Hasan Saim Öztürk
Hasan Saim Öztürk: Siyasetteki Sorunlar ve Hastalıklar
Published
6 yıl agoon
Bir toplumun geleceğine yön veren siyaseti o toplumun bireyleri üretir.Bireyler kendi aralarında dünyaya bakış açıları,din ve ahlak anlayışı,yaşamdan beklentileri, sosyo-ekonomik koşulları açısında kümelenirler ve liderlerle kadroları vasıtasıyla siyasi partileri oluştururlar.
***
Siyasetle ilgilenenler ya bir siyasi partiyle organik
bağ kurarak hukuken üye statüsünü alırlar, ya da siyaseti izleyerek oy verme veya sempatizan düzeyinde kalırlar. Siyasi partilerle iç içe olan üyelerin bir takım sorumlulukları olduğu gibi hakları da mevcuttur. Üyelik hukuku dediğimiz gerekleri belli bir eğitim alarak ve ideolojik bir anlayışla sürdürenler siyasete ya liyakatleri ölçüsünde yükselmek ya da iktidar olanakları gerçekleştiğinde yönetenler arasında olmak için siyaset yaparlar. Bunun için parti içi demokrasi, fırsat eşitliği, adalet, tüzüğe uygun bir yönetim anlayışı beklentileri oluşur.
***
Son zamanlarda özellikle sosyal demokrat siyasette uygulamadan kaynaklanan ve beklentilere ters düşen bir merkezden yönetim masa başı siyasetin asıl, demokratik siyasetin ise istisna olmaya başladığını görüyoruz. Bunun nedenlerine bir göz atarsak siyaset anlayışının parti içi sorunların üstesinden gelemeyenlerin
“Bu böyle olmaz” diyerek, emeksiz, ilkesiz, vizyonsuz, ideolojik genetiğine ters düşen hazırcı, kişisel, şapkadan tavşan çıkarma kolaycılığı ve benzeri yanlış teşhislerdir. Tıp dünyasında yanlış teşhis nasıl ölümü hızlandırırsa, siyasetteki yanlış teşhislerde başarısızlığı arttırır ve partiyi ölüme götürür.
***
Bireysel ve kişisel tercihlerin siyasete hakim olmasının nedeni, siyaseti bildiğini zannedenlerin kendisiyle hukuki ve organik bağ kuranları yani tabanlarını enayi zannetmeleri ve kullanmaya çalışmalarıdır.. Elma şekeri siyaseti yapanlar şekerli kısmını yiyip sapını tabana ikram ederlerse er geç samimiyetsiz siyaset kendisini
imha eden bir noktaya gelir ve başarıya erişemez. Elbetteki bu günün başarılı olamayan Sosyal Demokrat siyasetinde yetersiz sosyo – ekonomik koşulların getirdiği ahlaki çöküntünün sol siyasete de yansımasını yadsıyamayız…
***
Biz düzeni değiştirmek isterken düzen bizi değiştirdi ve açıkgöz paracı, menfaatçi sosyal demokratları oluşturdu galiba..
***
Değerli okurlar hepiniz çok kıymetlisiniz..
Eğer doğru siyaset için emek vermezsek siyaset beceriksiz bireyci, çıkarcı, menfaatçi kadroların elinde kalır ve sizi onlar yönetmeye devam
ederler…
Saygılarımla…