar Hedefindeki Rolü”
Published
5 yıl agoon
Yerel yönetimler, Antik Yunan’dan bu yana doğrudan demokrasinin günümüzde devam eden bir uzantısı sayılabilir. Yerel yönetim, günümüz demokrasi anlayışında bir zaruret ve gereklilik olan “KATILIMCI DEMOKRASİ” nin de en kolay uygulanabileceği ve halkın ihtiyaçları konusunda sesini duyurabileceği bir yönetim biçimidir.
***
Bu yönetimler, Sosyal Demokrat Belediyecilik anlayışıyla bağdaşan ve onu ön plana çıkarabilecek bir araç olarak merkezi hükümetten çok daha avantajlıdır. Yerel yönetimlerin bu nedenle halkın gözünde ve beklentiler açısından durumu farklıdır. Halkımız, reel siyaset anlayışını belediyecilik uygulamasında daha fazla hisseder ve görür. Bir sosyal demokrat belediye yönetimi açısından uygulamada ben yaptım oldu anlayışından ziyade, halka her zaman dokunabilen “Hizmette sınır yoktur” anlayışı hakim olmalıdır.
***
Halkın beklentilerine gelince, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ve uygulamalarında olduğu gibi halkımız şeffaflık, tarafsızlık, dürüstlük ve hizmet istiyor. Kişilere avantaj sağlayan uygulamalar ve şaibeler iktidar iddiasındaki yerel yönetimler için bir dezavantaj ve handikaptır. Sosyal demokrat belediyeciliğin tartışmaya yol açabilecek bu uygulamalardan bütünüyle kaçınması ve şeffaflığı esas alarak halka güven vermesi zorunlu ve gereklidir. Ülkemizin yolsuzluk batağından çıkması konusundaki örnekler yerel yönetimlerde ve halkın gözü önünde verilmelidir. İktidar şansı yaratılması halka güven ve umut vermekten geçmektedir.
***
Halkın temsilcisi olarak seçilen Belediye Meclis Üyeleri, halkın ve mahallelerin içinde, muhtarlık bölgesinde olmalı, meclisin ve yöneticilerin kapıları uyku hariç on altı saat halka açık olmalıdır. İhtiyaçların tespitinde Katılımcı demokrasinin tüm olanakları kullanılmalı ve Sarıyer’de üçüncü dönem iktidar olan “Sosyal Demokratlar” yereldeki başarılarıyla genelde iktidar olacak Laik Cumhuriyetçilere örnek olmalıdır.